Mozgó teherautókban dolgozó 3D nyomtatókkal csökkentenék le még jobban a szállítási időt.

Az Amazonnál minden bizonnyal izgalmas munka folyhat, főleg az üzletfejlesztési szekcióban száguldozhatnak vadabbnál vadabb ötletek. A vállalat időnként elkalandozik más termékek felé, de a fő küldetést egy percig sem veszíti szem előtt: a minél gyorsabb házhozszállítást.

3D nyomtatás futtában

A cég jelenleg is hatalmas logisztikai központokat tart fenn, ahol áruk tömkelegét tárolja azért, hogy a megrendelés után a vevőnek a lehető legrövidebb ideig kelljen várakoznia. Az Amazon egyik friss szabadalmi beadványában azt a helyzetet vázolja fel, hogy az árukészlet minden egyes négyzetmétere költségként jelentkezik, ha pedig valamilyen oknál fogva a megrendelést csak késlekedve tudják teljesíteni, az a megrendelői oldalon bizalomvesztést okozhat.

Az Amazon szerint megoldást jelenthetne speciális teherautók alkalmazása, amelyek mobil 3D nyomtató állomáskánt cirkálnának a kiemelt, vagy gyors határidejű szállítást igénylő kerületekben. Amint egy, a nyomtatókkal előállítható termékre megrendelés futna be, a rendszer a címhez legközelebb közlekedő autóhoz azonnal elküldené a termék nyomtatási dokumentációját, így a már úton lévő autót belsejében, szinte késlekedés nélkül elindulhatna a termékcikk elkészítése.

Az úgynevezett mobil elosztó központok, vagy hub-ok képesek lennének additív, vagy szubtraktív eljárású 3D nyomtatásra is, sőt, az autókban CNC marógépek is üzemelnének, így szinte bármilyen megrendelés teljesíthető. Az Amazon érvelése szerint ezzel a rendszerrel tehermentesíthetik a raktárakat, kevesebb terméket kellene kiválogatniuk a robotoknak, illetve nem robot munkatársaknak, és nem utolsó sorban drasztikusan lecsökkenne a szállítási idő.

Potyognak az ötletek

Természetesen most még nem sok 3D nyomtatással előállítható termék rendelhető az Amazontól, illetve a szabadalom benyújtása nem jelenti azt, hogy ebből belátható időn belül valós szolgáltatás lesz, de a vállalat gondolkodási módját tökéletesen bemutatja. Amikor a drónokkal történő házhozszállítást mutatta be a cég, akkor az egész piac meghökkenve fogadta az ötletet, azóta azonban (többnek között a kezdeményezés miatt) rendeződni látszik, hogy milyen feltételek mellett repülhetnek a mini helikopterek és ki szabályozza a mozgásukat.

A mostani, 3D nyomtatásom alapuló elképzelés logikailag hasonlít arra a szabadalomra, amiben az arról van szó, hogy az Amazon a fogyasztók viselkedéséből nyert adatok alapján megtippeli az egy-egy területen leadott, az elkövetkező 1-2 napra szóló rendeléseket és ez alapján tölti fel a közelben lévő elosztó központot. A jósláshoz kellően sok adat áll az Amazon rendelkezésére: a vásárlók korábbi rendelései, a lefuttatott keresések, a megtekintett termékek, a kívánságlisták és a bevásárló kosárba tett, de még meg nem vásárolt termékek mind-mind triviális információs források.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.