A virtuális valóságnak a közösségi oldalon is nagy szerepe lehet a jövőben.

A Facebook eddigi evolúciója során tisztán tetten érhető volt az irány, ami a szöveges információktól vezetett a képekig, videókig. Az elmúlt évek, hónapok fejlesztései több esetben arra irányultak, hogy még látványosabb, hatásosabb képet adjon a közösségi oldal a felhasználóinak, akik a hírek szerint a jövőben a virtuális valóságban is elmerülhetnek.

El akarnak bennünket varázsolni

A hír annyira nem meglepő, hiszen a VR szemüveget fejlesztő Oculus felvásárlása óta maga Zuckerberg is többször kifejtette, hogy a virtuális valóság világa mennyire fontos a vállalat számára. A Wall Street Journal infói azonban egy kicsit más irányról számolnak be: a lap úgy tudja, hogy a Facebook egy kifejezetten mobilokra szánt, 360 fokos videókat megjelenítő alkalmazás fejlesztésébe fogott.

Egyelőre nagyon kevés részlet áll rendelkezésre, amelyek között ott van az, hogy az alkalmazás iOS-ra és Androidra egyaránt meg fog jelenni, de még az elején tartanak a munkálatok. Az app képes lesz az úgynevezett gömbpanoráma felvételek lejátszására, vagyis 360 fokos érzet speciális szemüveg nélkül fog működni.

Mindenki érdekelt: a Nokia 360 fokos videókat készítő kamerája, az OZO

Maga a műfaj már jelen van a piacon: a Google hasonló Photo Sphere Camera applikációja jó ideje elkészült, tavaly jelent meg az iOS verziója, de ezen kívül is több, kevésbé ismert alkalmazás létezik erre. Mozgóképre szintén a Google adott megoldást a Spotlight Story személyében, de ott van a Jump, ami 16 darab GoPro kamera „összefűzésével” készít látványos felvételeket. Nem csak eszköz, hanem tartalom szempontjából is van fejlődés, amit például a YouTube népszerű #360Video csatornája bizonyít.

Nagy a VR készülődés

Nagy a mozgolódás tehát, VR szemüvegeket is egyre több cég vesz fel a repertoárjába, de arra még jó ideig várni kell, hogy tömeges jelenséggé váljon. A Juniper Research becslése szerint 2020-ra 30 millió ilyen eszköz lesz a felhasználóknál, ami jelentős ugrás a 2016-ra jósolt 3 millióhoz képest, de ez is csak abban az esetben valósul meg, ha az Oculus végre tényleg piacra dobja a végleges Rift modelljét.

Amíg ez megtörténik, a Facebook tervezett alkalmazásához hasonló appok készíthetik fel a nagyközönséget arra, hogy pontosan miről is szól a VR és a 360 fokos videók világa.

Konzumer tech

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.