Az újratervezett SSD-k kialakítás révén korábban elérhetetlennek gondolt memóriaalapú kapacitást is be lehet zsúfolni mindössze 1U-nyi rackhelyre.

Új kialakítást kapnak az SSD-k az Intel jóvoltából, legalábbis azok, amik adatközponti, nagyvállalati felhasználásra terveztettek. A chipgyártó Optane fejlesztésének jóvoltából így előbb-utóbb lehetőség lesz egy 1U magas rackfiókban való petabájtnyi, SSD alapú tároló elhelyezése.

Negyedakkora méretben

3D-NAND használatával érhető el a korábbinál nagyobb adatsűrűség és az Intel állítása szerint a stabilitáson is javítottak, így még ritkábbá válnak az adatvesztéssel járó katasztrofális meghibásodások. A Ruler névre keresztelt új kialakítás nagyobb sávszélességet, teljesítményt (IOPS) és alacsonyabb késleltetést nyújt majd, mint a SAS szabvány.

Bill Leszinske szerint jelenleg egy nagy adatközponti átalakulás kellős közepén járunk, amelynek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerülnek az SSD-k. Az Intel nemfelejtő memóriamegoldásokon dolgozó csoportjának (Non-Volatile Memory Solutions Group, NSG) alelnöke szerint egyre nagyobb szükség van a korábban kifejezetten konzumer piacra szánt termékek nagyvállalati igényekhez igazítására. Ez pedig nem csak a sebesség és megbízhatóság tekintetében jelent az otthoni felhasználástól eltérő modelleket, hanem a kialakítást illetően is.

Mit is jelent a több mint egy petabájt kapacitás 1U méreten? Például több mint 300 ezer, HD minőségben tárolt átlagos film elhelyezését. De ami ennél sokkal érdekesebb, hogy ha ugyanezt a kapacitást merevlemezekből akarnánk összehozni, akkor nem csak a fogyasztás lenne jóval nagyobb (az elérési idővel egyetemben), de fizikailag nagyjából négyszer nagyobb helyre lenne szükség. 10 TB-os HDD-kből száz darab ugyanis csak 4U-nyi területen férne el. Az olyan szolgáltatók, mint például a Netflix, minden bizonnyal örömmel vennék akár most rögtön használatba az Intel fejlesztését.

Pontosan meghatározott piacra lépési időpont azonban jelenleg nem ismert (az Intel csupán azt közölte, hogy a közeljövőben jelenik meg). Van rá esély, hogy már csak egy-két hónapot kell rá várni, mivel a vállalat legújabb, hagyományos csatolófelületeket (SATA, SAS és M2) alkalmazó drive-jai az idei év harmadik negyedében debütálnak.

A bejelentés részeként egyébként az Intel beszámolt a merevelemezek kiváltására létrehozott SSD-iről is. Az S4500 és S4600 jelenleg a piac legnagyobb kapacitássűrűséggel rendelkező terméke, köszönhetően a 32 rétegű 3D NAND alkalmazásának. Ezeket a meghajtókat a chipgyártó gigász kifejezetten az adatközponti igények kielégítésére tervezte.

Teljes SSD-letámadásban az Intel

Ez utóbbi célt szolgálja a március végén bemutatott Optane meghajtó is. Ez egyben paradigmaváltást is jelent, hiszen már nem a merevlemezek túlhaladása, hanem a RAM utolérése a cél, és az Intel nagyon közel jár ehhez. 3D XPoint technológiája úgynevezett transistor-less cross point architektúrára alapul. Ez háromdimenziós sakktábla struktúrát jelent, ahol a memóriacellák az oszlopok és sorok kereszteződésében ülnek. Így lehetővé válik a cellák egyenként történő megcímzése, vagyis az adat egészen kicsi darabjaira lebontva írható és olvasható. Ennek köszönhetően gyorsabbá és hatékonyabbá válik az írási/olvasási eljárás.

Az Optane DC P4800X SSD kifejezetten az adatközpontokat célozza, gyártója szerint annak a piaci résnek készült, mely szenved a drága DRAM-októl és a NAND relatíve alacsony teljesítményétől. Az Intel állítása szerint a P4800X nagyjából ötször-nyolcszor gyorsabb, mint a piacon jelenleg kapható leggyorsabb SSD. Különösen az alacsony késleltetést igénylő feladatoknál jön ki a termék teljesítményelőnye; ilyenek például az analitikai célú vagy gépi tanulási feladatok.

Cloud & big data

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.