A Bitport CIO Podcastjának legfrissebb adásában a vállalatok kommunikációs igényéről beszélgetett Fülöp Gábor (Telenor) és Bedő Erik (SciamuS).

Hosszabb technikai szünet után ismét jelentkezik a Bitport CIO Podcastja. Vendégeink ezúttal Bedő Erik vállalati telekommunikációs tanácsadó, a SciamuS ügyvezetője, valamint  Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója voltak.

Még bőven van lehetőség az 4G-ben

Mivel manapság telekommunikációban szinte minden az 5G-ről szól, így érthető, hogy a beszélgetés is jórészt ekörül forgott. Abban mindkét szakember egyetértett, hogy környezetben az adatalapú súlya folyamatosan növekszik a hangalapú kommunikáció nem rovására. Ezért lehet elsősorban a vállalatoknak fontos első körben az 5G. Nem is feltétlenül a nagyobb sávszélesség, sokkal inkább a nagyobb megbízhatóság és alacsonyabb latencia miatt.

Bedő Erik szerint az 5G fontos előrelépés volt ugyan, de szerinte még a 4G sem ért a fejlesztési ciklusa végére, azaz még van benne bőven lehetőség, amit a távközlési cégek ki is szeretnének használni, hiszen a technológiába (hálózatbővítés, frekvenciadíjak, hálózati eszközök fejlesztése stb.) nagyon sok pénzt öltek.

Az viszont jól látszik, hogy a rádiós kommunikáció egyáltalán nem szorította háttérbe a vezetékes csatornákat. Bedő Erik hagsúlyozta: ez a két csatorna is-is helyzetben a vállalatoknál. Szerinte logikus lépés is volt, hogy a Telenor keresett olyan lehetőséget, hogy egyelőre nem feladva a mobile-only szolgáltatói stratégiáját (tudniillik hogy a saját gerinchálózatán nyújt szolgáltatást) beléphetett erre a piacra, hiszen a többi versenytársai is a vezetékes-mobil szinergiában gondolkodik.

Ami a jövőt illet

Bár még fel sem épült a globális 5G infrastruktúra, egyes piacokon már a 6G-t tervezgeti . Ezzel azonban a szakemberek szerint egyelőre nem érdemes foglalkozni: inkább reklám, mint realitás. Valójában a piac még a már épülő 5G helyét is keresi. Valós alkalmazási esetek kellenek, melyek nyomán aztán már tovább lehet lépni akár az ipari IoT, akár az okos városok, az önvezető technológiák és hasonló felhasználási területek irányába.

Abban teljes egyetértés volt Fülöp Gábor és Bedő Erik között, hogy jelenleg nem látszik olyan igénynövekedés a konzumer piacon, amely a divat faktort leszámítva indokolná az 5G-t. Fülöp szerint már a 4G is képes minden jelenlegi igényt kielégíteni, még a nagyon nagy felbántású videostreamek sem okoznak számára gondot.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol követheti a friss részek megjelenését.

Mobilitás

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.