Aztán az Apple azonnal visszavette a megszokott helyét. Ettől még tény, hogy ilyesmire nyolc éve nem volt példa.
Hirdetés
 

A pénteki tőzsdei kereskedésben egy ponton 753 milliárd dollárra emelkedett a Microsoft piaci kapitalizációja, miközben az Apple 746 milliárdra csökkent, így a szoftvercég volt a világ legértékesebb, tőzsdén jegyzett társasága. A kegyelmi állapot nem tartott sokáig, és a nap végére helyre is állt a világ rendje: az Apple a 817 milliárdos, míg a Microsoft a 791 milliárdos szinten zárt.

Ettől függetlenül a különbség már nem jelentős a két társaság értéke között, olyasmire pedig nyolc éve nem volt példa, hogy a Microsoft akár csak egy pillanatra is újra a legértékesebb vállalat legyen. Különösen, ha abból indulunk ki, hogy augusztus elején az Apple az első amerikai cégként már az 1000 milliárd dolláros szintet is átlépte, ez pedig nem sokkal később az Amazonnak is sikerült.

Az azóta eltelt rövid időben viszont rájár a rúd az egyre többek szerint túlárazott technológiai multikra. A FAANG néven emlegetett csoport, vagyis a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix és az Alphabet-Google november 20-ig rendre 253, 280, 253 billion, 67 és 164 milliárd dollárt veszített az akkori cégértékéhez képest, ez pedig összességében szintén meghaladja az 1000 milliárdot.

A MS vette a legjobban 2018-at

A 2018-as év valóban keménynek bizonyult: a szabályozók világszerte beindultak, a sorozatos botrányok miatt fokozatosan olvadt a bizalom a közösségi média csatornái felé, és általában mindenki a várakozásoktól elmaradó növekedési számokat és bevételi előrejelzédeket közölt. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy az új sztárok egy részét, mondjuk a Facebookot, még sosem tette próbára egyetlen globális gazdasági krízis sem.

A Microsoft – és a vállalat 2014-ben megkezdett transzformációs stratégiája – ezzel szemben elég egyenletesen teljesít, köszönhetően elsősorban cloud üzletágnak és az időközben végrehajtott, stratégiai jelentőségű befektetéseknek. A társaság szeptember 30-ával újabb kiváló, 19 százalékos bevételnövekedést produkáló negyedévet zárt, üzemi eredménye pedig 29 százalékkal volt magasabb az egyévvel korábbinál.

791A jelenlegi állás szerint a legértékesebb cégek listáját a még mindig messze a legtöbb profitot termelő Apple (817 milliárd dollár) vezeti a Microsofttal (791 milliárd) szemben. Őket az Amazon (734 milliárd), az Alphabet (712 milliárd) és a Facebook (378 milliárd) követi, megelőzve a Ciscót (212 milliárd) és az Intelt (200 milliárd).

A becsült márkaérték tekintetében viszont megkérdőjelezhetetlen az Apple első helye: az Apple brandet 182 milliárd dollárra tartják, a Google neve 132 milliárdot ér, míg a Microsoft márkája a Forbes spekulációja szerint 104 milliárd dollárra jó.

Piaci hírek

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.