Lapértesülések szerint továbbra is eladó a vállalat x86-os szerver üzletága, amelyre a Dell és a Lenovo is vevő lenne.

Az IBM októberben kiadott pénzügyi jelentése hatodik negyedéve tartó bevételcsökkenést jelzett, amelyhez azonban az egy évvel korábbinál magasabb nyereség társult. A vállalat ismét megerősítette, hogy továbbra is 20 dolláros részvényenkénti osztalék elérését tervezi 2015-re. Működésének átalakítása mellett az IBM a tömegtermékek leépítésére és a nagyobb nyereségességet hozó szoftveres és konzultációs szektorokra koncentrál, ami esetenként a bevételi mutatók rovására megy. A híresztelések már tavaly áprilisban arról szóltak, hogy a társaság tárgyalásokat folytat a Lenovóval az olcsó, általános célú (commodity) x86-os szerverek eladásáról, amit a megkérdezett elemzők akkor 2,5- 4,5 milliárd dolláros üzletként határoztak meg, a tranzakció pontos részleteitől függően.

Továbbra is szabadulnának tőle

Ahogy a kommentárok is megállapították, a szóban forgó terület valóban egyre terhesebb az IBM-nek, ahol a befektetések folyamatosan csökkenő megtérülést ígérnek. Ugyanakkor azt is valószínűsítették, hogy a blade rendszerekre és specializált megoldásokra való tekintettel a társaság semmiképpen sem szabadul meg egyszerre a teljes x86-os portfóliótól. Mint ismeretes, a Lenovo az előző évtized közepén szerezte meg, és azóta is sikeresen futtatja az IBM egykori PC-üzletét. Az amerikaiak korábban már több, hosszabb távon kedvezőtlen kilátásokkal kecsegtető tevékenységüktől (nyomtatás, lemezes tárolók) megszabadultak, míg a kínai gyártónak ezúttal is vonzó lehet az a kompetencia és kapcsolati tőke, amelyen kersztül betörhet az észak-amerikai vállalati piacokra.

A tavalyi egyeztetések a jelek szerint nem hoztak eredményt, de a hét elején újra felröppentek az x86-os szerverrészleg eladásáról szóló hírek. A The Wall Street Journal nemrég a Dell állítólagos érdeklődéséről számolt be, míg a Bloomberg forrásai szerint az IBM ismét tárgyalásokat kezdett a Lenovóval, sőt megállapodást akár egy héten belül aláírhatják. Az IBM egyelőre nem kommentálta az értesüléseket; a Lenovo annyit már korábban közölt, hogy előzetes tárgyalásokat folytat egy lehetséges akvizícióval kapcsolatban, de a célpontot vagy a eladót nem nevezte meg.

Plusz tizenöt új adatközpont

Az IBM ugyancsak a héten jelentette be, hogy 1,2 milliárd dollárt fordít felhőkapacitásainak bővítésére: a vállalat több országban összesen tizenöt új adatközpontot nyit, így meglévő tizenkét és a SoftLayer felvásárlásával birtokába jutott tizenhárom létesítménnyel együtt negyvenre emelkedik cloud szolgáltatásokat kínáló adatközpontjainak száma. A SoftLayer, a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő felhőszolgáltatójának 2 milliárd dolláros akvizícióját tavaly májusban jelentették be, amely a SmarCloud portfólió részeként járulhat hozzá a 2015-re tervezett 7 milliárd dolláros üzletági bevételhez. Öszsehasonlításképpen: az IBM által közölt becslés szerint a globális felhőpiac forgalma az évtized végére eléri a 200 milliárd dollárt.

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, a társaság további egymilliárd dolláros beruházással egy másik önálló üzleti egységet, a kognitív számítási technológiákra építő alkalmazások fejlesztését és piaci bevezetését folytató Watson Group megalakulását is bejelentette. A Watsonból így kereskedelmi forgalomba hozható technológia lett, amely idáig "mindössze" 100 millió dollár körül hozott az IBM konyhájára, ám a vállalat nagy reményeket fűz a tanulásra képes analitika jövőjéhez – az ilyen irányú fejlesztések jövőbeni platformja pedig éppen a SoftLayer lenne.

Az IBM legutóbbi, negyedik negyedéves eredményeiről várhatóan holnap számolhatunk be.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.