A GPTBot a világhálón elérhető publikus tartalomban kutat az MI-modellek tanításához használható adatok után, de részben vagy egészben ki is zárható az oldalakról.

Az OpenAI saját keresőrobotot indított az általa fejlesztett mesterségesintelligencia-termékek, például a GPT-4 multimodális nagy nyelvi modell (LLM) pontosságának és biztonságának fejlesztésére. A társaság hivatalos blogján közzétett bejegyzés szerint a GPTBot névre keresztelt web crawler olyan oldalakat keresve fésüli át az internetet, amelyek adatai potenciálisan felhasználhatók a jövőbeli modellek képzésére, ezzel együtt pedig kiszűri azokat a forrásokat, amelyek előfizetéses tartalmat kínálnak, személyek azonosításra alkalmas információt gyűjtenek, vagy amelyek az OpenAI irányelveinek nem megfelelő anyagokat közölnek.

Az OpenAI és más MI-fejlesztők egy ideje már a figyelem középpontjában állnak, ahogy lényegében minden felporszívóznak a világhálóról a generatív mesterséges intelligencia betanítására használható, minőségi adatok után kutatva. Ahogy nemrég írtuk, a szöveges és képes adatokat összehordó technológiák a szakértők szerint lassan kezdenek falakba ütközni, mivel az adatgyűjtési gyakorlatokat egyre szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, és amiatt is egyre nagyobb a felzúdulás, hogy a jogtulajdonosok vagy a közösségi platformok üzemelztetőinek beleegyezése nélkül gyűjtik és használják a publikusan elérhető alkotásokat.

Kis lépés az emberiségnek

A közlemény alapján a webhelyek üzemeltetői dönthetnek majd úgy, hogy korlátozzák vagy megakadályozzák a GPTBot való hozzáférését akár részlegesen, akár teljes leiratkozással az IP-címen vagy a Robots.txt fájlokon keresztül. A ChatGPT, az OpenAI MI-alapú chatbotjának esetében egyébként csak idén tavasszal vezettek be olyan funkciókat, amelyek révén letilthatók a csevegés előzményei, és a korábbinál jobban szabályozhatóvá válik, hogy a rendszer milyen személyes adatokhoz férhet hozzá. A már feldolgozott információ eltávolítására azonban nincs, és várhatóan nem is lesz mód az meglévő adatkészletekből.

Ez a GPT-3.5-ös és GPT-4-es modellek esetében állítólag a 2021 szeptemberéig begyűjtött online adatokra és szövegekre érvényes, ezzel együtt azonban szaporodnak a figyelmeztetések a generatív MI felhasználását illetően. A személyes alkalmazás mellett elvileg már a webhelyek esetében is be lehet állítani, hogy a GPTBot merre kíváncsiskodhat, de abban senki sem lehet teljesen biztos, hogy később mi történik a bemeneti információval. A gépi tanuló modell sajátosságai miatt pedig előfordul, hogy ezek máshol is visszaköszönnek a kimenetekben, és akár szándékosan is kinyerhetők a megfelelően feltett kérdésekkel, a tanításhoz használt anyagok pedig alkalmassá teszik a rendszereket a plágiummal határos utánzásra.

Közösség & HR

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.