A vállalat nettó bevétele 15 százalékkal nőtt. Még a rendszerintegrációs és IT-bevételekre sem lehet panasz.

Elsősorban a mobil adatforgalomból és a vezetékes szélessávú szolgáltatásokból származó bevételek folyamatos növekedésének köszönhetően erős negyedévet zárt a Magyar Telekom. A cég nettó bevétele éves összevetésben 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében. Az eredményekben "a mögöttes üzleti növekedés" mellett már tükröződik a tavaly március 1-jétől alkalmazott inflációkövető áremelés is.

Ami a részleteket érinti: a cég teljes bevételének legjelentősebb részét adó mobil szegmens 14,8 százalékkal nőtt (131,7 milliárd forint). Ez részben a szolgáltatásoknak, részben a magasabb volumenű készülékértékesítésnek köszönhető.

A vezetékes bevételek 16 százalékkal bővültek (72,2 milliárd forint). Ezt a szegmenst elsősorban a vezetékes szélessávú és TV-szolgáltatások emelték, de ezekkel párhuzamosan itt is nőttek a készülékértékesítésből származó bevételek.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 13,9 százalékkal hoztak többet, mint egy évvel korábban (25,3 milliárd forint). Ez mindenekelőtt a nagy értékű magyarországi projekteknek köszönhető. (A szegmens költségei ennél kicsit jobban, 16,4 százalékkal nőttek.)

A negyedévre a Telekom 7,7 milliárd forint távközlési pótadót számolt el, tükrözve az éves bevétel alakulását. Ezt az extraprofit adókról szóló rendelet tavaly májusi módosítása értelmében egyébként idén is meg kell fizetni, és csak 2025 január elsejétől vezetik ki. Ugyanakkor az Országgyűlés novemberben arról is döntött, hogy idén január elsejétől a közműadót kivezetik.

A vállalat a negyedévet 72,8 milliárd forint EBITDA-val (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta, ami 16 százalékkal magasabb, 2022 utolsó negyedében.
 

 

Rékasi Tibor vezérigazgató (a fenti képen), akinek a kinevezését 2018 óta tegnap immár másodszor hosszabbította meg az igazgatótanács újabb három évre, az eredmények kapcsán hangsúlyozta: "annak ellenére, hogy 2023-ben jelentős makrogazdasági kihívásokkal néztünk szembe, megőriztük erős kereskedelmi teljesítményünket, a mobil adat és a gigabites szélessávú szolgáltatások iránt egyaránt növekvő keresletet tapasztaltunk". A vezérigazgató két tényezőt külön is kiemelt: éves szinten négyszeresére nőttek a vállalat energiaköltségei, valamint az infláció jelentősen emelte a beszállítói költségeket

Bár 2024-ben is "kihívásokkal teli" gazdasági környezetre számít a cég, a díjkorrekcióknak köszönhetően 5-10 százalék közötti bevételnövekedést vár. A vállalat teljesítményét pedig pozitívan befolyásolják a kedvezőbb energiaköltségek, valamint a közműadó megszűnése.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.