Nem csak a technológiai szektor vonzza a kockázati tőkét – de minden nagy deal mögött ott a technológia.
Hirdetés
 

Megvan, melyik volt az öt legnagyobb kockázati tőkebefektetés idén az első negyedévben. Az ötből négy Ázsiában – három Kínában, egy Indonéziában – történt, egy pedig az Egyesült Államokban. Bár a befektetésekben túlsúlyban vannak a technológiai cégek, most mégsem ez a szektor vitte el a legnagyobb pénzt. A CB Insights és a PwC kockázati befektetésekkel foglalkozó negyedéves jelentése, a MoneyTree Report főleg az amerikai kockázatitőke-piacra koncentrál, de a globális trendekkel is elég részletesen foglalkozik.

Az elemzés készítői kigyűjtötték például a világ öt legnagyobb befektetését az idei első negyedévből. Egy éve még 500 millió dollárral is be lehetett jutni ebbe a körbe.

Az öt legnagyobb deal

1. Beijing Easyhome Furnishing, Kína. Itthon valószínűleg nem sokan ismerek, de Kínában nagy név az Easyhome, amelynek két körben összesen közel 2,1 milliárd dollárt adtak befektetők. A cég Kína második legnagyobb lakberendezés- és bútorláncának üzemeltetője. A vállalatnak semmi köze a technológiai szektorhoz, de ha megnézzük a befektetőket, akkor mindjárt világosabb, honnan az adakozó kedv. A legnagyobb pénzt, közel 900 milliót ugyanis az Alibaba tolta bele a cégbe, amivel 15 százalékos részesedést tudott szerezni. Ha a miértre keressük a választ, akkor elég visszalapozni ide. A világ két legnagyobb e-kereskedelmi vállalkozása, az Amazon és – némi spéttel – az Alibaba ugyanazt az utat követi, és igyekszik kiterjeszteni fennhatóságát a fizikai kereskedelmi láncokra és azt azokat kiszolgáló gyártókra is.

2. GO-JEK, Indonézia. Indonézia jelenleg legértékesebb unikornisa, mintegy 5 milliárd dollárra becsülik az értékét. Eddig kilenc befektetési körön van túl, de a legnagyobb tőkét, 1,5 milliárd dollárt idén februárban kapta. A befektetői konzorciumot a Tencent hozta össze, és még a Google-t is sikerült meggyőzni, hogy adjon pénzt. A 2010-ben alapított GO-JEK mobil appra épülő logisztikai és fizetési szolgáltatásokat nyújt.

3. Uber, USA. Bár csak a harmadik helyen, de még dobogós az Uber, amely elég komoly és elhúzódó válságon esett át, és továbbra is hatalmas veszteségeket termel. A korábbi befektetők azonban továbbra is bíznak a vállalatban: a SoftBank Group vezetésével újabb 1,25 milliárd dollárt kapott arra, hogy folytassa a munkát.

4. Mobike, Kína. A sanghaji kerékpár-megosztási szolgáltatás 1 milliárd dollárt kapott. A cég az egyik legígéretesebb ezen a piacon, tavaly ősszel már Németországban is megjelent. Jelenleg 11 országban – Európában a németek mellett az olaszok, a hollandok, a britek használhatják egyes városokban – van jelen. Nincsenek hozzá rögzített dokkolók, csak kijelölt kerékpár-tárolók, ahol felvehetők és lerakhatók a biciklik. A cég rövid idő alatt futott fel minden szempontból. 2015-ben alapították, és három év alatt teljesen nemzetközi lett. Tíz befektetési fordulón van túl, az utolsó körben a Tencent tett bele egymilliárd dollárt.

5. Chehaoduo, Kína. A lista ötödik helyére 820 millió dollárral befutott pekingi cégről valószínűleg szintén kevesen hallottak itthon. A Chehaoduo (korábban Guazi) cég a használtautó-piacra fejleszt olyan mobilról is jól használható platformot, amely közvetlenül kapcsolja össze az eladókat és a vevőket. Ez autóvásárláshoz különböző hitelkonstrukciókat is felajánl. A vezető befektető most is a Tencent volt, de olyanok is láttak fantáziát a cégben, mint az IDG Capital, a Sequoia vagy a DST Global, pedig egyelőre platform csak Kínában használható.

Ázsia kifejezetten szereti a nagy befektetéseket

Nem csak ebből a rövid listából, hanem a MoneyTree Report hosszabb távú negyedéves összesített adatokból is az a kép rajzolódik ki, hogy Ázsia – értelemszerűen elsősorban Kínára kell gondolni – lényegében évek óta fej-fej mellett halad Amerikával a nagy összegű befektetések tekintetében, sőt 2016-ban meg is előzte. Hozzájuk képest Európa szerepe elenyésző a 100 millió dollárt meghaladó befektetésekben.

 
MoneyTree Report 2018 Q1
Infogram


A teljes jelentés az alábbi linken érhető el.

Piaci hírek

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.