A Google kutatói egészen jó eredményeket értek el speciális szövésű kísérleti e-zsinórjukkal. A hangerőszabályozó gombok ideje lejárt?
Hirdetés
 

A különböző textilféleségek "felokosítására" már számtalan kísérletet végeztek és több gyakorlati, kereskedelmi forgalomban is megjelent példát lehet már találni a lehetséges alkalmazásokra, amelyek hőre, pulzusra vagy egyéb körülményre reagálnak. A Google kutatólaborjában éppen sima pamutszálakat fonnak egybe tapintást érzékelő szenzorokkal, hogy egy új típusú beviteli eszközt alkossanak.

Csavaros megoldás

Az ötlet lelkét az úgynevezett Spirális Érzékelő Mátrix (Helical Sensing Matrix - HMS) adja. Ebben a rendszerben összesen négy pár elektródaszál van egybegyúrva a normál anyaggal, mégpedig oly módon, hogy az érzékelők párjai a fonat ellentétes oldalára esnek. Ennek köszönhetően a szálat érő fizikai változásokat a szenzorok relatív helyzetére támaszkodva pontosan be tudja azonosítani a rendszer mögött dolgozó algoritmus.

 

A HMS rendszere lehetővé teszi a különböző mozdulatok pontos felismerését és megkülönböztetését (forrás: Google)

 

Az ilyen típusú anyagok beviteli eszközként való használatának egyik nehézsége, hogy míg egy gomb, vagy touchpad szilárd, jól meghatározható felülettel rendelkezik, addig a szövetből font zsinór ruglamas, alakját pedig folyamatosan változtatja a fizikai behatásokra reagálva. A felhasználókat segítendő ezért vizuális megerősítést adó ledszálakkal bővítették a fonat összetételét, amelyek a fény intenzitásával és mintázatával tudják jelezni, éppen milyen típusú utasítást érzékel az e-madzag.

Kisimították a különbségeket

A projektnél szintén meg kellett küzdeni az emberek anatómiai és viselkedésbeli különbözőségével. Ha univerzális beviteli eszközt akar valaki készíteni, akkor gondoskodni kell róla, hogy az ne viselkedjen máshogy például a kéz méretének, vagy a mozdulatsorok némileg eltérő stílusa miatt.

Ennek érdekében a kutatók fogtak egy csapatnyi önkéntest, és előre definiált, illetve szabadon választott interakciókat hajtattak végre velük az okos zsinóron. Ezeket a mozdulatsorokat aztán jó párszor újra meg kellett tenni a tesztalanyoknak. Az így kapott adatkészletből a gépi tanulás módszerével kifejezetten jónak mondható pontosságot értek el. Az algoritmus ugyanis ezt követően átlagosan nagyjából 94 százalékban helyesen értelmezte a mozdulatokat.

Elégedett felhasználók

A kutatásba bevont önkénteseket nem csak kvalitatív mérésekre használták, hanem megkérdezték a véleményüket is a különleges beviteli eszköz használatával kapcsolatban. A Google írása szerint ezek meglehetősen pozitívak voltak.

 

A különböző beviteli módok szubjektív megítélése, illetve használatuk mért gyorsasága (forrás: Google)

 

Az okos zsinórt szinte minden területen jobbra, vagy legalább hasonló jóra értékelték, mint a touchpad használatát (a fenti képen Scroll), és egyértelműen felülmúlta a fejhallgatóknál megszokott gombos rendszert (Buttons). A jobb oldali grafikonból az is kitűnik, hogy miközben a fonat sokkal természetesebb érzetet ad a felhasználóknak, sebességben sem marad el a meglévő módszerekhez képest.

És hogy mire is lehetne használni egy ilyen új megoldást? A Google alábbi videójában egész komoly ízelítőt kapunk ezzel kapcsolatban.

 

Cloud & big data

Egy szelfiről is megmondja az MI, hogy milyen a személyiségünk

Orosz egyetemi kutatók saját közlésük szerint jó erdményeket értek el egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer fejlesztésében, amely fotók alapján értékeli az alanyok személyiségjegyeit.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.