Van, aki négy cégnél dolgozik teljes állásban, és csak azért nem vállalja el az ötödiket, mert azt már ő is túlzásnak érezné. De mindenki tudja: pünkösdi királyság ez.

Azt, hogy szakdolgozatot, önéletrajzot, memót stb. íratnak MI-vel, nem újdonság. De a generatív MI felfutásának van egy másik aspektusa is, derül ki a Vice technológiai rovata, a Motheboard egyik összeállításából: egy ember akár több munkahelyen is dolgozhat főállásban, ha ügyesen használja az MI-eszközöket.

"Munkám 80 százalékát a ChatGPT csinálja" – nyilatkozta egy – természetesen – álnév mögé rejtőző munkavállaló a lapnak. Egy másik interjúalany pedig arról beszélt, hogy négy teljes állásban dolgozik, de egy ötödiket elvállalni már tényleg túlzás lenne...

Az otthoni munka ágyazott meg az álláshalmozásnak

Magát az ötletet, hogy egyszerre több helyen is lehet állást vállalni, a Covid adta. Ha valaki távmunkában dolgozik, akkor meglehetősen nehéz (ha nem is lehetetlen) ellenőrizni, hogy melyik telefonhívás és billentyűleütés hova jut... Minden csak munkaszervezés kérdése. Mint az egyik érintett mondta, az interneten gyorsan kialakultak az álláshalmozók közösségei. A magukat "overemployednak" nevező munkavállalók kialakították a saját szubkultúrájukat. Megosztják egymás között a tapasztalataikat, formálódnak best practice-ek, van szakportáljuk... És ahogy az ilyenkor lenni szokott volt: fejlődésnek indult a módszertan. Az egyszerre több állásban dolgozók között ma már van egyfajta versengés is, hogy ki mekkora részét tudja automatizálni a munkájának.

Egy torontói kommunikációs szakember a barátjánál látta, hogy a dolog működik. De mivel saját munkája sok írással járt (storyboardokat, prezentációkat stb. készít pénzügyi cégeknek), úgy érezte, hogy nála nem járható ez az út. De aztán jött tavaly a ChatGPT...

Elkezdett kísérletezni az OpenAI alkalmazásával, és hamarosan rájött, hogy amit addig csinált, sokkal, de sokkal gyorsabban és hatékonyabban is elvégez(tet)heti a ChatGPT-vel. Amikor kiörömködte magát, hogy milyen zseniális is, körbenézett, és rájött, hogy a szakmában már minden ismerőse ChatGPT-vel tolja. Ő azonban továbbgondolta a lehetőséget: vállalat még egy állást. Állítása szerint ma már munkája 80 százalékát az algoritmus csinálja.

Egy storyboardhoz például ad a ChatGPT-nek egy sablont, majd elmagyarázza a kontextust, az MI pedig kidob egy vázlatot, majd segít a részletek kidolgozásában is. Az információkat ugyan ellenőrizni kell, de a hibák többsége könnyen javítható apróság, állította. Emellett alkalmanként a ChatGPT válaszol főnöke(i) Slack-üzeneteire. Ilyenkor az MI azt az utasítást kapja, hogy csak kisbetűket használjon, mert az úgy autentikusabbnak hat egy chatfolyamban. A torontói szakember egyébként még motivációs levelet is generáltatott CV-k mellé álláspályázathoz.

A Motherboard beszélt egy ohiói technológiai szakemberrel, aki a koronavírus alatti távmunkát kihasználva dupla állást vállalt. Aztán jött a ChatGPT, amivel sikerült újra megdupláznia állásai számát. Négy állás párhuzamosan elmegy, de öt már túlzás lenne, mondta a lapnak. Hasonlóan nyilatkozott az a szoftvermérnök is, aki amellett, hogy termékmenedzserként és architectként dolgozott az egyik meg nem nevezett big technél, egy időben mellé három másik főállást vállalt. A big technél végzendő feladatainak időigényes részeit, például a memók megírását MI chatbotra bízta. Sőt: ChatGPT-vel generáltatott mérnököknek írásbeli utasításokat. Egy New York-i szoftvermérnök pedig, aki párhuzamosan dolgozik az USA-ban és Nagy-Britanniában is vezető beosztásban, a levelezésének java részét bízza a ChatGPT-re. Még a nyelvi hibákkal sem nagyon foglalkozik, szerinte ugyanis a legtöbb fejlesztő amúgy sem erős az írásbeli kommunikációban.

Egy pénzügyi szakember elmesélte, hogy jelenleg három cégnél dolgozik (természetesen titokban) olyan munkakörben, ahol pénzügyi jelentéseket kellett készítenie. Ő a ChatGPT-t többek között Excel-makrók gyártására használja. Bár az eredményt ellenőriznie kell, de még így is pár óra alatt letud egy kb. kéthetes folyamatot. Mint mondta, arra nagyon ügyel, hogy bizalmas információkat ne adjon meg a ChatGPT-nek.

Nem erkölcstelen, de önveszélyes...

Akik így dolgoznak, tudják: vállalatuk nem tolerálná, ha kiderülne. Többségük azonban nem tarja erkölcstelennek, hogy titokban három-négy főállást visz párhuzamosan. Az egyik nyilatkozó, aki még csak 30 éves, mihamarabb "nyugdíjba" szeretne vonulni, ezért gyorsan akar összeszedni annyi pénzt, hogy élete végéig anyagi biztonságban élhessen munka nélkül is. Ő most két állással kb. félmillió dollárt keres évente, de már dolgozik azon, hogy megszerezze a harmadik állását, amivel évi 800 ezerre tornászhatja a bevételeit.

Ugyanakkor egyre többen gondolják azt, hogy ez bizony pünkösdi királyság. A vezetők ma még nem bíznak az MI-ben, holnap százat állítanak be, amit majd egy ember kezel. Mert hamarosan ők is rájönnek, amit az álláshalmozók már tudnak: nagyon sok munkafolyamat automatizálható olyan eszközökkel, mint a ChatGPT. Ahogy Kronos a görög mitológiában, úgy falja fel az MI is saját gyermekeit, vagy technológiaközelibben: miért kellene száz takács száz lábbal hajtható szövőszékkel, ha egy is elég, aki képes felügyelni száz automata szövőszéket?

Ha érdeklik a részletek, lapozzon a Vice oldalára!

Közösség & HR

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.