Lapértesülések szerint továbbra is eladó a vállalat x86-os szerver üzletága, amelyre a Dell és a Lenovo is vevő lenne.

Az IBM októberben kiadott pénzügyi jelentése hatodik negyedéve tartó bevételcsökkenést jelzett, amelyhez azonban az egy évvel korábbinál magasabb nyereség társult. A vállalat ismét megerősítette, hogy továbbra is 20 dolláros részvényenkénti osztalék elérését tervezi 2015-re. Működésének átalakítása mellett az IBM a tömegtermékek leépítésére és a nagyobb nyereségességet hozó szoftveres és konzultációs szektorokra koncentrál, ami esetenként a bevételi mutatók rovására megy. A híresztelések már tavaly áprilisban arról szóltak, hogy a társaság tárgyalásokat folytat a Lenovóval az olcsó, általános célú (commodity) x86-os szerverek eladásáról, amit a megkérdezett elemzők akkor 2,5- 4,5 milliárd dolláros üzletként határoztak meg, a tranzakció pontos részleteitől függően.

Továbbra is szabadulnának tőle

Ahogy a kommentárok is megállapították, a szóban forgó terület valóban egyre terhesebb az IBM-nek, ahol a befektetések folyamatosan csökkenő megtérülést ígérnek. Ugyanakkor azt is valószínűsítették, hogy a blade rendszerekre és specializált megoldásokra való tekintettel a társaság semmiképpen sem szabadul meg egyszerre a teljes x86-os portfóliótól. Mint ismeretes, a Lenovo az előző évtized közepén szerezte meg, és azóta is sikeresen futtatja az IBM egykori PC-üzletét. Az amerikaiak korábban már több, hosszabb távon kedvezőtlen kilátásokkal kecsegtető tevékenységüktől (nyomtatás, lemezes tárolók) megszabadultak, míg a kínai gyártónak ezúttal is vonzó lehet az a kompetencia és kapcsolati tőke, amelyen kersztül betörhet az észak-amerikai vállalati piacokra.

A tavalyi egyeztetések a jelek szerint nem hoztak eredményt, de a hét elején újra felröppentek az x86-os szerverrészleg eladásáról szóló hírek. A The Wall Street Journal nemrég a Dell állítólagos érdeklődéséről számolt be, míg a Bloomberg forrásai szerint az IBM ismét tárgyalásokat kezdett a Lenovóval, sőt megállapodást akár egy héten belül aláírhatják. Az IBM egyelőre nem kommentálta az értesüléseket; a Lenovo annyit már korábban közölt, hogy előzetes tárgyalásokat folytat egy lehetséges akvizícióval kapcsolatban, de a célpontot vagy a eladót nem nevezte meg.

Plusz tizenöt új adatközpont

Az IBM ugyancsak a héten jelentette be, hogy 1,2 milliárd dollárt fordít felhőkapacitásainak bővítésére: a vállalat több országban összesen tizenöt új adatközpontot nyit, így meglévő tizenkét és a SoftLayer felvásárlásával birtokába jutott tizenhárom létesítménnyel együtt negyvenre emelkedik cloud szolgáltatásokat kínáló adatközpontjainak száma. A SoftLayer, a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő felhőszolgáltatójának 2 milliárd dolláros akvizícióját tavaly májusban jelentették be, amely a SmarCloud portfólió részeként járulhat hozzá a 2015-re tervezett 7 milliárd dolláros üzletági bevételhez. Öszsehasonlításképpen: az IBM által közölt becslés szerint a globális felhőpiac forgalma az évtized végére eléri a 200 milliárd dollárt.

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, a társaság további egymilliárd dolláros beruházással egy másik önálló üzleti egységet, a kognitív számítási technológiákra építő alkalmazások fejlesztését és piaci bevezetését folytató Watson Group megalakulását is bejelentette. A Watsonból így kereskedelmi forgalomba hozható technológia lett, amely idáig "mindössze" 100 millió dollár körül hozott az IBM konyhájára, ám a vállalat nagy reményeket fűz a tanulásra képes analitika jövőjéhez – az ilyen irányú fejlesztések jövőbeni platformja pedig éppen a SoftLayer lenne.

Az IBM legutóbbi, negyedik negyedéves eredményeiről várhatóan holnap számolhatunk be.

Cloud & big data

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.