Akár 40 százalékkal is kevesebb széndioxid-kibocsátással járhat az új anyag felhasználása. Van azonban egy hátulütője az MI felfedezésének.

A Facebook anyavállalata, a Meta számos területen folytat kutatást. Az egyik ilyen a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ezen a téren elsősorban a fűtésre és a közlekedésre koncentrál az emberiség, pedig szintén nagy kibocsátó az építőipar is. A beton előállítása és felhasználása egymaga a teljes széndioxid levegőbe eregetésének 8 százalékát adja, ha tehát itt sikerül hatékonyabbá tenni az eljárást, azzal sokat tehetnénk a CO2-szennyezés visszafogásáért.

A DeKalb városában (Illinois állam) levő új Meta adatközpontban zajlott az a teszt, melynek során a mesterséges intelligencia felfedezte a cikkünk tárgyát képező betonkeveréket. A mix elég erősnek bizonyul az elvárt terhelés elviseléséhez, sőt, jócskán meg is haladta a kívánt értékeket. Ugyanakkor az előállításához szükséges széndioxid-kibocsátás mértéke a hagyományos módszerhez képest 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult.

Sajnos nem tökéletes az eljárás, ugyanis hiába elég erős az anyag, a kötés ideje tovább tart a megszokott eljárással szemben. Márpedig az építkezések egyik kulcstényezője az idő: minél tovább készül el a létesítmény, annál többe kerül, és annál később hoz hasznot tulajdonosának. Emellett van egy további hátránya az MI által kikevert betonnak: megbonyolítja a gyártást.

„Elviekben az új keverék addig képes kiváltani a hagyományos betont, amíg a hozzá szükséges anyagok az elvárt költségszinten hozzáférhetők és az építkezésen dolgozók számára elfogadható a hosszabb kötési idő”, nyilatkozta Amruta Sudhalkar, a Meta adatközponti fenntarthatóság programjának vezetője. Beszámolójából az is kiderült, hogy az Ozinga Bros betongyártóval kialakított partneri viszony segítette a Metát a mesterséges intelligencia által kiválasztott formulák valós tesztelésében.

2020-ban Mark Zuckerberg vállalata széndioxid-semleges lett a működése és az általa felhasznált energia tekintetében. Vagyis a Meta két éve már nem növeli az üvegházhatást okozó gáz légköri mennyiségét ezeken a területeken. A közösségi hálózat fenntartójának deklarált célja, hogy 2030-ig ugyanezt elérje a beszállítóinál és az ügyfeleinél is, amikor azok a Meta szolgáltatását használják.

Cloud & big data

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.