Az idén megközelíteni sem sikerült a világjárványt követő csúcsokat, miközben Európában nem a mesterséges intelligencia, hanem az éghajlat-technológia volt a slágertéma.
Hirdetés
 

A technológiai szektor sem mentesül az infláció, a magas kamatlábak és a geopolitikai események hatásai alól, ami különösen látványosan érinti az induló vállalkozások kockázatitőke-finanszírozását. Az év végéhez közeledve úgy fest, hogy Európában 42 milliárd dollárnak megfelelő befektetői támogatással zárják a startupok, ami kevesebb mint a fele lenne annak a 85 milliárd dollárnak, amelyet 2022-ben gyűjtöttek össze – olvasható az Atomico nevű VC idei jelentésében. Ennek alapján a régiós cégek minden finanszírozási szakaszban kevesebb tőkéhez jutottak, és 7 új unikornis bukkant fel 2023 során, szemben a 2022-es 48 és a 2021-es 108 darab, legalább 1 milliárd dollárra értékelt induló vállalkozással.

A helyzet annyiban nem rossz, hogy az előző két évben kiugróan magas volt a befektetők aktivitása, tekintettel az alacsonyabb kamatlábakra, a technológiahasználat felfutására a világjárvány következményeként, illetve arra a felhalmozódott tőkére, ami a magas hozamok reményében beáramlott a lendületes iparágba. Az Atomico kilencedik alkalommal kiadott State of European Tech jelentése szerint egészséges növekedési görbét figyelhetünk meg, ha kihúzzuk a képletből ezt az extrém periódust, különösen, hogy az európai technológiai ökoszisztéma (az állami és magánvállalatok részvényeinek összértéke) visszatért a 2021-es 3 billió dolláros szintre a 2022-es 400 milliárdos csökkenést követően.

Megtört a fintech lendülete

A TechCrunch összeállításából kiderül, hogy az Atomico induló vállalkozásokra és befektetésekre vonatkozó statisztikáját olyan harmadik féltől származó adatok is alátámasztják, mint amilyenek a CrunchBase-től és más forrásokból hozzáférhető elemzések. Az Atomico megjegyzi, hogy a crossover (magán- és állami technológiai vállalatokban is érdekelt) befektetők az elmúlt két év során fokozatosan eltűntek, miután megkötötték az időszak legnagyobb üzleteit. 2023 első kilenc hónapjában egyébként csak 36 darab, legalább 100 millió dollár értékű befektetési kört jegyeztek, ami még a 2020-as 55 ilyen üzlethez képest is visszaesést jelent, vagyis ebben a tekintetben semmiképpen sem beszélhetünk fejlődésről.

A jelentés egyik érdekes megállapítása, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló hisztéria közepette sem ez a terület vitte a prítmet az európai befektetési piacon. Az Atomico szerint 2023-ban az éghajlat-technológiához kapcsolódott a startupokba áramló tőke 27 százaléka, ami egyrészt a tavalyi összeg duplája, másrészt magasabb a régióban hagyományosan erős technológiai szegmensek eredményeinél is: a Carbon & Energy ágazatba sorolt befektetések ezúttal lenyomták a pénzügyi és biztosítási szektort vagy a szoftveripart is. Az elemzés ezt nem csak a zöld átállással összefüggő finanszírozás drámai növekedésének tulajdonítja, hanem a fintech befektetések lelassulását is megállapítja a piac csúcsa óta.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.