A Microsoft olyan mobil eszközökre szánt közösségi alkalmazásplatformot fejlesztett, amellyel a felhasználók úgy oszthatnak meg egymás közt adatokat, hogy ahhoz az információkat továbbító szolgáltató sem férhet hozzá.

A Szilícium-völgyben található Microsoft fejlesztőközpont munkatársai olyan megoldással álltak elő, amely a közösségi oldalak használatánál egyre gyakrabban felmerülő személyiségi jogi problémákra adhat megfelelő választ.

A Contrail nevű projekten dolgozó egyik mérnök az MIT online magazinjának azzal szemléltette a szoftver legfontosabb újdonságát, hogy a hagyományos megosztási funkciók használatával az adott oldal üzemeltetője automatikusan hozzájut a feltöltött anyaghoz, ám a Contrail esetében mindez titkosított formában történik. Ráadásul a köztes fél számára az sem derül ki, hogy kikkel osztja meg mindezt a felhasználó.

A Contrail hálózatára feltöltött fotó ugyanúgy felkerül a számítási felhő egyik szerverére, ám mind a kép, mind a hozzá tartozó megosztási instrukció rejtve marad, köszönhetően a titkosítási eljárásnak. A felhasználó beállíthatja, kikkel kívánja megosztani felvételét. Utóbbiaknak pedig, ha elfogadták a felkínált lehetőséget, letölthetik azt saját készülékükre, ahol a csak számukra biztosított dekódoló alkalmazás ismét megtekinthető fotóvá alakítja az adattömeget.

A megosztási opciók tovább finomíthatók téma szerinti címkék hozzárendelésével. A hivatkozott anyagban példaként egy édesanyát hoznak fel, aki gyermeke „család” megjelölésű fotóit szeretné megkapni. (Nyilván a „buli” címkével ellátottakra is kíváncsi lenne, de azt meg a gyermeke nem szeretné vele megosztani.) De ezzel analóg üzleti felhasználású megosztások is elképzelhetők. Legyen szó egy jól sikerült, partnereknek tartott rendezvényről, vagy az új vállalati székház fotóiról.

A Contrail a Microsoft felhőszolgáltatását, a Windows Azure-t használja. Hogy a hálózat adta lehetőségeket demonstrálja, a fejlesztőcsapat három konkrét alkalmazást is készített. Ezek HTC Windows Mobile készülékeken futtathatók. A Contrail ugyanis egy platform, amelyre építve számtalan közösségi funkció megvalósítható külső fejlesztők munkájával.

A már említett fotómegosztó lehetőségen túl a csapat előállt egy alkalmazással, amely a foursquare-hez hasonlóan a felhasználók tartózkodási helyével kapcsolatos információt közöl az ismerősökkel. Hasonlóan a fényképekhez, itt is mód van rá, hogy különböző megosztási szinteket alkalmazzunk. Például munkatársaink számára kizárólag munkanapokon engedjünk bepillantást abba, hol járunk éppen. A rendszer működését ezen az angol nyelvű videón megtekinthetjük.

A Microsoft fejlesztőcsapata szerint az általuk most taposott ösvény sokak számára vonzó út lehet, hiszen a tapasztalat azt mutatja, a személyes adatok védelmének igénye a megosztási lehetőségekkel egyenes arányban növekszik. Az persze már más kérdés, hogy mit szólnak ehhez a piac azon szereplői, akik pont a mindenre kiterjedő nyitottságban érdekeltek. A Facebook talán a legjobb, ám nem egyetlen példa az olyan vállalkozásra, amelynek az ilyen típusú bezárkózás alaposan rontaná az üzletét.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.