Az új biztosjelöltek szerint a szövetségnek egyedül kell határoznia az egységes digitális adóztatásról, ha a jövő év végéig nem sikerül összehozni valamilyen globális megállapodást.
Hirdetés
 

Amennyiben 2020 végéig nem születik érdemi megállapodás a digitális adóztatásról, az EU-nak egymagában kell cselekednie ebben az ügyben – idézi a Reuters Margrethe Vestagert, az EU korábbi versenyjogi biztosát, a következő ciklusban is megtartja majd versenyjogi területet, miközben hozzá kerül "A digitális korra felkészült Európa" nevű tárca ellenőrzése.

A hírügynökség a múlt hét végén szemlézte az uniós biztosjelöltek a törvényhozásnak szóló írásos válaszait, amelyben az Európai parlament kilencedik ciklusának prioritásait fogalmazták meg a fiskális szabályozás vagy a szükséges pénzügyi reformok kapcsán.

Először otthon kellene rendet tenni

A pénteken közzétett anyagban a Reuters beszámolója szerint ugyanerzt fogalmazta meg Paolo Gentiloni, a gazdaságpolitikai ügyekért felelős tárca várományosa. Az olasz biztosjelölt szerint törekedni kell majd rá, hogy az egyes kormányzatok ne vétózhassák majd meg az adóreformmal kapcsolatos uniós döntéseket, miután az elmúlt évben a digitális adóztatásról szóló EU-s megegyezés elcsúszott egy maréknyi tagállam tiltakozásán. Ide sorolta az adókijátszási és adóelkerülési gyakorlatok elleni küzdelmet is, mivel jelenleg még a (pénz)büntetések tekintetében sem létezik semmilyen koordináció az EU-s országok között.

Ahogy arról jó két hete beszámoltunk, Gentiloni nemzetközi egyezség összekovácsolását tervezi a nemzetközi internetes szolgáltatások megadóztatására, miután a francia állam és a Google is megállapodott a digitális szolgáltatásokra kivetett adók miatt kialakult jogvitában.

A leghatékonyabbnak az egységes adószabályok bevezetését tartaná az OECD, de legalábbis a G20-as államok szintjén a globális internetes szolgáltatásokról. Ennek hiányában az Unió saját adójavaslatot fog benyújtani, miközben ezzel párhuzamosan szükség lesz a társasági adózás szabályainak uniós harmonizációjára is.

Piaci hírek

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.