A koreai cég befejezte az átlátszó kijelző fejlesztését - egy szép jövő elé nézünk.

Az idei Mobile World Congress egyértelművé tette, hogy az ívelt kijelző tömeggyártásba került, megvásárolható termékek formájában végre megérkezett és nem csak koncepcióként beszélhetünk róla. Az LG G Flex 2, vagy a Samsung Galaxy S6 Edge sok éves fejlesztői folyamat végét jelentik, da gyártók azonban jelenleg is kutatják, hogy mi lehetne a következő lépés a kijelző technológia területén.

Átlátszó szándékok

Sőt, már meg is találták: a Business Korea cikke szerint a két nagy koreai vállalat, az LG és a Samsung kijelzőkkel foglalkozó részlege egyaránt azon dolgozik, hogy megalkossa a megjelenítők következő generációját, de mindkét cég másképp képzeli el ezt a jövőt. Az LG Display egyik vezetőjének nyilatkozata szerint végéhez ért az átlátszó kijelző mobilokba szánt verziójának fejlesztési folyamata, sőt, már kész, promóciókra alkalmas prototípus is rendelkezésre áll belőle. A kereskedelmi bevezetésre azonban egyelőre várni kell, mivel sem a felvevőpiac, sem a beszállítói hálózat nem áll készen rá.

Az átlátszó, vagy áttetsző (transparent) panel lényege, hogy miközben a felhasználó átlát rajta, a felület ugyanakkor képet is tud alkotni. A technológia már most is használatban van bizonyos területeken: ilyen például a civil, vagy katonai légi közlekedés, speciális hirdetési felületek, de akadnak olyan luxus autók (Hyundai, Mercedes-Benz, BMW), ahol a sofőr számára jelenítenek meg vezetés közben hasznos információkat.

Meglepő, de az átlátszó kijelzők az átlagemberek számára elsőként a hűtőgépeknél jelentek volna meg. Az elképzelés szerint a transzparens panelekkel ellátott fridzsiderekbe a háziasszony, vagy a család bármelyik tagja, az ajtó kinyitása nélkül be tudott volna nézni, közben pedig különböző reklámok, üzenetek jelentek volna meg rajta. Ez a terméktípus a langyos fogadtatás miatt soha nem kerültek a boltokba, viszont üzleti területeken még mindig bevethető.

Ezt is fel lehet majd tekerni

Ezek mellett mindkét vállalatnál folynak a flexibilis, hajlítható, feltekerhető panelek fejlesztése is. Tavaly az LG azt jósolta, hogy ezek a különleges panelek majd csak 2017-ben jelenhetnek meg a piacon, most azonban már 2016-ról is szó van, mint lehetséges piaci rajt. Az átlátszó, vagy szabadon alakítható kijelzők mobileszközökben való megjelenése hatalmas hatással lesz a piacra, mivel ezekkel az új komponensekel az addig megismert okostelefonok, órák, fitnesz kiegészítők teljesen új formát ölthetnek és akkor még nem beszéltünk az e-book olvasókról, notebookokról, monitorokról, vagy a televíziókról.

A nyilatkozatokból nem derült ki, hogy az LG hajlítható panelje éppen milyen fejlettségi szinten van, így csak a tavaly közölt adatokra támaszkodhatunk. Ezek szerint a 18 colos, polyamid bevonatú (a hagyományos műanyag helyett) kijelző annyira hajlítható, hogy 3 cm átmérőjű tekercs alkotható belőle feltekerés után úgy, hogy annak funkcionalitása nem sínyli meg ezt a műveletet. A prototípus felbontása 1200 × 810 képpont, de az LG biztos benne, hogy 2017-re elérik az Ultra HD felbontást (a full HD négyszerese), és a 60 colos átmérőt.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.