Az EB támogatásával induló projekt iparági szereplők bevonásával dolgozza majd ki a megfelelő szabványokat és ajánlásokat, segítve az új technológiák terjedését segítő szabályozási rendszer felállítását.
Hirdetés
 

2018 tavaszi indulása óta 26 uniós tagállam, plusz Norvégia és Lichtenstein írta alá az European Blockchain Partnership (EBP) néven hivatkozott társulási nyilatkozatot, amelyben a felek formálisan is együttműködést vállaltak a blokklánc alapú szolgáltatások európai szintű infrastruktúrájának kiépítésére. (Az EBP tájékoztató oldala szerint csak Magyarország és horvátország nem volt közöttük.) A dekrétum egyik legfontosabb célja a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások biztosításának előkészítése az elérhető legmagasabb szintű adatvédelmi és biztonsági standardok szerint.

Mindebből, illetve az EBP megállapodásnak is megágyazó EU-s iparági kerekasztalból nőtt ki az a kezdeményezés, amely az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint egy új szervezet, az International Association of Trusted Blockchain Applications (INATBA) felállításához vezetett. Az EB ma már prioritásként kezeli a blokklánc-technológiák széleskörű adaptációját, a hónapokig tartó egyeztetés eredményeként megszületett stratégiát pedig az INATBA lesz hivatott támogatni, amelynek létrehozásáról egyébként még március elején döntött a Bizottság.

Elsőre is elég rendes logófalat mutattak be

Már a kezdeményezés alapító okiratán száznál is több szervezet neve szerepel, köztük olyan óriáscégekkel, mint amilyen az SAP, az Accenture, az IBM, a Swift vagy a Telefonica, de számtalan, az elosztott főkönyvi rendszerekben (DLT) utazó startup és iparági szervezet logója (ConsenSys, IOTA stb.) is megtalálható a támogatók között. Az INATBA egyik fő feladata annak a szabályozási keretrendszernek a kidolgozása lesz, amely elengedhetetlennek tűnik a blokklánc alapú megoldások növekedéséhez és általános elterjedéséhez. Erre lehet garancia az új szervezet mérete és súlya, kiegészülve természetesen az EB támogatásával.

Az INATBA tevékenységének része lesz a DLT technológiák elérhetővé tétele és népszerűsítése is, például olyan fórumok szervezésével, amelyek elősegítik a párbeszédet a törvényalkotói és szabályozói oldal, illetve a céges szereplők és startupok képviselői között. Ugyanígy az alapító tagok sokféle vállalása között van megfelelő szabványok és ajánlások kimunkálása, a transzparencia erősítése vagy a bevonódás előmozdítása is.

Az EU aktuális tájékoztatása szerint Brüsszel eddig 141 millió eurót allokált a blokklánc-megoldásokkal kapcsolatos projektekre, amelykere a 2020-as költségvetési időszak végéig további 340 millió eurót fordíthat. A legelső uniós blockchain-konferenciát még két évvel ezelőtt, 2017 májusában tartották, ahol "kulcsfontosságú feltörekvő trendként" határozták meg a DLT-technológiákat; azóta az EB rendszeresen egyeztet a terület képviselőivel, köztük az olyan szervezetekkel, amelyek bevezetéseket terveznek, és már futtatják a vonatkozó működőképességi modelleket vagy pilot projekteket.

Fontos megjegyezni, hogy az INATBA elvileg nem európai, hanem globális ambícióval rendelkező szervezet, így világszerte meg akarja szólítani a törvényhozókat, a fejlesztőket és a felhasználókat. Ez egyrészt a dialógus fenntartását és egy nyílt, átlátható és hozzáférhető globális modell promotálását jelenti, másrészt a szövetség nemzetközi szabványok felállításával vagy az interoperábilitással kapcsolatos ajánlásokkal is támogatja majd a fejlesztőket és a felhasználókat. Itt az INATBA oldala szerint szektorspecifikus irányelvek és specifikációk révén gyorsítanák fel az egyes ágazatokra szabott, megbízható blokklánc-alkalmazások fejlesztését és bevezetését.

Közösség & HR

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.