Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
Hirdetés
 

Hat-hét héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy minden kulcsfontosságú kérdésben megszületik a kompromisszum, de most sokkal zúrösebbnek látszik a dolog – idézi a fejlett MI kockázatait vizsgáló Future of Life Institute egyik vezetőjét a Reuters. A hírügynökség hétfői riportja szerint az uniós törvényhozók nem tudnak megegyezni a ChatGPT és a hozzá hasonló rendszerek szabályozásában, ami már a mérföldkőnek tekintett európai törvények (AI Act) létrejöttét fenyegeti. Ahogy azt különböző források megerősítették, a megállapodás akadálya az úgynevezett alapmodellek és a generatív mesterséges intelligencia alkalmazásának megítélése, miközben a tárgyaló feleknek pénteken már a végső tárgyalásokat kellene megkezdeniük ezzel kapcsolatban.

Magát a törvényjavaslatot kétéves tárgyalás után júniusban hagyta jóvá az Európai Parlament, most pedig az EP, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői közötti találkozókon kellene megállapodni a tervezetről. Az uniós országok szakértői is pénteken fejtik ki álláspontjukat az erre vonatkozó kérdésekről, miközben az EP-képviselők véglegesítik álláspontjukat. Ha a megegyezést nem sikerül tető alá hozni, akkor fennáll a veszélye, hogy már nem is kerül rá sor a jövő évi európai parlamenti választások előtt, és azokat követően sem lesz két pillanat újra felvenni a fonalat. A növekvő bizonytalanság nyilván az érintett európai iparágaknak sem tesz jót, hiszen a vállalkozások szeretnének némi kiszámíthatóságot látni, ahogy ráfordulnak a 2024-es évre.

Még abban sem értenek egyet, hogy miről tárgyalnak

A Reuters az ellentétekről szólva kiemeli, hogy egyes szakértők és törvényhozók többszintű megközelítést javasoltak az egyes MI-modellek felhasználószáma alapján, mások viszont úgy látják, hogy nem az aktuálisan kevesebb felhasználó miatt lesz kevésbé veszélyes egy-egy mesterségesintelligencia-megoldás. Közben a gazdasági miniszterek október 30-án Rómában tartott találkozóján Franciaország meggyőzte Olaszországot és Németországot, hogy a szigorú szabályozás helyett első körben támaszkodjanak a generatív MI fejlesztőinek önszabályozására. Ez a Bizottság, sok EP-képviselő és még több MI-kutató szerint borzalmas ötlet, miután az önszabályozás valószínűleg drámaian elmaradna a biztonságot garantáló szabványoktól.

A francia Mistral vagy a német Aleph Alpha, ahol a jelek szerint elnyerték országuk kormányának támogatását, azonban a többszintű megközelítés ellen lobbiznak, és a technológia általános korlátozása helyett az egyes termékekre vonatkozó szabályok kialakítása mellett kardoskodnak. A Reuters szerint egyébként a megbeszélések függőben lévő kérdései közé tartozik a mesterséges intelligencia meghatározása, az alapvető jogok hatásvizsgálata, illetve a bűnüldözési és a nemzetbiztonsági kivételek megállapítása is. A legutóbbi, november 29-i találkozón ezekben a kérdésekben nem született megegyezés, és ha most sem jutnak egyről a kettőre, akkor a következő belga elnökségnek már csak nagyon rövid ideje marad a választásokig.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.