De néhány egyszerűbb dolgokban segíthet a kereskedőknek, hogy hatásosabban promotálják a termékeiket.

Mesterségesintelligencia-alapú képgeneráló segíti az Amazon Ads ügyfeleit, jelentette be a héten a vállalat. A még bétás szolgáltatást olyan e-kereskedőknek szánják, akiknek nincs marketingesük, grafikusuk, marketingügynökségük. Annak ellenére, hogy ezen a területen az Amazon igencsak érdekelt, némileg lemaradt a versenytársaitól: a leglátványosabban az Adobe mozdult ebbe az irányba, de a Google, a Meta és a Microsoft is kínál marketinget támogató generatív MI-t.

Az Amazon egy saját felmérésével indokolja szolgáltatása bevezetését. Ügyfeleinek 75 százaléka úgy véli: azért nem voltak sikeresek hirdetési kampányai, mert nem tudott megfelelő minőségű kreatív anyagokat készíteni. Az új szolgáltatás épp ezt a problémát orvosolja, ígéri a vállalat, mert lebontja a kreatívitás terén az akadályokat. Lehetővé teszi olyan lifestyle jellegű képek készítését, amelyekkel hatékonyabbá lehet tenni a hirdetéseket, miközben nem igényel különösebb szakértelmet.

A beharangozót olvasva azt várná az ember, hogy átfogó eszközkészlethez jut, amiben egyszerű szöveges utasításokkal hozhat létre hatásos kreatív anyagokat, részben kiváltva a drága grafikusok munkáját. Ehhez képest legfeljebb arra alkalmas, hogy kihátterezett vagy fehér hátterű termékfotókat elhelyezzen valamilyen, az MI-modell generálta környezetben: mondjuk egy számítógépet egy szobában lévő íróasztalon, egy robotgépet a konyhában, tárgyakat körülrakjon dizájnos körítéssel stb. (lásd cikkünk nyitóképét). Emellett képes többféle méretben is legenerálni a képet, ami valójában bármely ingyenes képszerkesztővel is egyszerűen elvégezhető.

Ha megfelelően (megfelelő környezetben) tálalja a kereskedő a hirdetésében az adott terméket, akkor az átkattintási arány akár 40 százalékkal is magasabb lehet, mint ha csak egy szimpla termékfotót tenne ki, ígér nagyot az Amazon. A szolgáltatás az Advertising Console-on érhető el, és egyelőre csak az USA-ban lehet használni.

A késésből is lehet profitálni

Annak ellenére, hogy az Amazon viszonylag korán rácsatlakozott a természetes nyelvi feldolgozás trendjére az Alexával, a generatív MI első hullámáról lemaradt. Csak az OpenAI gyors sikerét követően döntött úgy, hogy beszáll a Microsoft-közeli cég egyik legkomolyabb vetélytársának, az Anthropic nevű startupnak a finanszírozásába.

Ebből azonban akár jól is kijöhetnek Jeff Bezosék, mert tisztes távolból követhetik az MI körüli csatározásokat, és már azok kimenetelének ismeretében alakíthatják ki szolgáltatásaikat. Például a most bemutatott képgeneráló témakínálata meglehetősen szűk körű, de így például kisebb az esélye, hogy a segítségével készített hirdetések megsértik a szerzői jogokat, vagy esetleg diszkriminatívak lesznek.

Arról még keveset lehet tudni, hogy az MI-generálta hirdetések mennyire hatékonyak. A Google 2021-ben bemutatott marketingautomatizációs rendszere, a gépi tanulási algoritmusokat használó Performance Max állítólag (a Google szerint) 18 százalékkal magasabb konverziós rátát biztosít, mintha ugyanezt a kampányt egy szakértő rakná össze – természetesen azonos költségek mellett. De volt olyan kutatás is, amely azt mutatta ki, hogy az ember tervezte hirdetések a hatékonyabbak (és gazdaságosabbak).

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.