A Bitport CIO Podcastjának legfrissebb adásában a vállalatok kommunikációs igényéről beszélgetett Fülöp Gábor (Telenor) és Bedő Erik (SciamuS).

Hosszabb technikai szünet után ismét jelentkezik a Bitport CIO Podcastja. Vendégeink ezúttal Bedő Erik vállalati telekommunikációs tanácsadó, a SciamuS ügyvezetője, valamint  Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója voltak.

Még bőven van lehetőség az 4G-ben

Mivel manapság telekommunikációban szinte minden az 5G-ről szól, így érthető, hogy a beszélgetés is jórészt ekörül forgott. Abban mindkét szakember egyetértett, hogy környezetben az adatalapú súlya folyamatosan növekszik a hangalapú kommunikáció nem rovására. Ezért lehet elsősorban a vállalatoknak fontos első körben az 5G. Nem is feltétlenül a nagyobb sávszélesség, sokkal inkább a nagyobb megbízhatóság és alacsonyabb latencia miatt.

Bedő Erik szerint az 5G fontos előrelépés volt ugyan, de szerinte még a 4G sem ért a fejlesztési ciklusa végére, azaz még van benne bőven lehetőség, amit a távközlési cégek ki is szeretnének használni, hiszen a technológiába (hálózatbővítés, frekvenciadíjak, hálózati eszközök fejlesztése stb.) nagyon sok pénzt öltek.

Az viszont jól látszik, hogy a rádiós kommunikáció egyáltalán nem szorította háttérbe a vezetékes csatornákat. Bedő Erik hagsúlyozta: ez a két csatorna is-is helyzetben a vállalatoknál. Szerinte logikus lépés is volt, hogy a Telenor keresett olyan lehetőséget, hogy egyelőre nem feladva a mobile-only szolgáltatói stratégiáját (tudniillik hogy a saját gerinchálózatán nyújt szolgáltatást) beléphetett erre a piacra, hiszen a többi versenytársai is a vezetékes-mobil szinergiában gondolkodik.

Ami a jövőt illet

Bár még fel sem épült a globális 5G infrastruktúra, egyes piacokon már a 6G-t tervezgeti . Ezzel azonban a szakemberek szerint egyelőre nem érdemes foglalkozni: inkább reklám, mint realitás. Valójában a piac még a már épülő 5G helyét is keresi. Valós alkalmazási esetek kellenek, melyek nyomán aztán már tovább lehet lépni akár az ipari IoT, akár az okos városok, az önvezető technológiák és hasonló felhasználási területek irányába.

Abban teljes egyetértés volt Fülöp Gábor és Bedő Erik között, hogy jelenleg nem látszik olyan igénynövekedés a konzumer piacon, amely a divat faktort leszámítva indokolná az 5G-t. Fülöp szerint már a 4G is képes minden jelenlegi igényt kielégíteni, még a nagyon nagy felbántású videostreamek sem okoznak számára gondot.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol követheti a friss részek megjelenését.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.