Mozgó teherautókban dolgozó 3D nyomtatókkal csökkentenék le még jobban a szállítási időt.

Az Amazonnál minden bizonnyal izgalmas munka folyhat, főleg az üzletfejlesztési szekcióban száguldozhatnak vadabbnál vadabb ötletek. A vállalat időnként elkalandozik más termékek felé, de a fő küldetést egy percig sem veszíti szem előtt: a minél gyorsabb házhozszállítást.

3D nyomtatás futtában

A cég jelenleg is hatalmas logisztikai központokat tart fenn, ahol áruk tömkelegét tárolja azért, hogy a megrendelés után a vevőnek a lehető legrövidebb ideig kelljen várakoznia. Az Amazon egyik friss szabadalmi beadványában azt a helyzetet vázolja fel, hogy az árukészlet minden egyes négyzetmétere költségként jelentkezik, ha pedig valamilyen oknál fogva a megrendelést csak késlekedve tudják teljesíteni, az a megrendelői oldalon bizalomvesztést okozhat.

Az Amazon szerint megoldást jelenthetne speciális teherautók alkalmazása, amelyek mobil 3D nyomtató állomáskánt cirkálnának a kiemelt, vagy gyors határidejű szállítást igénylő kerületekben. Amint egy, a nyomtatókkal előállítható termékre megrendelés futna be, a rendszer a címhez legközelebb közlekedő autóhoz azonnal elküldené a termék nyomtatási dokumentációját, így a már úton lévő autót belsejében, szinte késlekedés nélkül elindulhatna a termékcikk elkészítése.

Az úgynevezett mobil elosztó központok, vagy hub-ok képesek lennének additív, vagy szubtraktív eljárású 3D nyomtatásra is, sőt, az autókban CNC marógépek is üzemelnének, így szinte bármilyen megrendelés teljesíthető. Az Amazon érvelése szerint ezzel a rendszerrel tehermentesíthetik a raktárakat, kevesebb terméket kellene kiválogatniuk a robotoknak, illetve nem robot munkatársaknak, és nem utolsó sorban drasztikusan lecsökkenne a szállítási idő.

Potyognak az ötletek

Természetesen most még nem sok 3D nyomtatással előállítható termék rendelhető az Amazontól, illetve a szabadalom benyújtása nem jelenti azt, hogy ebből belátható időn belül valós szolgáltatás lesz, de a vállalat gondolkodási módját tökéletesen bemutatja. Amikor a drónokkal történő házhozszállítást mutatta be a cég, akkor az egész piac meghökkenve fogadta az ötletet, azóta azonban (többnek között a kezdeményezés miatt) rendeződni látszik, hogy milyen feltételek mellett repülhetnek a mini helikopterek és ki szabályozza a mozgásukat.

A mostani, 3D nyomtatásom alapuló elképzelés logikailag hasonlít arra a szabadalomra, amiben az arról van szó, hogy az Amazon a fogyasztók viselkedéséből nyert adatok alapján megtippeli az egy-egy területen leadott, az elkövetkező 1-2 napra szóló rendeléseket és ez alapján tölti fel a közelben lévő elosztó központot. A jósláshoz kellően sok adat áll az Amazon rendelkezésére: a vásárlók korábbi rendelései, a lefuttatott keresések, a megtekintett termékek, a kívánságlisták és a bevásárló kosárba tett, de még meg nem vásárolt termékek mind-mind triviális információs források.

Piaci hírek

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.