Egy kiszivárgott iparági tanulmány szerint ennyibe fájna kontinensünknek, ha a legújabb generációs távközlési hálózatok kiépítéséből kizárnák a kínai partnereket.
Hirdetés
 

Szó szerint komoly árat kellene fizetnie Európának, amennyiben az amerikai kormányzathoz hasonlóan kizárná a kínai vállalkozásokat az éppen most beinduló 5G-s hálózatfejlesztésekből. A Reuters által megszerzett, hivatalosan eddig nem publikált szakmai anyag tételesen számszerűsíti, mivel kell számolnia a kontinensnek, ha ezt az utat választja.

Drágán késne

A kérdéses tanulmányt a GSMA, azaz a nagyjából 800 mobil operátor érdekeit képviselő szakmai szervezet jegyzi. A londoni székhelyű GSMA már korábban is felszólalt a korlátozások ellen, hangsúlyozva, milyen nagy problémát jelentene mindez az európai telkóknak, mivel az itteni cégek jó része kínai partnerek bevonásával fejlesztette, fejleszti hálózatait és az üzemeltetés során is nagyban támaszkodnak a keleti beszállítók, így például az Amerikában nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva sortűz alá vett Huawei termékeire.

Az érdekvédelmi szervezet ezzel kapcsolatos anyaga megállapítja, hogy az európai 5G-s hálózatok kiépítésében a kínai együttműködés megtiltása nem csupán másfél éves csúszással járna, de 55 milliárd euróval többe is kerülne. Az összeg nagyjából felét tenné ki, hogy a jellemzően nyomott áron szállító Huawei és ZTE helyett más partnerekkel kellene megvalósítani a projekteket. Utóbbiak ráadásul a beszűkült versenyhelyzet miatt természetesen nyugodtan írhatnák vastagabb ceruzával az ajánlatukat.

A súlyos tétel másik részét a már meglévő eszköztár lecserélése adná. Az érintett telkók és hálózatok nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy jelenleg a két említett kínai szállító együttesen 40 százalékos jelenléttel bír a kontinens távközlési infrastruktúrájában.

A fentiek miatt a tanulmány nagyjából 18 hónapos késéssel számol az 5G-s technológiák európai bevezetésénél, ami a mobilszolgáltatások mellett érinti az olyan iparágspecifikus fejlesztéseket is, amelyek támaszkodnak a dolgok internetéhez kötődő megoldásokra. Ilyen terület lehet az egészségügy, a logisztika, az önvezető vagy összekapcsolt járművek is. A GSMA becslése szerint mindez 2025-re 15 százalékos lemaradást eredményezne Európának az 5G-penetrációban az USA-val szemben. 

Itthon élvezik a bizalmat 

Európában bár egyes országokban szintén megfogalmazódtak biztonsági aggályok a kínai beszállítókkal kapcsolatban, egyelőre konkrét kitiltási törekvésekről nemigen lehet beszélni. Magyarországon ez már csak azért sem valószínű, mivel a kormányzat láthatóan igyekszik jó kapcsolatokat ápolni a távol-keleti nagyhatalommal. Itthon egyébként már mindhárom nagy szolgáltatónál beindultak az 5G-s munkálatok, amelyekhez az infrastruktúrát a Huawei és a ZTE biztosította.

Közösség & HR

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.