Erőteljesen keresleti a piac, drágulnak a memóriacsipek és az ipari félvezetők. A gyártók negyedéves bevétele összességében meghaladja a 100 milliárd dollárt.

Összesítve rekord negyedévet zár a félvezetőipar: az április-júniusi időszak értékesítése 6,1 százalékkal haladta meg az első negyedévit, ami 2014 második negyedéve óta a legnagyobb arányú növekedés – írja az IHS Markit friss jelentése. A londoni kutatócég éves növekedési adatot nem közöl, így az információ némileg férevezető is lehet, mivel nem számol a szezonális hatásokkal. A teljes vére vonatkoztatva ugyanakkor kétségtelen a fellendülés, a piackutatók az 11-12 százalék közötti növekedést jósolnak 2016-hoz képest.

A DRAM és a NOR viszi a prímet

A második negyedévben az iparág teljes bevétele 101,4 milliárd dollár volt az évinditó három hónapban elkönyvelt 95,6 milliárd után. A memóriacsipek piacán átlagon felüli, 10,7 százalékos volt a növekedés, ami 30 milliárd dollárt meghaladó bevételi csúcsot hozott a gyártóknak. A memóriacsipek második negyedéves konjunktúrájában vezető szerepet játszik a DRAM és a NOR flashmemória iránti kereslet látványos élénkülése, az előbbi 14, utóbbi 12,3 százalékkal bővült negyedéves összehasonlításban.

 
IHS Markit Top5 Semiconductor Companies 2017 Q2
Infogram


A DRAM piacon kialakult fejleményeket az IHS a korábbi negyedévekben kialakult helyzettel magyarázza. Az előző év harmadik és negyedik negyedévében meglehetősen szűkös volt a kínálat, ami nyugtalanította a vevőket. Erre a legtöbben erőteljes készletezéssel reagáltak, ami további nyomást gyakorolt az amúgy is nehéz helyzetben lévő piacra. Emiatt a szakértők bevételi rekordot várnak idénre a DRAM szegmensben, ami könnyen átlépheti akár a 60 milliárd dolláros küszöböt is.

A NOR szegmensben is kihegyezett a kereslet és a kínálat viszonya, ami felnyomja az árakat és a bevételeket. Az IHS elemzői szerint ez az érett memóriatechnológia már évekkel ezelőtt lejtmenetre váltott, de most néhány szállító ki akar lépni erről piacról, vagy csökkenteni akarja a gyártás volumenét, ami rövid távon felborította a kereslet és a kínálat egyensúlyát.

Új trendek is megjelentek

A legfontosabb felhasználási területek közül a szórakoztató elektronikai ipar és az adatfeldolgozás igénye nőtt a legintenzívebben, ami a második negyedévben a félvezetőgyártók forgalmában az előbbi ágazat jóvoltából 7,9, utóbbiéból 6,8 százalékos növekedést generált, negyedéves összehasonlításban. A bevételek növekedése elsősorban az árak emelkedésének köszönhető, mert a kínálat továbbra is szűkös.

A második negyedévben az ipari félvezetők piaca volt a harmadik leggyorsabban növekvő szegmens, az értékesítés az első negyedévhez képest 6,4 százalékkal nőtt.  A keresletélénkülés mögött ott van az egyre jobban digitalizálódó ipari és szolgáltató szektor, a harci és a polgári repüléstől kezdve a hálózatfelügyeleti és okos mérő rendszereken át az egészségügyi informatika számos ágáig.

 
Statista Semiconductor Sales Revenue Worldwide 2010-2019
Infogram


Az ipari félvezetők piacán megfigyelhető másik trend a gyártásautomatizálás. Ez önmagában komoly növekedést segítő tényező. Ezen a piacon 2021-ben már legalább 8 milliárd dollárt kereshetnek a félvezetőgyártók a 2015-ös 5,7 milliárd után.

A gyártói élbolyban nem sok változás következett be az elmúlt időszakban, a piac első számú szereplője továbbra is az Intel, de szorosan ott van a nyomában a Samsung Electronic. A Top 20 gyártóból a legnagyobb negyedéves ugrást, 24,7 százalékkal az AMD érte el, de az Nvidia is szépen teljesített a maga 14,6 százalékos növekedésével.

Piaci hírek

Nálunk még mindig nagyon megy a Firefox

Megnéztük, honnan kellene felkapaszkodnia a Mozilla böngészőjének a legújabb és leggyorsabb verzióval. Elég mélyről.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.