Egyre több helyen jelenik meg ez a furcsa szóösszetétel, de azt már sokkal kevesebben veszik észre, hogy valószínűleg rajtuk, illetve cégük archiválásán is sokat segíthet a deduplikáció. Ha okosabban szeretnénk menteni, van hozzá eszköz is. (x)
Kínos dolog újra meg újra odajárulni a cégvezető vagy a pénzügyi döntéshozó elé, és engedélyt kérni tőle egy újabb szalagra vagy más mentőegységre. Az sem igazán szívderítő, ha egy rendszerleállás vagy egyéb hiba után lassan, körülményesen másolódnak vissza a mentett állományok, a munkatársak pedig türelmetlenül várják, mikor kezdhetnek újra dolgozni. Ezeket és más hasonló problémákat könnyen orvosolhatunk, egyszerűen csak azáltal, hogy okosan archiválunk, és mindenből csak annyit mentünk el, amennyit valóban szükséges.

Lemezekre mentve Az elmúlt években a lemez-alapú mentési eljárások kerültek a modern adatvédelem fókuszába. A trend nem véletlen, hiszen megannyi előnyt nyújt a régebbi technológiákhoz képest. A többszálú működés (multi-streaming) megnöveli az archiválási teljesítményt, és a szalagos megoldásokhoz képest gyorsabb a visszaállítási folyamat is. Gyorsan és költséghatékonyan integrálhatóak a meglévő rendszerekbe azok körülményes átalakítása nélkül, és végül optimalizálják az adattárolást a deduplikáció segítségével.


De mi is a deduplikáció lényege? Egy olyan módszerről van szó, amely úgy csökkenti a tároló igényeket, hogy eltávolítja a redundáns adatokat és csak az egyedieket tárolja a lemezen. Megvizsgálja a beérkező adatfolyamot és egyező adatblokkokat keres, a többször előforduló másolatokat pedig eltávolítja. Ha a vizsgálat során duplikációt észlel, egy mutatót helyez az eredeti adatblokk mellé ahelyett, hogy tárolná az egész blokkot: ezzel "de-duplikálja" a köteten található blokkokat. Azonban az indexelését megtartja, így később, ha szükség van rá, könnyen vissza tudja állítani őket.

Mivel a mentési folyamatok nagymennyiségű redundáns adatot produkálnak, így a deduplikáció különösen ezeknél a munkáknál lehet hatékony. A redundancia mértéke függ a mentett adat típusától, a mentési metódustól és az adat megtartásának időtartamától. Végeredményben a módszer használatával drámaian több adat mentésére van lehetőségünk, illetve a meglévő adatainkat jóval kevesebb helyre tudjuk archiválni. A nagyobb eltárolható adatmennyiségnek köszönhetően megnő az elérhető RPO (Recovery Point Objective), tehát korábbi mentésekről is lesznek visszaállítható adataink. Csökken a szalagokon tárolt adatok mennyisége, ezáltal a fizikai szalagokra fordított költségek is csökkennek.

HP StoreOnce deduplikációs megoldás
HP StorageWorks D2D adatmentő rendszerek
HP Konvergens Infrastruktúra

Jó ötlethez jó szoftvert Az új módszer kiválóan megvalósítható egy új generációs deduplikációs szoftver, a HP StoreOnce segítségével. A HP saját laborjában kifejlesztett StoreOnce deduplikációs technológia hatékony módot nyújt az adatnövekedés kezelésére, teljesítménycsökkenés nélkül. A StoreOnce az adatközpont több pontján is használható. Nagy előnye az is, hogy ugyanaz a technológia teszi lehetővé az adatok mozgatását, mentését és elérését anélkül, hogy mozgatás előtt a deduplikált adatokat újra szét kéne bontani.

A Converged Infrastructure vízióba illeszkedő StoreOnce szoftver minden HP StorageWorks D2D Backup System lemezes mentőegységben elérhető 2010 második felétől, így egyszerűen és könnyen hozzáférhető. A HP D2D megoldásával a storage-üzemeltetők automatizálhatják és konszolidálhatják több szerver archiválási munkálatait egy egyszerű, rackbe szerelhető eszközzel, miközben a szalagok kezelésével járó meghibásodásokat kizárhatják.

A független Evaluator Group tesztje is rámutat, hogy míg a versenytársak akaratlanul is növelték a deduplikációs megoldásaik komplexitását, a HP úgy egyszerűsítette a folyamatokat, hogy közben kétszer jobb ár-érték arányt ér el. A StoreOnce technológiai innovációi között kiemelkedő, hogy az iparban elérhető legkisebb adatblokk-méreteket használja, mintavételezési és indexelési módszerei pedig a teljesítmény megtartása mellett jóval kevesebb RAM-felhasználást követelnek. Az intelligens adatillesztés segítségével többféle adattípussal és mentési szoftverrel együttműködik, az optimalizált adatszeletelési folyamatok pedig csökkentik a szükséges tárolóterületet.

A deduplikálás jövője A moduláris tervezési elgondolásnak köszönhetően a jövőben a StoreOnce szoftver kiterjeszthető lesz számos környezetre is, ilyenek lesznek például a virtuális számítógépekkel kapcsolatos alkalmazások. A másik kiterjesztést a HP Data Protector szoftverrel való integráció jelenti, mind szoftver deduplikációs target megoldásként, mind kliens oldali deduplikáció megvalósítására. A StoreOnce portfolió tehát fenntartja a kompatibilitást többféle környezet között, ami egyúttal hatalmas lépést jelent az egyszerűsített menedzsment és a rugalmas adatmozgatás felé úgy, hogy közben rendkívüli mértékben optimalizálja a tárolóterület felhasználását.

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.