Az új biztosjelöltek szerint a szövetségnek egyedül kell határoznia az egységes digitális adóztatásról, ha a jövő év végéig nem sikerül összehozni valamilyen globális megállapodást.
Hirdetés
 

Amennyiben 2020 végéig nem születik érdemi megállapodás a digitális adóztatásról, az EU-nak egymagában kell cselekednie ebben az ügyben – idézi a Reuters Margrethe Vestagert, az EU korábbi versenyjogi biztosát, a következő ciklusban is megtartja majd versenyjogi területet, miközben hozzá kerül "A digitális korra felkészült Európa" nevű tárca ellenőrzése.

A hírügynökség a múlt hét végén szemlézte az uniós biztosjelöltek a törvényhozásnak szóló írásos válaszait, amelyben az Európai parlament kilencedik ciklusának prioritásait fogalmazták meg a fiskális szabályozás vagy a szükséges pénzügyi reformok kapcsán.

Először otthon kellene rendet tenni

A pénteken közzétett anyagban a Reuters beszámolója szerint ugyanerzt fogalmazta meg Paolo Gentiloni, a gazdaságpolitikai ügyekért felelős tárca várományosa. Az olasz biztosjelölt szerint törekedni kell majd rá, hogy az egyes kormányzatok ne vétózhassák majd meg az adóreformmal kapcsolatos uniós döntéseket, miután az elmúlt évben a digitális adóztatásról szóló EU-s megegyezés elcsúszott egy maréknyi tagállam tiltakozásán. Ide sorolta az adókijátszási és adóelkerülési gyakorlatok elleni küzdelmet is, mivel jelenleg még a (pénz)büntetések tekintetében sem létezik semmilyen koordináció az EU-s országok között.

Ahogy arról jó két hete beszámoltunk, Gentiloni nemzetközi egyezség összekovácsolását tervezi a nemzetközi internetes szolgáltatások megadóztatására, miután a francia állam és a Google is megállapodott a digitális szolgáltatásokra kivetett adók miatt kialakult jogvitában.

A leghatékonyabbnak az egységes adószabályok bevezetését tartaná az OECD, de legalábbis a G20-as államok szintjén a globális internetes szolgáltatásokról. Ennek hiányában az Unió saját adójavaslatot fog benyújtani, miközben ezzel párhuzamosan szükség lesz a társasági adózás szabályainak uniós harmonizációjára is.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.