Globálisan 10 milliárd dollárral nőhet a szolgáltatók roamingból származó bevétele öt év alatt. Az adatéhség növekszik, az EU-s szabályozáshoz hasonlót pedig máshol nem terveznek.

A Juniper Research friss elemzése szerint a következő öt évben évi 8 százalékkal nő globálisan a mobiloperátorok nemzetközi adatforgalomból származó bevétele. 2022-ben már csak ebből 31 milliárd dollár kasszíroznak, szemben az idei évre becsült 21 milliárd dollárral.

A teljes adatbevétel idén csökken

Az idei teljesítményt nézve bátor állítás ez a Juniper Research-től, tekintve, hogy idén a globális adatbevételekben 11 százalékos visszaesés várható – nem kis részben az európai roamingdíjak megszűnése miatt. Mint ismert június közepétől Európában már ún. "barangolj úgy mint otthon" (Roam Like at Home – RLAH) csomagokkal jelennek meg az operátorok. A Juniper Research egy korábbi elemzése szerint egyébként a roamingdíj lenullázásának az európai szolgáltatók esetében 33 százalékos visszaesést eredményez az idén.

Az Európán kívüli piacok többsége azonban roamingszempontjából továbbra is szabályozatlan marad – vélik a kutatók –, emiatt ott az árak folyamatosan nőnek. Az európai szabályozásban bekövetkezett változásnak lesz azonban lesz hatása: a szolgáltatók innovatívan csomagolt és testre szabottabb tarifaajánlatokkal jelenjenek meg, hogy megőrizhessék, netán növelhessék is a turisták, vendégmunkások stb. telefonálásából származó roamingbevételeiket. Ennek 2018-ban már meg fog mutatkozni a hatása, és ismét hegymenetbe válthatnak a roamingbevételek. Ezt részben az aktív barangolók számának, de főleg az adatforgalom mértékének a növekedésére alapozza az elemzés.

Nyerő a korlátlan csomag

Mint azt az USAn és egyes távol-keleti országok példája mutatja, sokat segíthet a korlátlan adatroaming csomagok bevezetése. 2020-ra a felhasználónkénti átlagos adatforgalom meghaladja a havi 1 gigabájtot, 2022-ben pedig megközelítheti az 1,6 gigabájtot is, szemben az idei 500 megabájttal.

Az adatroamingolásra még azok is rávehetők, akik eddig csak csendes megfigyelői voltak ennek a lehetőségnek, a szolgáltatóknak érdemes rájuk kiemelt figyelmet fordítaniuk. Ők eddig nagyon óvatosan vagy egyáltalán nem használták a mobiljukat a külföldi útjaik során. Arányuk jelenleg 67 százalék, tavaly azonban még meghaladta a 70 százalékot. Az elemzés szerint 2022-ben nagyjából a mobilozók fele sorolható majd ide.

A turizmust monitorozó nemzetközi szervezetek szerint az utóbbi években évi 5 százalékkal nőtt a külföldre utazók száma, ami 2015-re már megközelítette a másfél milliárd főt. Ez a Juniper becslése alapján 2022-re további félmilliárd fővel bővülhet, és így átlépi a 2 milliárdos küszöböt. A légi úton bonyolított turizmus főként az ázsiai-csendes-óceáni keresletnek köszönhetően a következő két évtized során egyenesen megduplázódik.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.