A közösségi hálózat olyan új minősítést tesztel, amelyik egyértelműen jelezné a felhasználóknak, ha "jó robotokkal" van dolguk, vagyis automatizált, de hiteles forrásból származó tartalmakat látnak.

A közösségi médiát elárasztó robotok egyre meghatározóbbá váltak az elmúlt évek során, és általában nem a jelenlétük pozitív hatásai miatt. Egyre általánosabb módon használják fel ezeket a programokat a politikai propaganda és a dezinformáció terjesztésére, ezen keresztül pedig a közvélemény és a demokratikus folyamatok befolyásolására, de a szoftverrobotok kártékony szerepe a világjárványban és a COVID-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatos álhírek felfutásában is látványos volt.

A botok azonban a fenti "imázsproblémájukkal" együtt is olyan eszközök, amelyek kifejezetten hasznos célokat is szolgálhatnak: a természeti katasztrófáktól a fegyveres ámokfutásokig mindenféle vészhelyzetben alkalmasak például az információ gyors megosztására, de a tájékoztatás, az oktatás vagy akár a szórakoztatás különböző területein is hatékonyan bevethetők. A hasznos és a káros alkalmazások azonosítása természetesen nem egyszerű feladat, különösen az online felhasználók szempontjából.

A Twitter a napokban jelentette be, hogy egy új funkciót tesztel közösségi mikroblog-szolgáltatásában a "jó" robotok megkülönböztetésére és felismerhetővé tételére. Ez praktikusan egy olyan címke lenne, amely tudatja a felhasználókkal, hogy az adott fiókok automatizáltan, de legitim tartalmat közölve működnek, kontextusba helyezve a platform nem emberi szereplőivel folytatott interakciót. Minderre állítólag a Twitter egy saját kutatása szolgáltatott alapot, amelyből kideült, hogy az ilyesmire a felhasználóknak is egyre nagyobb igénye lenne.

A jó robotokkal semmi bajuk

A társaság a Carnegie Mellon Egyetem múlt évben közzétett anyagára is hivatkozik, amely megállapítja, hogy a pandémiával kapcsolatban megnyilvánuló Twitter-fiókoknak nagyjából a fele mögött állhatott valamilyen automatizált megoldás. Bár a vállalat ezúttal is hangsúlyozza, hogy folyamatosan gyomlálgatja hálózatából a megtévesztő és szabálytalan identitásokat, ezúttal csavarna egyet a dolgon, és az eredetiséget igazoló Verified Accounts program minősítéshez hasonlóan a szoftverrobotokat is elkezdi hitelesíteni.

Ahogy a Twitteren megjelenő személyes fiókok esetében, úgy a botoknál is felbukkannának a jól ismert kék címkék. Ezek alapesetben azt jelzik, hogy a szóban forgó személy tényleg az, akinek kiadja magát, és nem valamilyen csaló próbál visszaélni a nevével. A robotok esetében azonban nem a személy, hanem a tartalom lesz lényeges: míg a verifikáció egy élő felhasználó esetében nem az általa közzétett tartalmat minősíti, addig a "jó robotoknál" a közölt információ hitelességére utalna a címke.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a Twitter némi kockázatot vállal a fiókok ilyen jellegű minősítésével, feltételezve, hogy azok folyamatosan pontosak is maradnak. A céget irányító Jack Dorsey már évekkel ezelőtt kifejtette egy szenátusi bizottsági meghallgatáson, hogy a felhasználóknak szerinte is joguk van tudni, éppen egy emberrel vagy egy robottal kommunikálnak-e, az azonosítás viszont egyre nehezebb feladat: nem minden bot használja a Twitter API-ját, és a viselkedésük is megtévesztő lehet.

A néhány nappal ezelőtt indított tesztidőszakról egyelőre nem tudni, hogy meddig tart majd, és hogy a szolgáltató mikor teszi széles körben is elérhetővé az Automated Account címkéket. A Twitter annyi tapasztalatot mindenesetre már összegyűjthetett eddigi fejlesztői programjain keresztül, hogy egyáltalán belevágjon az új rendszer tesztelésébe.

Közösség & HR

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.