Az Európai Parlamentben megszületett a régóta várt döntés. A most elfogadott új rendelkezésektől az elektronikai hulladék visszaszorítását remélik a döntéshozók.

Több mint egy évtizede téma az EU-n belül a telefonok és más elektronikai eszközök vezetékes töltésének uniformizálása. Ha minderre nem is gyorsan, de végül sikerült választ találni, hiszen ma az Európai Parlament elfogadta az egységesítést célzó új szabályozási kereteket.

Egy töltő mind felett

Ennek értelmében az USB Type-C, ismertebb nevén USB-C típusú csatlakozó lesz minden mobil, táblagép, e-könyv-olvasó, fülhalgató stb. közös töltője. Az EP közleménye kiemeli, hogy "az új szabályok értelmében a fogyasztóknak többé nem lesz szükségük minden egyes új eszköz vásárlásakor különböző töltőeszközre és kábelre, és egyetlen töltőt használhatnak majd az összes kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközükhöz".

A rendelkezések alapján a vásárlók azt is megválaszthatják majd, hogy töltővel vagy anélkül kívánnak-e új elektronikus készüléket vásárolni. Ennek egyébként a mobilgyártók többsége már elébe ment, hiszen a környezetvédelemre hivatkozva (nem is olyan halvány költségcsökkentési szándékkal a háttérben) sok új modell már eleve vezetékes töltő nélkül kapható.

A fentebbi kötelezettségek betartatásától az EU azt várja, hogy mindez a töltők nagyobb arányú újrafelhasználásához vezet, és a környezetet ért terhek enyhítése mellett akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak vele évente a régió polgárai, mivel nem lesznek rászorítva újabb és újabb töltők vásárlására.

Egy korábbi becslés szerint az európai piacon évente félmilliárd töltőt szállítanak hordozható eszközökhöz, ami a "másik oldalon" 11-13 ezer tonna e-hulladékként jelenik meg.

Eltérő határidők, eltérő hatások

A gyártóknak 2024 őszéig kell alkalmazkodniuk az új szabályozáshoz, amely mobiltelefonokra, táblagépekre, e-olvasókra, fülhallgatókra, digitális fényképezőgépekre, fejhallgatókra, headsetekre, kézi videojáték-konzolokra és hordozható hangszórókra egyaránt vonatkozik. A laptopokra vonatkozó szabály adaptálására kicsit több időt kaptak a témában érdekelt vállalatok, hiszen a szabályozás hatályba lépését követően 40 hónapjuk lesz igazodni.

Mindez legkellemetlenebbül az Apple-t érinti, hiszen miközben az androidos okostelefonok esetében már kvázi standarnak tekinthető az USB-C csatlakozós táplálás, Cupertino iPhone-jai továbbra is a vállalat saját Lightning kábeleivel töltődnek. Esetleges kiskapu az lehet az Apple számára, ha új mobiljain teljesen elhagyja a hagyományos töltés lehetőségét, és azt kizárólag vezeték nélküli technológiával biztosítja.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.