A 75 éves John McAfee alig pár órával azt követően vetett véget életének, hogy a spanyol hatóságok elfogadták az Egyesült Államok kiadatási kérelmét.

Tegnap holtan találták barcelonai cellájában John McAfee-t, aki az első vizsgálatok alapján minden bizonnyal önkezével vetett véget életének. Az eset alig pár órával azt követően történt, hogy a helyi bíróság jóváhagyta az Egyesült Államok kiadatási kérvényét. A 75 éves McAfee-t az USA-ban adóelkerülés és értékpapírcsalás miatt akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhették volna.

Nem mindennapi figura volt

A technológiai ipar meghatározó egyéniségei között egyáltalán nem nehéz csodabogarakat, különcöket és a bevett társadalmi konvenciókkal nem különösebben törődő megmondóembereket találni. Ám még ebből a színes társaságból is kitűnt a vírusirtójából meggazdagodó John McAfee. Élete is úgy ért véget, ahogy az elmúlt évtizedeket töltötte: viharosan.

McAfee a Szilícium-völgy egyik úttörője volt, aki vírusirtójával eltagadhatatlan érdemeket szerzett a biztonságosabb virtuális világ megteremtésében. Az 1987-ben alapított McAfee Associates azzal vált szinte azonnal híressé és sikeressé, hogy az IBM PC-kre készített első vírust (Brain) ártalmatlanító programot dobott piacra. Utóbbit maga McAfee kezdte kidolgozni, miközben még korábbi munkahelyén, a Lockheednél volt alkalmazásban.

A vállalkozás gyorsan felfutott, a McAfee név pedig szinte eggyé vált a vírusírtó program fogalmával. A cég 1992-ben már túl volt a tőzsdei belépőn is, az alapító azonban nem sokkal később teljesen kiszállt az üzletből. McAfee 1994-ben minden részvényét eladta, és a továbbiakban semmiféle kapcsolata, befolyása nem volt a vállalati ügyekre.

A név kötelez?

Nevének márkaértékét mutatja, hogy a számos átalakításon és tulajdonosváltáson áteső cégnél csak 2014-ben merült fel először az átnevezés lehetősége. A biztonsági vállalat ekkor az Intel tulajdonában volt, amely még 2010 nyarán vásárolta fel a McAfee-t közel 8 milliárd dollárért. A részleg átbrandelésében kimondatlanul benne lehetett az is, hogy az egykori alapítóval kapcsolatban ekkorra már sorozatban érkeztek a kétes, vagy egyenesen botrányos hírek.

Ugyanakkor hiába keresztelték a biztonsági részleget Intel Securityra, a szoftvertermékek közül még évekkel később sem vezette ki az Intel a McAfee márkanevet. Amiért egyébiránt 2016-ban perre is ment egymással az informatikai óriás és a saját bizniszét építő John McAfee. Az átnevezési történet csattanója pedig az lett, hogy ugyancsak 2016-ban McAfee-re változtatták vissza az Intel Securityt, ezzel párhuzamosan pedig a külön kiszervezett egység többségi tulajdonjogától is megvált az Intel.

Külön(c) utakon

Az 1994-es kiszállásával 100 millió dolláros vagyont összehozó McAfee később számtalan vállalkozásba fogott az okostelefonos alkalmazásokon és kriptovalutákon át egészen a jógáig és a gyógynövényalapú gyógyszerekig. Utóbbi tevékenységét a közép-amerikai Belize-ben folytatta, ahol 2012-ben a hatóságok rajtaütést hajtottak végre a telephelyén metamfetamin-gyártás miatt. Az ügy kapcsán azonban McAfee csak rövid időt töltött letartóztatásban, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.

Az országból azonban nem sokkal később nagy hirtelenséggel távozott, mivel neve felmerült egy gyilkossági üggyel kapcsolatban. Belize-ből Guatemalába vitt az útja, ahol korábbi szomszédja meggyilkolásának vádjával őrizetbe is vették. A kiadatást azonban két szívinfarktus megjátszásával sikerült elkerülnie, és végül visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Az USA-ban aztán két ízben is nekifutott az elnökválasztásnak, ám mind 2016-ban, mind 2020-ban alulmaradt az amúgy sem komoly támogatottságú Libertárius párt elnökjelöltjeiről döntő szavazásokon. Tavalyi kampányát azonban már "számüzetésben" próbálta menedzselni, mivel az amerikai hatóságok több ügy miatt is élénken elkezdtek érdeklődni a személye iránt.

Az adóelkerülés és kriptovalutákkal kapcsolatos különböző csalások miatt kiadott nemzetközi körözés alapján végül a spanyol hatóságok vették őrizetbe tavaly októberben. McAfee így került abba a Barcelona közelében lévő börtönbe, ahol az eddigi információk alapján tegnap öngyilkosságot követett el.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.