A kanadai vállalat töménytelen mennyiségben felhalmozott szabadalmi portfólióját igyekszik perekkel termőre fogni. A legújabb célpont nem kisebb játékos, mint a Facebook.

Bár hivatalosan kategórikusan visszautasítják a vádakat, mégis nagyon úgy tűnik, hogy az okostelefonos biznisz bedőlése után (az autóipari expanzió mellett) a szabadalmi perekben látják a profittermelés útját a BlackBerry-nél. A vállalat egy sor témában áll jelenleg is perben és haragban az informatikai piac megannyi szereplőjével. Tegnap beadott keresetükkel azonban minden eddiginél nagyobb vadra lőnek: cél a Facebook megfejése.

Pénzt termelő szabadalomhegyek

A kanadai cég birtokában több mint 40 ezer globális szabadalom van. Ezek témája az operációs rendszerektől és hálózati infrastruktúrától kezdve az üzenetküldési technológián át a kiberbiztonságig és vezeték nélküli kommunikációkig terjed. De van védett megoldásuk az akusztika és az autóipari alrendszerek területén is.

Ezt a hatalmas portfóliót igyekszik most a vállalat egyre keményebben kihasználni, amely a szabadalmak világában természetesen perekkel, majd sok esetben egy szabad szemmel jól látható összeg átutalásával jár a gyakran alkalmazott peren kívüli egyezség keretében.

Majdnem pontosan egy éve a Nokiát találták meg egy keresettel, amely szerint utóbbi a 3G-s és 4G-s kommunikációs technológiájában jogtalanul használ fel több, a BlackBerry tulajdonában lévő szabadalmaztatott eljárást. Ez az ügy még mindig a bírói asztalon hever, de az előző év így sem telt el nagy fogás nélkül.

A Qualcomm ugyanis 940 millió dollárral engesztelte ki a kanadai vállalatot, miután a szabadalmak után fizetett jogdíj nagyságrendjéről vitába keveredtek. 2017 őszén lezárult egy újabb csörte, a vádlottak padjára ezúttal a floridai Blue Products került azzal, hogy alacsony kategóriás mobiltelefonjuk előállításához engedély nélkül használták fel BlackBerry-szabadalmakat. A vita végül itt is a bíróságon kívül rendeződött, ám a megállapodás részleteiről nem lehet közelebbit tudni.

Elcsevegnének a témáról

A hét elején érkezett friss beadvánnyal kapcsolatban pedig a Facebook lesz kénytelen magyarázkodni. A BlackBerry álláspontja szerint a közösségi óriás a tulajdonában lévő WhatsApp és Instagram alkalmazásainál a BlackBerry Messengernél alkalmazott (és természetesen levédetett) technológiákat és megoldásokat használta fel.

A Los Angeles-i bírósághoz beadott papírok alapján a megkérdejelezhető módon használt innovációk között van biztonságot felhasználói interfészt és biztonságot érintő téma, de a BlackBerry a funkcionalitást gazdagító megoldások között is felismerni véli saját anyagát. A cég szóvivője az ilyenkor szokásosan elmondandó szöveget vette elő, miszerint a részvényesek tulajdonának védelme minden vezetőség első számú célja, ugyanakkor azt határozottan cáfolta, hogy a BlackBerry üzleti stratégiájának szerves részét képezné ez az utóbbi időben tapasztalt jogi keresztes hadjárat.

A hírek szerint egyébként a keddi lépést többévnyi tárgyalássorozat előzte meg, amely ezek szerint nem vezetett mindkét fél számára kielégítő eredményre. A Facebook részéről viszont azonnal közölték, hogy alaptalannak tartják a vádakat és mindent megtesznek majd, hogy megvédjék álláspontjukat. A közösségi óriás egyik vezető beosztású jogtanácsosa egészen keményen fogalmazott, miszerint a BlackBerry jogi lépése hűen tükrözi azt az állapotot, amelyet a cég az üzenetküldési szegmensben jelenleg betöltött. Paul Grewal szerint miután a BlackBerry felhagyott az innovációval, most a valóban fejlesztéssel foglalkozó vállalatok "megadóztatásával" próbálkozik.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.