Már tavaly nyár óta beszélnek róla, de most a kínai keresőcég vezére megerősített: hamarosan bemutatható lesz saját önjáró autójuk.

Újdonság a kínai gazdasági életben, hogy a most zajló Országos Népi Gyűlés és a Népi Politikai Tanácskozó Testület ülésszaka kapcsán cégvezetők is megszólalnak a gazdaságirányítással kapcsolatban, vagy éppen az eseményhez időzítenek jelentősebb bejelentéseket, kihasználva a politikai események felhajtó erejét.

Jön a kínai robotpilóta

A kínai keresőpiacot uraló Baidu vezetője, Robin Li is mostanra időzítette a bejelentést, hogy a tervek szerint haladnak a fejlesztések, és idén bemutatják a cég vezető nélküli autóját. Arról, hogy a Baidunál ilyen fejlesztések folynak, már tavaly is elég sok információ kiszivárgott, és azóta a cég egy sor területen lépett előre vagy kötött szövetséget, amelyek közelebb vitték a megoldáshoz.

Tavaly ősszel például a BMW-vel állapodtak meg, hogy beszállnak az autógyártó hasonló fejlesztési projektjébe. Az együttműködés keretében a Baidu a vezető nélküli BMW-k tesztelését segítette Kínában. A BMW koncepciója annyiban más, mint a Google-é vagy az Apple hasonló projektje, hogy a BMW 2 Coupe alapjaira épített kísérleti autók elsősorban amolyan elektronikus segédsofőrként segítik a vezetőt. Az automatika képes lesz az unalmas, ismétlődő, monoton feladatok terhét levenni az autósról, ám az – a tempomathoz hasonlóan – bármikor visszaveheti a teljes ellenőrzést az autó fölött. Az eltérő koncepció ellenére a tesztek valószínűleg sok tapasztalattal gazdagíthatták a Baidu fejlesztőit is.

A Baidu idén mutatta be a szintén az okosautó felé mutató fejlesztését, a CarLife-ot. Ez az Apple CarPlay és a Google Android Auto ellenfele, Kínában ráadásul a Google-nek nem is terem babér egy ideje. A CarLife, hasonlóan a versenytársak elképzeléséhez, az autókba épített kijelzőket akarja elfoglalni egy összetett infokommunikációs, szórakoztató rendszerként, amely a navigációtól kezdve a kihangosításon át a különböző alkalmazások okostelefonról képernyőre ültetését is biztosítja. A Hyundai Sonata modellje áprilisban már ezt integrálva érkezik a szalonokba, de az Audi és a General Motors is a kínai keresőóriás partnerei között említhető.

Már mindenki ezt akarja

Az önálló, emberi beavatkozást nem igénylő autók ötlete immár valóban nem a sci-fi regények sajátja. A Google nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy öt éven belül debütálhatnak robotautóik, míg az Apple-nél is hasonló céldátum szűrhető le a kiszivárgott pletykákból. Nem ritkák a tech cégek és az autógyártók közös projektjei sem, ahol a cél az egyre intelligensebb, sokrétűbb autó kifejlesztése.

De nem csak az informatikai vállalatok nyomulnak ezen a területen, hiszen a hagyományos autóipari szereplők önállóan is igyekeznek megalkotni a jövő termékét. Ezek között talán a legelőrébb a svédek járnak, akik 2017-re már száz önmagát vezetni képes Volvót adnának el a technológiai iránt fokozottan fogékony, tehetős (és bátor) úttörőknek.

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.