Nehéz negyedéven van túl az Oracle. Éves összevetésben 6 százalékkal estek a bevételei.

Tetemes bevételvisszaesésről számolt be tegnap az Oracle. Míg az előző negyedévben még a világjárvány ellenére is növelte a bevételeit, a március-májusi időszakban már nem tudta ellensúlyozni az általános recessziót. A vállalat teljes bevétele 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától, ugyanakkor az árfolyamhatások kiszűrésével csak 4 százalékos a mínusz: 10,4 milliárd dollár a tavalyi 11,1 milliárddal szemben.

Mind a két nagy bevételi forrás, a felhőalapú szolgáltatások és a licenctámogatás, valamint a felhős és helyi licencértékesítésből származó bevételek is elmaradtak az elemzők által jósolttól-várttól.

A húzóágazat sem húzott

A bevétel mintegy kétharmadát adó felhőszolgáltatások és licenctámogatás néven futó szegmens mindössze 1 százalékkal tudta növelni a bevételeit: a tavalyi 6,8 milliárd dollárral szemben idén mindössze 46 millióval tudott több bevételt termelni. Minden más bevétel viszont zsugorodott éves összevetésben.

A licencértékesítés (felhő és on-premise) 22 százalékkal, 2,5 milliárdról 2 milliárd alá (az elemzők 2,1 milliárdot vártak) esett. A hardverbevétel 1 milliárdról 900 millióra (9 százalékos mínusz), a szolgáltatások bevétele pedig 820 millióról 740 millió alá ment (11 százalékos visszaesés).

A vállalat ezt a visszaesést ugyanakkor a működési költségekben is lekövette. Ennek eredménye az, hogy a működési eredmény nőtt 1 százalékkal.

Safra Catz vezérigazgató, aki összességében elégedett a vállalat teljesítményével, a visszaesést egyértelműen a koronavírus bénító hatásával magyarázta az elemzői konferenciahíváson. Mint mondta, azokban az iparágakban, amelyeket erősen sújtott a járvány, leálltak a tárgyalások, nem jöttek új üzletek. A vezérigazgató realistán értékelt: nem számít arra, hogy minden leállt tárgyalásnál fel lehet venni az ügyfelekkel a vonalat. Ugyanakkor sok cég lesz, amely épp a vírus hatására akar majd a felhőbe menni. A vállalat valószínűleg attól is a kereslet növekedését remélni, hogy ingyenessé tette az Oracle Egyetem egyes kurzusait, ahol hivatalos tanúsítványt is szerezhetnek a hallgatók.

 
Oracle 2019/20 Q4
Infogram


Az is rontotta az eredményt a vezérigazgató szerint, hogy a dollár erősödött. Egyes termékek bevételei azonban még így is nőttek. Catz az alkalmazás-előfizetési bevételeket emeltek ki, amely 3 százalékkal magasabb a tavalyinál, és összességében 2,7 milliárd dollárt hozott. A Fusion alkalmazások kiemelkedően jól teljesítettek: a Fusion ERP bevételei 35 százalékkal, a Fusion HCM-éi pedig 29 százalékkal bővültek. A NetSuite ERP is közel ilyen jó negyedévet zárt a 25 százalékos pluszával. A infrastruktúra-előfizetési bevételek 3 százalékkal (4,1 milliárd dollár), az adatbázis-előfizetési bevételek pedig 6 százalékkal nőttek.

Fontos sikerek is voltak

A negyedév két fontos fegyverténye volt, amiről Larry Ellison beszélt az elemzőknek, hogy a globális járvány egyik nagy nyertese, a Zoom beköltözött az Oracle felhőjébe. A botrányt botrányra halmozó szolgáltató korábban vegyes infrastruktúrát (saját adatközpontok, AWS és Azure) használt, ami nagyon megnehezítette a gyors felhasználószám-növekedés lekövetését.

A másik egy Magyarországon kevésbé ismert felhőalapú kommunikációs szolgáltató, a 8x8, amely az AWS-t váltotta le az Oracle felhőjére. A cég kezdetben csak a szolgáltatásai egy részét vitte át az Oracle-höz, ám Ellison szerint annyira meglepődtek az ott elért hatalmas teljesítménynövekedésen és az elért költségmegtakarításon, hogy úgy döntöttek, minden szolgáltatásukat átviszik az Oracle Cloud Infrastructure-be.

Bár Catz hangsúlyozta, hogy a vállalat költségoldalon is le tudta követni a bevételcsökkenést, az eredmények közzététele után a vállalat részvényei 5 százalékot estek. Az első ijedtség után azonban ismét elindultak felfelé.

Cloud & big data

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.