Már ha lesz belőle színes kijelzős változat. Egyelőre a monokróm e-ink kijelzős változat piacra dobását tervezi egy még ismeretlen kínai startup.
Hirdetés
 

Idén mintegy 100 ezer darabot szállítana le az akár karkötővé is alakítható mobiljából egy alig ismert kínai startup. A Moxie névre hallgató, eddig főleg kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég a gafénalapú képernyők fejlesztésében elért eredményeit hasznosítaná a mobilban.

A képernyő nem csak egyenesen használható, hanem úgy is működik, ha karkötőszerűen össze van hajtva. A telefon egyéb paramétereiről azonban még semmit sem tudni.

Graféntechnológiában nem kezdők

A Moxie bár gyártóként teljesen ismeretlen, a grafén alkalmazásában már értékelhető eredményeket tud felmutatni. Tavaly tavasszal mutatta be egy partnercége, egy sencseni gyártó cég azt a mobilját, amely a grafénalapú érintőképernyőt használ. A Galapad Settler azt ígéri a felhasználóknak, hogy a grafénalapú képernyőnek köszönhetően nagyon jó érzékenységű, ugyanakkor rendkívül energiatakarékos. A South China Morning Post híradása szerint a Settler volt az első olyan tömeggyártásba került mobil, amelyben grafént használtak.

Már a kínai lap tavalyi híradásában is arról írtak, hogy a 2004-ben felfedezett különleges anyagból, melyért Konsztantyin Novoszjolov és Andrej Geim 2010-ben elnyerték a fizikai Nobel-díjat, rendkívül vékony, mégis ellenálló képernyőt lehet építeni (a grafénról egy kattintásnyira írtunk bővebben). Az 5,5 hüvelykes képernyőjű Settlers egyébként 64 bites QuadCore Snapdragon 410 processzorral, 2 GB RAM-mal, 16 GB belső tárhellyel, 8 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerával mindössze 2500 jüanba került (kb. 108 ezer forint).

A grafént egyébként nemcsak a mobil képernyőjében, hanem az egyébként 3000 mAh-s akkumulátorában is használták. Így sikerült a töltéssűrűséget 10 százakkal növelni, míg az akku élettartamát mintegy 50 százalékkal hosszabbnak ígérték, mint a hagyományos mobilakkukét.

Rugalmas, mint a gumi, és két nagyságrenddel szilárdabb a vasnál

A Moxi mobilja egy szempontból visszalépés az egy évvel ezelőtti Settlerhez képest: egyelőre ugyanis csak monokróm kijelzővel jön ki. Ezt a Moxi vezetője azzal magyarázta, hogy a színes modell sokkal több energiát fogyaszt, mint a monokróm.

A hajlíthatóságot egyébként egy trükkel érték el. Valójában csak a grafénalapú e-ink kijelző hajlik. Minden alkotórészt, amit a hagyományos okostelefonoknál a kijelző mögé építenek, az alaplapot, a processzort, az akkumulátort stb., itt a készülék egyik végébe zsúfoltak. Ezért is lett némileg aránytalanul elnyújtott a formája, illetve a mostani érintőképernyős telefonokhoz képest nagy a képernyő alatti rész.

A képernyő az ebook-olvasókban is használt e-ink technológiát használja, de a cégvezető szerint azokénál sokkal jobb a megjelenített kép minősége és a kijelző ésérzékenysége is, amit a grafén alkalmazásával értek el a fejlsztők. A Bloomberg idézte szakértők szerint azonban az e-ink technológiára épülő mobil édeskevés lesz a sikerhez. Ma már elvárás a látványos felület, amihez pedig elengedhetetlenek a színek. De ha még színes e-inkben gondolkodnak is a továbbfejlesztésnél, a szegényes színek, a gyenge kontraszt és a rossz minőségű videolejátszás nem fogja segíteni az elterjedését.

Mindettől függetlenül ha a kínai cégnek valóban sikerül beindítania idén a sorozatgyártást, az nagy fegyvertény lesz, és az is kiderülhet, van-e valódi piaca az ilyen jellegű készülékeknek. A készülék prototípusát bemutatták április végén egy kiállításon, ahol videó is készült róla. A műszaki paraméterekről ott sem árultak el sokat, csupán annyi derült ki, hogy maga a prototípus 200 gramm tömegű.
 

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.