Van, aki négy cégnél dolgozik teljes állásban, és csak azért nem vállalja el az ötödiket, mert azt már ő is túlzásnak érezné. De mindenki tudja: pünkösdi királyság ez.

Azt, hogy szakdolgozatot, önéletrajzot, memót stb. íratnak MI-vel, nem újdonság. De a generatív MI felfutásának van egy másik aspektusa is, derül ki a Vice technológiai rovata, a Motheboard egyik összeállításából: egy ember akár több munkahelyen is dolgozhat főállásban, ha ügyesen használja az MI-eszközöket.

"Munkám 80 százalékát a ChatGPT csinálja" – nyilatkozta egy – természetesen – álnév mögé rejtőző munkavállaló a lapnak. Egy másik interjúalany pedig arról beszélt, hogy négy teljes állásban dolgozik, de egy ötödiket elvállalni már tényleg túlzás lenne...

Az otthoni munka ágyazott meg az álláshalmozásnak

Magát az ötletet, hogy egyszerre több helyen is lehet állást vállalni, a Covid adta. Ha valaki távmunkában dolgozik, akkor meglehetősen nehéz (ha nem is lehetetlen) ellenőrizni, hogy melyik telefonhívás és billentyűleütés hova jut... Minden csak munkaszervezés kérdése. Mint az egyik érintett mondta, az interneten gyorsan kialakultak az álláshalmozók közösségei. A magukat "overemployednak" nevező munkavállalók kialakították a saját szubkultúrájukat. Megosztják egymás között a tapasztalataikat, formálódnak best practice-ek, van szakportáljuk... És ahogy az ilyenkor lenni szokott volt: fejlődésnek indult a módszertan. Az egyszerre több állásban dolgozók között ma már van egyfajta versengés is, hogy ki mekkora részét tudja automatizálni a munkájának.

Egy torontói kommunikációs szakember a barátjánál látta, hogy a dolog működik. De mivel saját munkája sok írással járt (storyboardokat, prezentációkat stb. készít pénzügyi cégeknek), úgy érezte, hogy nála nem járható ez az út. De aztán jött tavaly a ChatGPT...

Elkezdett kísérletezni az OpenAI alkalmazásával, és hamarosan rájött, hogy amit addig csinált, sokkal, de sokkal gyorsabban és hatékonyabban is elvégez(tet)heti a ChatGPT-vel. Amikor kiörömködte magát, hogy milyen zseniális is, körbenézett, és rájött, hogy a szakmában már minden ismerőse ChatGPT-vel tolja. Ő azonban továbbgondolta a lehetőséget: vállalat még egy állást. Állítása szerint ma már munkája 80 százalékát az algoritmus csinálja.

Egy storyboardhoz például ad a ChatGPT-nek egy sablont, majd elmagyarázza a kontextust, az MI pedig kidob egy vázlatot, majd segít a részletek kidolgozásában is. Az információkat ugyan ellenőrizni kell, de a hibák többsége könnyen javítható apróság, állította. Emellett alkalmanként a ChatGPT válaszol főnöke(i) Slack-üzeneteire. Ilyenkor az MI azt az utasítást kapja, hogy csak kisbetűket használjon, mert az úgy autentikusabbnak hat egy chatfolyamban. A torontói szakember egyébként még motivációs levelet is generáltatott CV-k mellé álláspályázathoz.

A Motherboard beszélt egy ohiói technológiai szakemberrel, aki a koronavírus alatti távmunkát kihasználva dupla állást vállalt. Aztán jött a ChatGPT, amivel sikerült újra megdupláznia állásai számát. Négy állás párhuzamosan elmegy, de öt már túlzás lenne, mondta a lapnak. Hasonlóan nyilatkozott az a szoftvermérnök is, aki amellett, hogy termékmenedzserként és architectként dolgozott az egyik meg nem nevezett big technél, egy időben mellé három másik főállást vállalt. A big technél végzendő feladatainak időigényes részeit, például a memók megírását MI chatbotra bízta. Sőt: ChatGPT-vel generáltatott mérnököknek írásbeli utasításokat. Egy New York-i szoftvermérnök pedig, aki párhuzamosan dolgozik az USA-ban és Nagy-Britanniában is vezető beosztásban, a levelezésének java részét bízza a ChatGPT-re. Még a nyelvi hibákkal sem nagyon foglalkozik, szerinte ugyanis a legtöbb fejlesztő amúgy sem erős az írásbeli kommunikációban.

Egy pénzügyi szakember elmesélte, hogy jelenleg három cégnél dolgozik (természetesen titokban) olyan munkakörben, ahol pénzügyi jelentéseket kellett készítenie. Ő a ChatGPT-t többek között Excel-makrók gyártására használja. Bár az eredményt ellenőriznie kell, de még így is pár óra alatt letud egy kb. kéthetes folyamatot. Mint mondta, arra nagyon ügyel, hogy bizalmas információkat ne adjon meg a ChatGPT-nek.

Nem erkölcstelen, de önveszélyes...

Akik így dolgoznak, tudják: vállalatuk nem tolerálná, ha kiderülne. Többségük azonban nem tarja erkölcstelennek, hogy titokban három-négy főállást visz párhuzamosan. Az egyik nyilatkozó, aki még csak 30 éves, mihamarabb "nyugdíjba" szeretne vonulni, ezért gyorsan akar összeszedni annyi pénzt, hogy élete végéig anyagi biztonságban élhessen munka nélkül is. Ő most két állással kb. félmillió dollárt keres évente, de már dolgozik azon, hogy megszerezze a harmadik állását, amivel évi 800 ezerre tornászhatja a bevételeit.

Ugyanakkor egyre többen gondolják azt, hogy ez bizony pünkösdi királyság. A vezetők ma még nem bíznak az MI-ben, holnap százat állítanak be, amit majd egy ember kezel. Mert hamarosan ők is rájönnek, amit az álláshalmozók már tudnak: nagyon sok munkafolyamat automatizálható olyan eszközökkel, mint a ChatGPT. Ahogy Kronos a görög mitológiában, úgy falja fel az MI is saját gyermekeit, vagy technológiaközelibben: miért kellene száz takács száz lábbal hajtható szövőszékkel, ha egy is elég, aki képes felügyelni száz automata szövőszéket?

Ha érdeklik a részletek, lapozzon a Vice oldalára!

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.