A technológia fejlettségéről ismert Szingapúr a kiberbűnözés tekintetében is a világ élvonalába tartozik.

Az elmúlt évben drasztikusan nőtt az internetes támadások, csalások és egyéb illegális cselekmények száma Szingapúrban - derül ki a az önálló városállam kiberbiztonságért felelős ügynökségének (CSA) frissen nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

Berobbant a netes bűnözés

A Singapore Cyber Landscape 2019 egyik legfontosabb megállapítása, hogy a regisztrált online bűncselekmények száma ugrásszerűen nőtt az elmúlt évben. Az összesen 9430 eset több mint másfélszerese a 2018-ban tapasztalt mennyiségnek. Nem mellesleg ezzel a nagy növekedéssel a kiberbűnözésnek sikerült elérnie azt, hogy az összes, Szingapúrban elkövetett bűncselekmény több mint negyedét, egészen pontosan 26,8 százalékát már ez a "szektor" adja.

A slágertéma továbbra is az e-kereskedelem maradt. Ehhez a területhez kötődik a lajstromba vett online csalások 30 százaléka. Igaz, az internetes vásárlásokkal kapcsolatos stiklik így is kicsit vesztettek jelentőségükből, hiszen a "piaci" átlagnál ez a 30 százalék lényegesen lassabb tempónak számít. A tanulmány által idézett rendőrségi jelentésekből kiderül, hogy még mindig nagyon sok áldozatot lehet szedni azzal, hogy (hihetetlenül) olcsón kínál valaki elektronikai cikkeket, vagy akár koncertjegyeket. 

Közel másfélszeresével megugrott tavaly a meghekkelt honlapokkal adathalászatra, malware-fertőzésre épülő bűncselekmények száma. A megtámadott oldalak jellemzően kis- és közepes vállalkozások tulajdonában álltak, amelyek változatos üzleti tevékenységet folytattak a pénzügyi szolgáltatásoktól kezdve a gyártáson át a kereskedelemig. Ezeknek az akcióknak egy jó részét egyébként külföldi (indonéziai és közel-keleti) csoportokhoz köti a CSA. 

A ransomware-esetek száma szintén másfélszeresére ugrott, de mivel így is csak 35 ügyről beszélünk, egyelőre nem ez a terület a legelterjedtebb internetes bűncselekmény. Igaz, a zsarolási akciók természetüknél fogva arányosan lényegesen komolyabb anyagi károkat tudnak okozni, mint más tevékenységek.

Leglátványosabban a Szingapúrban hostolt, adathalászatra kihegyezett URL-ek száma nőtt az elmúlt évben. Míg ilyenből 2018-ban 16 100 darabot azonosítottak, tavaly már 47 500-ra hízott a lista.

Idén se lesz sokkal jobb

Ami 2020-at illeti, nagy javulásra senki sem számít. Hogy messzebb ne menjünk, épp múlt héten derült ki, hogy Szingapúr is közte van annak a féltucat államnak, amely ellen a COVID-19 témájára épített, nagyszabású adathalászati kampányt folytatott az észak-koreai államhoz kötődő Lazarus csoport. Szingapúrban 8000 célpontja volt a hamisított elektronikus levelekkel végzett akciónak.

A koronavírushoz kötődő intézkedések miatt idén várhatóan idén még több lehetősége lesz a zavarosban halászóknak. Például a tömeges otthont munkavégzés számtalan kihasználható biztonsági rést kínálhat a bűnözőknek, de a CSA szerint a bűnözők abból is profitálhatnak, hogy a cégek egyre nagyobb arányban költöznek a felhőbe (és ezt a folyamatot is felgyorsította a világjárvány).

Az már csak hab a tortán, hogy a lakhelyelhagyási korlátozások miatt az olyan régimódi bűncselekmények elkövetésére mint például a lakásbetörés viszont értelemszerűen idén lényegesen kevesebb lehetőség adódik. Így szinte borítékolható, hogy Szingapúrban tovább nő a kiberbűnözés aránya az összes elkövetett bűncselekmény között.

Biztonság

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.