Soha nem voltak ilyen jók az informatikus munkakörülményei, de soha nem volt ennyi elégedetlen informatikus.

Sokan azt jósolják, hogy az IKT ipart fogja a legkevésbé sújtani a koronavírus-járvány. Bár bizonyos területeken átmenetileg a munkanélküliség megugrását hozhatja a koronavírus-világjárvány, az digitális transzformációnak óriási lendületet is ad, ami már középtávon is az informatikai szakemberek egy újabb felértékelődési hullámát hozhatja.

A nemzetközi HR-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy még soha nem dolgozhattak az informatikusok olyan jó munkafeltételek között, mint manapság. Ám ugyanezek a kutatások azt is megállapították, hogy soha nem volt még ennyire alacsony a munkavállalói elégedettség.

A német példa

A Computerwoche szerint, jelenleg Németországban teljesen általános, hogy egy informatikusnak átlagosan heti 38 órát kell dolgoznia rugalmas munkarendben. (A német példa azért lehet élrdekes, mert mint már korábban is írtuk, az ottani munkavállalói attitűdök sok rokonságot mutatnak a magyarral.) Kap évente 29 nap fizetett szabadságot, és azzal sincs gondja, hogy mivel töltse ki a szabadságét, hiszen az átlagnál jóval magas fizetéséből sok mindent tud finanszírozni. A munkaadók még arra is igyekeznek ügyelni, hogy a családi élethez is kedvező körülményeket teremtsenek.

Összességében nehéz lenne ennél jobb általános munkafeltételeket találni. A gyakori munkahelyváltások, a munkáltatóhoz, a csapathoz kapcsolódó lojalitás csökkenése azonban már a felszínen is mutatják, hogy ezt a munkavállalók másként élik meg.

Pedig, mint a német lapnak nyilatkozó szakértő mondta, érdemes lenne a munkahelyváltások előtt alaposabban is kiértékelni a helyzetet, és megkeresni a váltást serkentő valódi okokat. Az ugyanis az érzékelés pszichológiájának egyik fontos alapvetése, hogy a pozitív dolgokat, például a magas fizetést, nagyon gyorsan megszokjuk, és hamarosan magától értetődőnek is vesszük (lásd a keretes szövegrészt). Ezzel szemben arra sokkal érzékenyebbek vagyunk, ha valamilyen hiányérzetünk nem nyer kielégülést. Ebből egyenesen következik, hogy miközben a munkánk pozitív aspektusait alábecsüljük, a hiányok miatt érzett elégedetlenség felnagyítódik.

Álljon meg, és mérlegeljen...

A gyors munkahelyváltások bizonyos korig-beosztásig viszonylag könnyen lezajlanak. De minta arra a több HR-szakértő is felhívja a figyelmet, bizonyos pozíció elérése után erősen szűkülnek a lehetőségek. Ez egyenesen adódik a vállalatok felépítéséből (junior mérnökből sok kell, de igazgatóból már jóval kevesebb, míg vezérigazgatóból jellemzően egy). Az pedig érthető, hogy a vállalatok még egy jó szakembert sem szeretnek a korábbi munkahelyén betöltöttnél alacsonyabb pozícióba felvenni, hiszen ez már magában rejti az elégedetlenség magvát.
 

Ettől jó egy mukahely

A ManpowerGroup évek óta ad ki jelentéseket a munkaerőpiacról. Ennek részeként a munkavállalók elégedettségének forrásait is monitorozza. Kutatásaik alapján ez a tíz legfontosabb tényező egy kellemes munkahelyhez (természetesen, mint fentebb már említettük, a magas jövedelem ma már alap).

1. Jó munkaviszony a kollégákkal és felettesekkel
Ez messze a legfontosabb. Ám míg 2014-ben még a 77 százalék számára volt ez elsődleges, 2020-ban már csak 65 százaléknak.

2. Rugalmas munkaidő
Még tavaly is a válaszadók 67 százaléka jelölte meg kulcsfonottságúnak. De ma már ez egyre általánosabb, így idén már csak felük számára volt fontos.

3. Baráti viszony a kollégákkal
Ez viszonylag kiegyensúlyozottan szerepel 40-45 százalékos aránnyal.

4. Ingyenes munkahelyi ital
A válaszadók harmada (33 százalék) ettől elégedettebbnek érzi magát.

5. Csapatmunka
Akárcsak az ingyenes italellátmány, ez is a válaszadók 33 százalékának kulcsfontosságú.

6. Kellemes irodabelső
Bár fontossága csökkent az elmúlt években (pl. a távmunka miatt) még mindig 32 százaléknak fontos a komfortérzetéhez.

7. Egészségügyi ellátás
A válaszadók 31 százalékának javítja a motivációját.

8. Jó kávé!
A 2014-es kutatáshoz képest 5 százalékponttal értékelődött fel. jelenleg a válaszadók 28 százalékának kulcsfontosságú.

9. Szobanövények az irodában
A válaszadók 27 százaléknak javítja a motivációját.

10. Ergonomikus, modern irodabútorok
A válaszadók 25 százalékának ez is nagyon fontos.


Bár nincs általános recept – hiszen vannak, akiknek nagyon is bejön, ha rátalálnak egy új kihívásra –, a HR-szakértők azt javasolják, hogy mielőtt döntünk a váltásról, érdemes lenne feltenni néhány kérdést, hogy megelőzzünk egy esetleges csalódást.

1. Mi zavarja a munkájában? Erre a legrészletesebben, minden apróságra kitérve érdemes megadnia a választ. A "nincsenek benne kihívások" vagy "hiányzik a motiváció" itt kevés a jó döntéshez.

2. Pontosan mikor érezte, hogy elégedetlen? Volt-e egy konkrét kiváltó oka, hogy azzá vált, vagy az egy folyamat eredménye?

3. A munkájával elégedetlen vagy önmagával? Minden esetben fel kell tenni azt a kérdést is, mert gyakran kiderül, hogy olyan okora vezethető vissza a probléma, mert valaki beelőzte az előmenetelben, nem vették be egy izgalmasnak ígérkező projektbe, túljutott a 40-es vagy 50-es kerek születésnapján stb. Amire itt választ kell találni, hogy az elégedetlenségre okait valóban felszámolja-e megy munkahely-váltás, és nem csak egy "most-vagy-soha" érzés alapján dönt-e.

És persze mindezek mellett érdemes újraértékelni a jelenlegi munkahelyét is. Beszéljen munkájáról akár kívülállóknak is, akik segíthetnek új megvilágításba helyezni a problémáit. Gondolja végig, hogy miért választotta annak idején ezt a munkát, és voltak-e más lehetőségei is? És azt is érdemes számba venni, hogy milyen pozitívumai vannak a jelenlegi munkahelyének.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.