A Broadcom több mint 100 milliárd dollárt fizetne a Qualcomm részvényeiért. Ha sikerrel jár a felvásárlási kísérlet, igazi óriás teremtődhet a félvezetőgyártók piacán.

Kéretlen ajánlattal kopogtatott be hazai riválisához az amerikai Broadcom. A chipgyártó 103 milliárd dolláros ajánlatot tett a Qualcomm összes részvényére, de a végszámla elérheti a 130 milliárdot, ha a kiszemelt cég adósággállományának átvállalását is beszámoljuk. Amennyiben létrejön az üzlet, az a valaha volt legnagyobb fúziót jelenthetné a technológiai szektorban.

Gondolkodnak rajta

A Qualcomm egyelőre udvarias távolságtartással reagált az invitálás nélküli vásárlási ajánlatra. A vállalatnál azt közölték, hogy tanulmányozák a javaslatot és azt az utat fogják követni, amely a tulajdonosoknak a legjobb. Belsős informátorokra alapozva viszont már most sejteni lehet, hogy a Qualcomm igyekszik kihátrálni ebből a nem kívánt frigyből. Az okok között nem csak a versenyhivatali pecsét kétséges megszerzése szerepelhet, hanem - kapaszkodjunk meg - a túl alacsony ár is. Ez ugye a fentebb leírt 130 milliárd dolláros összeget nézve furcsának tűnik, de az is igaz, hogy bár messze nem a legjobb periódusát futja, a cég piaci kapitalizációja ma sem sokkal marad el a 100 milliárdtól. Kérdés, hogy a részvényeseket meg tudják-e majd győzni arról, hogy hosszabb távon a Broadcom ajánlatánál többet remélhetnek.

A mostani ügynek előzménye is van. Tavaly már hivatalosan is megkezdte a "násztáncot" a Broadcom, ám a lehetséges összeolvadásról szóló akkori tárgyalások végül nem vezettek sehová. A hétfői, részvényenkénti 70 dollárt jelentő ajánlat közzététele előtt pedig egyáltalán nem értesítették a Qualcommot - állítják jól értesült források. 

A Broadcom nem véletlenül lépett most határozottan, hiszen a Qualcomm helyzete ingataggá vált például attól, hogy komoly jogi perpatvarba keveredett az Apple-lel. Ez utóbbi ügyet pedig érthetően aggódva szemlélték a befektetők, hiszen nem jelent sok jót, ha az ember a világ egyik legfontosabb alkatrész-vásárlójával rúgja össze a port. Ha nyernek is, hosszabb távon az üzleti kapcsolat elmérgesedése akár több kárt is tud okozni.

Nem eszik olyan forrón

Amennyiben létrejönne a felvásárlás, azzal a vezeték nélküli kommunikáció két legnagyobb chipgyártója állna össze, amely jelentős ellenpólust teremtene például az erre a területre is egyre inkább benyomakodni szándékozó Intelnek. De a két cég együtt a teljes, mostanában egyre jobb formában lévő félvezetőipari szektorban is igen komoly tortaszeletet birtokolhatna.

A sok feltételes mód azonban nem véletlenül szerepel az előző mondatokban. A versenyhivatali eljárás bizonytalanságát már említettük, de úgy tűnik, a piac sem túl bizakodó az ügylet létrejöttében, hiszen a Qualcomm papírjai a bejelentést követően ugyan emelkedtek, de még ezzel együtt is csak 63-64 dolláros szinteken forognak a papírok. Ez pedig mélyen alatta van a beígért 70-nek.

Ráadásul maga ez a 70 dolláros ajánlat sem biztos, hogy elég a részvényeseknek, hiszen 2016 végén még ennél drágábban cseréltek gazdát a cég részvényei. Ha sikerül valahogy megegyezni az Apple-lel, és például megnyugtatóan levezényelni a tavalyi év gigaüzletét, ahol a Qualcomm volt a felvásárló, akkor idővel akár a 2014-ben elért 80 dolláros árszintet is meg tudnák ugrani a papírok.

Piaci hírek

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.