Az Apple közel 30 millió darabot értékesített a 750 dolláros készülékből. A második legnépszerűbb telefonból csak fele ennyi fogyott.

Egy olcsóbb iPhone-modell, a közel 750 dolláros (kb. 222 ezer forint) iPhone XR lett 2019 első félévében a világ legnépszerűbb okostelefonja – derül ki az IHS Markit legfrissebb Smartphone Model Market Trackeréből. (A magyar piacon a készülék kicsit drágább, a 64 gigabájtos modell 290 ezer forintba kerül.) Az idei első félévben az XR-ekből közel 27 millió darabot szállítottak. Ez már csak azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a következő legnépszerűbb okostelefonból is csupán valamivel több mint 13 milliót sikerült eladni.

A tömegek luxusa

Az iPhone esetében az olcsóság persze erősen relatív: a 750 dollár annak ellenére sem tekinthető alacsony árnak, hogy egyre több készülék jelenik meg az 1000 dolláros kategóriában. De az kétségtelen, hogy a 2018-ban piacra dobott iPhone-ok közül ez a modell a legolcsóbb. Az értékesítés az első két negyedévben enyhe csökkenést mutat, az első negyedévben 13,6 millió, míg a másodikban 13,3 millió XR-t szállított le az Apple.

A Samsung szintén egy olcsó(bb) modellel jutott fel a tízes toplistára: a Galaxy A10-ből azonban csak fele annyit adtak el, mint az XR-ből: 13,4 milliót. Ez azonban így csalóka, ugyanis összességében a Samsung jóval több készüléket értékesít, mint az Apple. A tízes toplistán egyébként a harmadik helyen is Samsung-modell van, a Galaxy A50, amiből 12 milliót értékesítettek az év első felében. (A két Samsung-készülék az XR-hez képest valóban olcsónak számít, az A10-ért itthon kb. 50 ezret kell fizetni, de az A50-hez is hozzá lehet jutni 100 ezer alatt.)

 
IHS Markit Smartphone Model Market Tracker 2019H
Infogram


Ezzel kapcsolatban az IHS Markit kutatási igazgatója megjegyezte, az Apple sokkal szűkebb modellválasztékkal rendelkezik, mint az androidos készülékeket gyártó cégek így a teljes értékesített mennyiség is kevesebb modell között oszlik meg. Ebből következően az iPhone-modellek egyenként nagyobb számot képesek hozni, mint például egy Samsung-modell.

Ettől még jó biznisz az iPhone

Ha csak az első tíz legnépszerűbb készüléket nézzük (lásd a grafikont), látványos az Apple fölénye. A Samsung 44,5 millió készüléket értékesített 4 modellel, míg az Apple hárommal 46,8 milliót. Ha azonban a teljes készülékpalettát nézzük, akkor az Apple egyre lejjebb csúszik a szállítói rangsorban. Az IHS mérései szerint például a második negyedévben már a dobogóra sem fért fel: a piacvezető Samsung több mint kétszer annyi készüléket értékesített összességében, mint amennyi iPhone fogyott.

Persze a helyzet nem ennyire fekete-fehér, hiszen az Apple hagyományosan sokkal többet keres egy készüléken, mint bármelyik konkurense. Ez valószínűleg a három toplistás készülékére is igaz. Bár az iPhone 8 szintén az Apple-léptékkel olcsó modellek közé tartozik (itthon 240 ezer forint körül indul az ára), felkerült a listára a Magyarországon 420 ezerért kínált Xs Max is.

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.