Több forrás is megerősítette, hogy az új célpont a VMware, melynek legnagyobb tulajdonosa Michael Dell.

Megbeszélések folytat a Broadcom a VMware felvásárlásáról, tudta meg a Bloomberg. (Az értesülést később a Reutersnek is megerősítették.) Ha összejön, ez lesz a csipgyártó eddigi legnagyobb bevásárlása: a VMware piaci értékelése jelenleg 40 milliárd dollár körül van, de ha a Broadcom meg szeretné venni, valószínűleg felárat kellene fizetnie a részvényeseknek.

A Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan egyedi akvizíciós stratégiát alakított ki: nem a szinergiák, sokkal inkább a diverzifikálás mozgatja. Miután a Qualcomm felvásárlása meghiúsult, Tan érdeklődése a vállalati szoftverek felé fordult: 2018-ban megszerezte a CA Technologiest közel 19 milliárd dollárért, majd egy év múlva a Symantec vállalati biztonsági üzletága következett, ami közel 11 milliárdjába került a Broadcomnak.

Mint a Bloomberg megjegyzi, a Broadcom számára volt szinergikus hatása is a vállalati szoftverportfólió kiépítésének. A félvezetők széles skáláját gyártja ugyan (konzumer és ipari termékekhez egyaránt), de volt egy gyenge pontja: az adatközpont-boomból nem részesedett kellő mértékben. A szoftverekkel viszont jobban be tudott kapcsolódni ebbe a piacba is. Ahogy a Qualcom esetében, Hock Tan vezérigazgató a szoftvergyártók felvásárlásánál is mer nagyot álmodni: tárgyalt például a SAS Institute felvásárlásáról (a magántulajdonban lévő, de 2024-ben tőzsdére készülő cég értékét 15-20 milliárd dollárra becsülik), de nem sikerült megállapodni.

A felhős piac egyik kulcsszereplője a cél

Most a felhős piac egyik kulcsszereplője, a VMware a célpont. A virtualizációs megoldásokat fejlesztő vállalat az elmúlt bő másfél évtizedben az EMC és a Dell árnyékában növekedett. 2004-ben vásárolta fel az EMC, majd 2007-ben tőzsdére vitte. Az EMC-nél maradt jelentős részvénycsomag 2015-ben a Dellhez került. Tavaly azonban kivált a Dellből, bár legnagyobb részvényese Michael Dell maradt, aki a papírok 40 százalékát birtokolja.

Bár az érintett vállalatok nem kommentálták a sajtó értesüléseit, elemzők szerint a VMware jól illeszkedik Hock Tan akvizíciós stratégiájába. A vezérigazgató korábban ugyanis azzal indokolta a felvásárlások szinergikus hatását hiányoló befektetőknek a célpontok kiválasztását, hogy olyan vállalatokat érdemes megvenni, melyek a piacvezető technológiájuk révén fenntartható piaci pozícióval rendelkeznek. Így a Broadcomnak, amely megtartja ezeknek a vállalatoknak az önállóságát, csak annyit kell beléjük fektetnie, hogy képesek legyenek megtartani a vezető szerepüket.

Tant még egy dolog tolja a szoftverpiac felé: bár a globális csiphiány miatt most nagyot szakítanak a félvezetőgyártók, a Broadcom-vezér szerint ez a kegyelmi állapot már nem tart sokáig. Jóslata szerint a félvezetőipar növekedési üteme legjobb esetben is 5 százalék körülire lassul rövid időn belül. Aki pedig mást mond, álmodozik, véli Tan.

A vezérigazgató eddig jó érzékkel vásárolt. Mind a CA, mind a Symantec vállalati részlege jó befektetésnek bizonyult. A piac egyelőre nem reagált a tárgyalások hírére, mindkét cég árfolyamában csak csekély elmozdulás volt.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.