A Motorola Ara olyan moduláris felépítésű mobilokról szól ami megváltoztathatja az egész piacot.

Szeptember elején beszámoltunk egy olyan ötletről, ami első olvasatra kellően őrültnek tűnt, viszont volt annyira merész és izgalmas, hogy legalább gondolatban el lehessen vele játszani. A Dave Hekkens által megálmodott Phonebloks moduláris felépítésű mobiljai lehetővé tennék, hogy a felhasználók mindig olyan készülékeket használjanak, amire valóban szükségük van, meghibásodás esetén pedig elegendő lenne csak az adott részt cserélni.

Mintha már láttuk volna valahol

A koncepció gyökeresen eltér a mostanában ismert piaci berendezkedéstől, folyamatoktól, és egy olyan egységes szabványosítást igényelne, aminek megvalósulására csekély esély van. A felállást alapjaiban változtatja meg azonban a Motorola bejelentése, ami szinte az utolsó szögig megegyezik a Phonebloks ötletével. Az amerikai gyártó közleménye szerint a cég kutatórészlege (Advanced Technology and Projects group) már egy éve dolgozik az Ara projekten, aminek bejelentésére most látták az időt elérkezettnek.

Az Ara egy ingyenes, nyílt hardver platform, aminek keretében moduláris szerkezetű mobilokat hoznának létre. A Motorola nyilvánvalóan azonnal meg is húzza a párhuzamot az Ara és az Android között: egy olyan fejlesztői környezetet szeretnének létrehozni, ahova könnyű a belépés, az innovációnak semmi sem szab gátat, és jelenlegi termékfejlesztési ciklusokhoz képest sokkal gyorsabban futnának ki a projektek. Az Ara olyan szabadságot adna a felhasználóknak, ami alapján azok szabadon eldönthetik, hogy milyen anyagból készült, kinézetű, tudású mobilt szeretnének használni.

Project Ara: darabokból egy egészet

Az Ara egyelőre koncepció, azaz termékötlet formájában létezik, a technológiai megvalósíthatóságról nem sok szó esik a Motorola közleményében. Az így elkészült mobilok mindegyike rendelkezne egy belső vázzal (endoskeleton), amelyre a modulokat kívánság szerint lehetne telepíteni. Ez a modul bármi lehet: egy új kijelző, billentyűzet, extra akkumulátor, várnyomásmérő, stb. Azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy a Phonebloks és az Ara valóban egymástól függetlenül, egymásról nem tudva léteztek-e egészen idáig, de az tény, hogy Hekkens ötlete előbb került nyilvánosságra.

Szövetkeznek, fejlesztenek

Éppen ezért (vagy valami egészen másért) a Motorola meg is látogatta a Phonebloks ötletgazdáját, aminek eredményeképpen megállapodtak abban, hogy megpróbálják összehozni a gyártó technológiai tudását a Hekkens által létrehozott közösséggel. Ennek jeleként meg is született egy toborzó oldal, ahol önkéntes szakembereket keresnek az Ara projekt egyengetése céljából, következő lépésként a fejlesztők jelentkezhetnek konkrét modulok ötleteivel, a téli hónapokban pedig érkezhet a Module Developer Kit, vagyis a modulok fejlesztéséhez szükséges dokumentáció.

A jelek szerint a Motorolát erősen foglalkoztatja a személyre szabott mobilok megvalósításának lehetősége, aminek első jele a felhasználók által összeállítható Moto X volt. A gyártó legutóbbi készülékének külső megjelenését a vásárlók maguk határozhatták meg és ez ugyan kimerült a hátlap, az oldalsó borítás, illetve a kamera körüli panel színének meghatározásában, mégis valami egészen újat hozott a gyártók által kínált kötöttségekhez képest. A Phonebloks az eredeti ötlet szerint nem lehetett életképes, hiányzott mögüle az az erő és tudás, amivel a Motorola rendelkezik, így megvan az esély rá, hogy a moduláris mobil kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.