A Microsoft olyan mobil eszközökre szánt közösségi alkalmazásplatformot fejlesztett, amellyel a felhasználók úgy oszthatnak meg egymás közt adatokat, hogy ahhoz az információkat továbbító szolgáltató sem férhet hozzá.
Hirdetés
 

A Szilícium-völgyben található Microsoft fejlesztőközpont munkatársai olyan megoldással álltak elő, amely a közösségi oldalak használatánál egyre gyakrabban felmerülő személyiségi jogi problémákra adhat megfelelő választ.

A Contrail nevű projekten dolgozó egyik mérnök az MIT online magazinjának azzal szemléltette a szoftver legfontosabb újdonságát, hogy a hagyományos megosztási funkciók használatával az adott oldal üzemeltetője automatikusan hozzájut a feltöltött anyaghoz, ám a Contrail esetében mindez titkosított formában történik. Ráadásul a köztes fél számára az sem derül ki, hogy kikkel osztja meg mindezt a felhasználó.

A Contrail hálózatára feltöltött fotó ugyanúgy felkerül a számítási felhő egyik szerverére, ám mind a kép, mind a hozzá tartozó megosztási instrukció rejtve marad, köszönhetően a titkosítási eljárásnak. A felhasználó beállíthatja, kikkel kívánja megosztani felvételét. Utóbbiaknak pedig, ha elfogadták a felkínált lehetőséget, letölthetik azt saját készülékükre, ahol a csak számukra biztosított dekódoló alkalmazás ismét megtekinthető fotóvá alakítja az adattömeget.

A megosztási opciók tovább finomíthatók téma szerinti címkék hozzárendelésével. A hivatkozott anyagban példaként egy édesanyát hoznak fel, aki gyermeke „család” megjelölésű fotóit szeretné megkapni. (Nyilván a „buli” címkével ellátottakra is kíváncsi lenne, de azt meg a gyermeke nem szeretné vele megosztani.) De ezzel analóg üzleti felhasználású megosztások is elképzelhetők. Legyen szó egy jól sikerült, partnereknek tartott rendezvényről, vagy az új vállalati székház fotóiról.

A Contrail a Microsoft felhőszolgáltatását, a Windows Azure-t használja. Hogy a hálózat adta lehetőségeket demonstrálja, a fejlesztőcsapat három konkrét alkalmazást is készített. Ezek HTC Windows Mobile készülékeken futtathatók. A Contrail ugyanis egy platform, amelyre építve számtalan közösségi funkció megvalósítható külső fejlesztők munkájával.

A már említett fotómegosztó lehetőségen túl a csapat előállt egy alkalmazással, amely a foursquare-hez hasonlóan a felhasználók tartózkodási helyével kapcsolatos információt közöl az ismerősökkel. Hasonlóan a fényképekhez, itt is mód van rá, hogy különböző megosztási szinteket alkalmazzunk. Például munkatársaink számára kizárólag munkanapokon engedjünk bepillantást abba, hol járunk éppen. A rendszer működését ezen az angol nyelvű videón megtekinthetjük.

A Microsoft fejlesztőcsapata szerint az általuk most taposott ösvény sokak számára vonzó út lehet, hiszen a tapasztalat azt mutatja, a személyes adatok védelmének igénye a megosztási lehetőségekkel egyenes arányban növekszik. Az persze már más kérdés, hogy mit szólnak ehhez a piac azon szereplői, akik pont a mindenre kiterjedő nyitottságban érdekeltek. A Facebook talán a legjobb, ám nem egyetlen példa az olyan vállalkozásra, amelynek az ilyen típusú bezárkózás alaposan rontaná az üzletét.

A bíróságot nehéz meghatni a ChatGPT mutogatásával

Eddig is voltak ügyek az MI-robot által összehazudott dokumentumokból, nemrég pedig kiderült, hogy a bírók a ChatGPT véleményére sem feltétlenül kíváncsiak.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.