2022 második felére a kereslet és kínálat arányának változása miatt komoly korrekció jöhet.

Jelenleg a félvezetőipar szereplőinek az a legnagyobb problémája, hogy miként tudnák kielégíteni a gyártási és logisztikai kapacitásokat meghaladó keresletet. Az árak így természetesen egyre csak emelkednek, miközben a szállítók szórják a bevételi rekordokat. A világ legjelentősebb félvezetőgyártóit tömörítő szövetség szerint a június végével záródott idei második negyedévben a félvezetők eladásából származó bevétel 133,6 milliárd dollár volt. Ez nem csupán 29,2 százalékkal több az egy évvel korábban elért forgalomnál, de 8,3 százalékkal felülmúlta az idei első negyedév teljesítményét is, azaz a piac dinamikus bővülésben van.

Olcsóbbak lesznek, de kérdés, hogy kinek?

A csiphiányos helyzet azonban, ha nem is azonnal, de idővel alaposan megváltozhat. A memóriaszegmensben mindenképpen, amennyiben beigazolódnak a Gartner várakozásai. A The Register az amerikai piackutató egy hardvergyártóknak szánt feljegyzéséhez jutott hozzá, aminek legfontosabb megállapítása szerint 2022 második felére a DRAM-ok és a NAND flashmemóriák árai meredek esésbe kezdenek majd.

Az előrejelzést arra alapozzák a szakértők, hogy akkorra a memóriák piacán túlkínálat alakul ki, köszönhetően a kereslet csökkenésének és a rendelkezésre álló készletek bővülésének. A közgazdaságtan törvényszerűségei szerint mindez természetesen az árszínvonal csökkenését eredményezi. A Gartner ugyanakkor a memóban nem számszerűsíti, pontosan mekkora változást jelenthet ez, mindössze "jelentős árcsökkenést" említ.

A szállítóknak a cég azt javasolja, hogy az elkerülhetetlennek látszó folyamatot kompenzálják más alkatrészek "felturbózásával", így a vásárlók felé vonzóbb termékeket tudnak kínálni, miközben előállítási költségeik nem nőnek a memóriaáraknál végbemenő korrekció miatt. A másik forgatókönyv pedig egy rég bevált klasszikus húzás: egyszerűen nyeljék le az olcsóbb memóriák miatt "megmaradó" extra összeget, miközben a fogyasztóknál fenntartják a korábbi árat.

Hogy a technológiai szektorban milyen komoly szerepet játszanak a memóriacsipek, arról szemléletes példákat hoz a beszámoló. A kutatócég becslése szerint például egy prémium kategóriás telefon esetében a teljes ár 12 százalékát teszi ki. Egy olcsó okostelefonnál pedig ez akár 35 százalékra is felkúszhat. Bizonyos szerverkonfigurációknál ennél is több, 40 százaléknyi lehet a memória "jelenléte" az árban.

Elszámították magukat

A félvezetőpiac anomáliáit leginkább annak köszönhetjük, hogy gyártók a koronavírus beköszöntével rosszul mérték fel annak hatásait, és visszafogták kapacitásukat. Ehhez képest a csipek iránti kereslet nemhogy bezuhant volna, hanem éppen ellenkezőleg, egyre erőteljesebben jelentkezett. Az iparág sajátosságai miatt azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra megsokszorozni a kibocsátási mennyiséget, így a világnak most egy ideig együtt kell élnie azzal, hogy a személyi számítógépektől az autókon át a mosógépekig mindenhol jelentkeznek ellátási nehézségek.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.