Most mutatkozott be, de nyáron már a budapesti tőzsdére menne a cég.

Tíz év alatt ezer startup befektetőjének lenni – ezt az ambiciózus célt fogalmazta meg a tegnap bemutatkozó STRT (ejtsd: start) Holding. A magyar és regionális startupok jelentősen lemaradtak Európa és a világ más részein működő kezdő vállalkozásaitól. Mint a holding közleménye írja, ez befektetői oldalról részben az állami pénz túlsúlyára, részben a megfelelő tudástranszfer biztosításának a hiányára vezethető vissza. Az STRT holding ezen akar változtatni: a tőke mellé üzleti tudást, tapasztalatot, partnerséget és piacismeretet is nyújt. A cél az, hogy a magyar és régiós startupok a mainál jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé.

A Baconsult alapítója, Balogh Péter "Petya" vezetésével induló befektető cég előzetesen két fontos mérföldkövet határozott meg: tíz éven belül mintegy ezer startupba szeretne befektetni, és tizenöt év alatt emelné a holding értékét egymilliárd euróra. Balogh mellett a holding alapító tagja felesége, Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs és a Baconsult társalapítója, aki a marketing területért lesz felelős. Kozma Andrea, a CEU iLab alapítója (eddig 85 céget inkubált csapatával) irányítja a portfólióba tartozó cégek mentorálását. Langmár Péter (a Lab.Coop és a Green Fox Academy társalapítója, a SmartWare.tech befektetési partnere) felel az új befektetők bevonásáért, illetve ő vezeti a befektetési tevékenységet. Molnár Ádám startupper, technológus felel a skálázhatóságot segítő információs struktúrák és folyamatok kialakításáért, valamint menedzseli a workshopokat, közösségi és mentorprogramokat. Az NNG korábbi pénzügyi vezetője, Nagy István feladata a teljes pénzügyi és üzleti adminisztráció. P. Tóth András (a CodeBerry- és a YearCompass alapítója) koordinálja az oktatást és a tananyag gyártását, de ő felel a holding IT-infrastruktúrájának kiépítéséért és üzemeltetéséért is. Az alapítók mögött olyan sikeres befektetések állnak, mint a Commsignia, a Prefixbox, a BookR Kids, a Quantum, a Logiscool, a Salarify, a Talk-A-Bot vagy a Rescan360.

Balogh, aki az STRT Holding ügyvezetője, arról beszélt, hogy az alapítók régóta aktív részesei a hazai startup ökoszisztémának, különböző formációkban több mint 140 startupot inkubáltak, ezért jól látják a nehézségeit is. "Három területen mindenképpen mások leszünk, mint a többi befektető" – hangsúlyozta Balogh. "Egyrészt mi nemcsak pénzt adunk, hanem egy átfogó tudásprogramot is. Másrészt türelmesen állunk a velünk dolgozó vállalkozásokhoz. Nem hajszoljuk őket korai cégeladásba, hanem abban támogatjuk őket, hogy minél tovább, minél nagyobbra növekedjenek. Harmadrészt mi a Magyarországon megszokottnál lényegesen rugalmasabb és vállalkozóbarátabb feltételekkel fektetünk be köszönhetően annak, hogy magántőkét biztosítunk a cégeknek. A kontroll helyett arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minél hasznosabbak legyünk számukra."

A piacról vonnak be tőkét

A tervek szerint a portfóliójukba kerülő startupoknak tanfolyamokat, workshopokat szerveznek, melyeken releváns, friss szakmai tudáshoz juthatnak. Emellett személyesen is mentorálják a cégeket, szakmai anyagokat készítenek számukra, összekötik őket potenciális partnerekkel, ügyfelekkel, de segítenek a következő körös tőkebevonásokban és a cégeladásban is.

A társaság globális ambíciókkal rendelkező technológiai stratupokat keres (B2B SaaS, mesterséges intelligencia, oktatás, mobilitás stb.). Első vagy korai befektetőként jellemzően 20-30 millió forintos befektetéseket terveznek átlagosan 10 éves intervallumot megcélozva.

A társaság mihamarabb meg szeretne jelenni a BÉT Xtend piacán, hogy likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tegye az intézményi és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek előkészítéseként a közelmúltban mintegy 30 szakmai angyalbefektető szállt be a társaságba, és folyamatban van egy zártkörű nagyobb tőkebevonás is. Ezt követően, idén nyáron várható a cég részvényeinek tőzsdei bevezetése.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.