A hekkerek állítólag smintegy 10 terabájtnyi fontos adatot vittek el, és 10 milliós nagyságrendű váltságdíjat akarnak.

Április elején a Western Digital (WD) nyilvánosságra hozta, hogy "hálózatbiztonsági incidens" történt a vállalatnál: adatok szivárogtak ki, miután feltörték a vállalat hálózatát. Emiatt több rendszerüket is leállították. Részleteket azonban nem közöltek sem az adatmenyiségről, sem az adatok típusáról. TechCrunch kapcsolatba került az egyik támadóval, aki maga jelentkezett a lapnál, hogy további információkat is közöljön az akcióról. Bizonyítandó, hogy milyen mélyre jutottak a WD rendszereiben, többek között egy a gyártó tanúsítványával aláírt fájlt is elküldött a szerkesztőségnek. Ezzel demonstrálta, hogy képesek akár megszemélyesíteni is a vállalatot.

A hekker néhány vállalatvezető telefonszámát szintén átküldte. Ezeken ugyan hangposta jelentkezett, de két telefonszámnál egyértelműen be lehetett azonosítani, hogy azok valóban WD-vezetőkhöz tartoznak. A TechCrunch által látott képernyőképek arról tanúskodnak, hogy kiszivárgott belső levelezés és PrivateArk-példányokban tárolt fájlok is. A hekker emellett azt állította, hogy hozzáfértek az SAP-s back office-hoz, amelyben a WD az e-kereskedelemmel kapcsolatos adatokat kezeli.

Pénzt akarnak, méghozzá sokat

A motivációjukról a hekker azt mondta, hogy egyetlen céljuk van: sok pénzt akarnak keresni. A követelt váltságdíj legalább 8 számjegyű, azaz 10 milliós nagyságrendű. Nem titkosították ugyan a WD rendszereit, de azzal fenyegetik a vállalatot, hogy ha nem fizet, a birtokukba jutott adatokat nyilvánosságra hozzák. Emellett más retorziókat is kilátásba helyeztek.

A lapnak nyilatkozó hekker elmondta: több vezetőnek is küldtek e-mailt a személyes címére, mert a vállalati levelezőrendszer jelenleg sem működik. Az e-mailben azt állítják, hogy még mindig bent vannak a vállalat hálózatában, és onnan folyamatosan szivárogtatják ki az információkat. Ha megkapják a váltságdíjat, akkor elmennek, és megmutatják azokat a gyenge pontokat, melyeken keresztül bejutottak a rendszerekbe. Eddig nem okoztak maradandó károkat, de ha próbálják megzavarni a tevékenységüket, akkor visszacsapnak – fenyegetőztek. Valószínűsíthetően az is a nyomásgyakorlás része, hogy apróságokat elcsepegtettek a TechCrunchnak.

A Western Digital nem kívánta kommentálni a hekkerek állításait, sem a kiszivárgott adatok mennyiségét, sem azt, hogy kompromittálódtak-e ügyféladatok. Azzal kapcsolatban sem nyilatkozott, hogy felvették-e a kapcsolatot a zsarolókkal. A lényegi dolgokat illetően persze a lapnak nyilatkozó hekker sem volt közlékenyebb. Nem árulta el például, hogy milyen ügyféladatokhoz jutottak hozzá, ahogy arról sem volt hajlandó beszélni, hogy milyen módon jutottak be, illetve tudtak bent maradni a WD rendszereiben. Erről csak általánosságokban beszélt: az infrastruktúra sebezhetőségét kihasználva átvették az irányítást a WD Azure-tenantja fölött. A WD-re egyébként véletlenszerűen esett a választásuk.

Ha a Western Digital nem fizet, az adatokat feltöltik az Alphv zsarolóbanda honlapján. A hekker állította, hogy ők nincsenek közvetlen kapcsolatban a csoporttal, de tudják róluk, hogy profik, nyilatkozta a hekker. Az Alphv (vagy más néven BlackCat) az egyik legveszélyesebb zsaroló banda, amely kiterjedt ökoszisztémát épített fel. Április elején a Mandiant azonosított egy olyan támadástípust, amely az Alphvhez köthető, és a Veritas kkv-knak szánt adatmentési termékét, a Backup Execet támadja.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.