De egyelőre csak vállalatoknak van erre lehetőségük. A Hiperline szolgáltatás három csomaggal indul.
Hirdetés
 

Közép- és nagyvállalati ügyfeleknek szánt vezetékes internetszolgáltatást indított a Telenor. Ezzel a szolgáltatók közül utolsóként szűnt meg csak mobilszolgáltató lenni, de a Magyar Telekomtól vagy az UPC-vel "vezetékesített" Vodafone-tól vagy a mobilban gyengélkedő Digitől, melyek egyaránt kínálnak lakossági vezetékes netszolgáltatást, még fényévekre van. A Telenor három Hiperline csomaggal indult, melyek, mint azt a szolgáltató közleményében külön hangsúlyozta, mobilszolgáltatások nélkül is rendelhetők.

Mindhárom csomag garantált szimmetrikus le- és feltöltési sávszélességet biztosít réz vagy optikai kébelen, de – ami egy vezetékesnek kínált szolgáltatásnál merőben szokatlan – dedikált vezeték nélküli kapcsolatot is választhatnak az ügyfelek. Utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a szolgáltató egy dedikált, zárt frekvenciás vezeték nélküli összeköttetésen biztosítja a szolgáltatást, amivel kiváltható az ügyfél telephelyei közötti vezetékes összeköttetés (ez nem tévesztendő össze a telephelyen belüli, egyedi frekvencián mobil lefedettséget biztosító campus hálózattal).

A válaszható legkisebb sávszélesség 2 Mbit/s, míg a legmagasabb 1000 Mbit/s. A szolgáltató a csomagokra alapból 99,5 százalékos rendelkezésre állást vállal – ez éves szinten összesen maximum 43,8 órányi állást jelet –, valamint 24/7-es ügyféltámogatást biztosít, ami az enterprise szolgáltatásoknál ma már alap.

LAN-tól WAN-ig

Az Ethernet-alapú csomag lényegében egy olyan alap bérelt vonali szolgálatatás, amellyel az egyes telephelyek helyi LAN-jai kapcsolhatók össze egymással egy zárt hálózatban. Mivel itt szabványos LAN-okról van szó, ebben az esetben a vállalat saját IT-je menedzselheti a routingtól felfelé a hálózati funkciókat.

A Bérelt Vonali Internet-szolgáltatásnak nevezett csomag az ügyfél egy belföldi helyszínét kapcsolja össze a szolgáltatóval egy bérelt vonallal. Erre a csomagra a Telenor egyedi, SLA-ban (Service Level Agreement) rögzített rendelkezésre állást vállal, de az alap ebben az esetben is a 99,5 százalék. A szolgáltató itt az ügyfélnek legalább egy /30-as IPv4 tartományt biztosít. Ez alkalmas IPSec VPN kiépítésére (pl. anyavállalat és leányvállalatok rendszereinek összekapcsolása biztonságos internetkapcsolattal) vagy egy irodaház teljes internet-ellátottságának megoldására is.

A harmadik csomag a Hiperline IP VPN lényegében egy privát WAN-t biztosít: fix telepítésű végpontot (a telephelyek) lehet összekapcsolni IP-szintű (L3) magánhálózattal, például egy bolthálózat egységeit a központi vállalatirányítási rendszerrel. Itt igény szerint választható ún. full meshed (amikor az adatokat csomópontok továbbítják a címzett felé) vagy hub-and-spoke topológia (egyenrangú végpontok). Az alapon felüli rendelkezésre állást itt is egyedi SLA határozza meg.

Egyik csomagnak sincs fix árazása. Az árak mindig egyedi megállapodás alapján alakulnak ki.

Mobilitás

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.