Egy japán startup pillanatok alatt áthangszerelte az eredetileg tolmácsrobotokhoz fejlesztett technológiáját, és szeptemberben már szállítani kezdi az új eszközöket.

Mióta jobb helyeken az arcmaszk is része lett az otthonukból kilépő emberek alapfelszerelésének, egy csomó fejlesztő vetette rá magát a benne rejlő lehetőségekre. Ezek egyike a japán Donut Robotics, amely más helyi startupokhoz hasonlóan a 2020-as tokiói olimpiára készülve fejlesztett a kommunikációt segítő robotokat. Bár az olimpia megrendezését a járványhelyzet miatt elhalasztották, a cég technológiája nem veszett el, és a Donut Robotics mérnökei egy újabb platformot találtak, ahol azt hasznosítani próbálják: a sokak által viselt egészségügyi maszkokat.

Bár a hatóságok, az egészségügyi szakértők és a józan ész is azt diktálják, hogy közösségbe lépve a tünetektől függetlenül mindenki igyekezzen maszkot viselni, az arcot takaró eszközök tagadhatatlanul megnehezítik a kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a tompítják a beszédhangokat, de elfedik a beszélő arckifejezéseit is, ami még nehezebben érthetővé teszik a mondanivalóját. Erre kínálna részleges megoldást a C-Mask néven bemutatott új termék, ami képes átiratot készíteni a viselője szavaiból, sőt a japán mellett nyolc másik nyelvre le is fordíthatja azokat.
 


A Donut Robotics annak idején a tokiói nemzetközi repülőtérrel kötött szerződést a tolmácsként és idegenvezetőként is működő robotok szállítására, a C-Mask pedig az ezekben alkalmazott megoldásokat hasznosítja az új helyzethez igazodó eszközökben. A beszédet felvevő maszkok Blurtooth-kapcsolaton keresztül csatlakoznak a felhasználók mobil eszközeihez, ahol a megfelelő alkalmazás képes hívásokat kezelni, szöveggé alakítani a beszédet, és átfordítani azt angol, francia, spanyol, kínai, koreai, vietnámi, indonéz vagy thai nyelvekre.

Európában is megjelennének vele

A cég mérnökeinek mindössze egy hónapra volt szükségük ahhoz, hogy a tolmácsrobotokhoz fejlesztett technológiát a maszkokra implementálják, és abból kereskedelmi forgalomba hozható terméket készítsenek. A Donut Robotics szerint nem sokkal az eszköz bejelentését követően odahaza már több mint 5 ezer darabos megrendelésük van, amit szeptemberben kezdenek el teljesíteni; ahogy írják, a Reuters legelső, június végi beszámolójának nyomán rövid időn belül 250 megkeresést kaptak a világ 30 országából a különféle együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban.

Ennek megfelelően a C-Mask nemsokára Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is megjelenhet. Az eszköz elnevezése a Donut Robotics oldalán is meghatározott "öt cére" utal, vagyis az angol "clear voice", "connect with smartphone", "cool design", "clean material" és "combat coronavirus" kifejezésekre. A gyártó üzleti terve egyébként nem a fizikai termékekre, hanem a hozzá kapcsolódó alkalmazás előfizetéseire épül. Magát a maszkot 40 dollár körüli áron hozzák forgalomba, a gyártás beindításához szükséges tőkét pedig a cég részvényeinek értékesítéséből teremtették elő a japán Fundinno crowdsourcing oldalon.

A Reuters beszámolója szerint az eredetileg kitűzött 7 millió jenes célt 3 perc alatt elérték, a kampányt pedig alig több mint fél óra múlva 28 millió jennél (nagyjából 80 millió forintnál) zárták le.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.