Egy szingapúri szoftvercégnél némi matekozás után arra jutottak, hogy három év alatt 400 millió dollárt spórolnak meg azzal, ha a felhő helyett helyben telepített vasakkal végzik a munkát.

Ahogy a felhő kezd egyre inkább domináns elemévé válni a globális informatikának, úgy erődösnek a hangok, melyek szerint teljesen megalapozatlan az a gyakran emlegetett mondás, miszerint a méretgazdaságosság miatt a cloudba költözés nagy költségmegtakarítással jár.

Legutóbb egy szingapúri székhelyű, keresőoptimalizálási eszközöket fejlesztő cég szakértője közölt ezzel kapcsolatban részletes számításokat tartalmazó posztot. Az Ahrefs adatközpont-üzemeltetési vezetőjeként dolgozó Efim Mirochnik igyekezett összehasonlítani a vállalat 850 szervert számláló flottájának költségeit azzal, hogy mindezt a számítási kapacitást és funkcionalitást mennyiért tudnák igénybe venni az Amazon cloudos részlegétől, az AWS-től.

Néhány rövid táblázatos összeadás után az jött ki, hogy az Ahrefs büdzséjét havonta nagyjából 1500 dollárral terheli egy saját szerver. Ebben már minden benne van, a hardverek beszerzésétől a működési költségeken át egészen a helyszíni támogatásig. Ugyanakkor ugyanez a szakértő becslése szerint több mint 17 500 dollárra jönne ki az AWS "étlapjáról" szemezgetve.

Mirochnik azért hozzáteszi, hogy nem teljesen egyenértékű összehasonlításról van szó, mivel az AWS kínálatában nincs olyan verzió, ami pontosan lefedné a vállalat által használt szerverek képességeit. Éppen ezért előbbi katalógusából két feleannyi maggal rendelkező EC2-konfigurációt vetettek össze egy helyben használt Dell EMC szerverrel. A bejegyzésből az sem teljesen világos, hogy az AWS árainál az alap költségekkel, vagy a némileg kedvezőbb éves szerződéses konstrukcióval kalkulált-e a szakember.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy még ha kicsit felfelé túlzó is az összehasonlítás, a három évre megtakarításként kiszámolt 400 millió dollár bizonyosan nem olvadna nulla közelébe. Mirochnik egészen odáig megy, hogy az Ahrefs nemhogy profitábilis nem lenne, de nem is létezhetne, ha nem helyben telepített megoldással fedné le infrastruktúrális szükségleteit.

Általános tanácssal csak óvatosan szolgál az adatközpont-üzemeltetési vezető, mivel azoknak, akik már berendezkedtek a felhőben, meglehetősen bonyolult lehet elhagyni azt. Mirochnik ugyanakkor biztos benne, hogy bármennyire is fájdalmas egy ilyen költözés, valószínűleg jó pár cég esetében szükség lehet a hosszú távon így elérhető költségcsökkentésre. A folyamatot ráadásul megkönnyíthetik a nagy technológiai vállalatoknál utóbbi időben futószalagon végrehajtott leépítések, mivel a kisebb cégek most könnyebben találhatnak adatközpontok üzemeltetésében jártas szakembereket.

Máshol is látják a problémát

Mindez nagyban rezonál a 37Signals berkeiben nemrégiben végrehajtott intézkedéseivel. A cég még tavaly év végén kezdte elhagyni a felhőt, mert CTO-jának számításai szerint évi 1 millió dollárnál is több kerülnek az ottani szerverszolgáltatások a helyben működtetett infrastruktúrához képest.

A piac két legnagyobb szereplője is kezd ráeszmélni arra, hogy árképzésük nem feltétlenül ideális. A közelmúltban mind a Microsoft (Azure), mind az AWS jelezte, hogy igyekeznek szorosan együttműködni ügyfeleikkel annak érdekében, hogy azok csak olyan típusú és akkora mennyiségű szolgáltatást vásároljanak tőlük, amire ténylegesen szükségük van. A törekvés érthető, hiszen a kicsit kisebb összegű számla is mérhetetlenül jobb a ki sem állított számlánál.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.