A Bloomberg most látványos infografikán bontotta atomjaira iPhone-modelleket.
Hirdetés
 

Egy iPhone-fannak kincsesbánya a Bloomberg ötletes infografikája, melyben összefoglalták, hogy az Apple mit pakolt bele az eddig megjelent iPhone-okba, melyik modell milyen újdonságot hozott, és az alkatrészek hozzávetőlegesen mennyibe kerülnek. A Bloomberg munkatársai hozott anyagból dolgoztak: az ingyenes javítási útmutatókat közlő iFixit infóiból – az oldal olyan videókat is közöl, ahol szétszedik elemeire az telefonokat, és mellette megadják az egyes összetevők árát (lásd az alábbi videót) –, valamint az IHS Markit piaci adataiból. Az amerikai piackutató ugyanis rendszeresen követi a mobilok gyártási költségét és piaci árát.

Az Apple keres a legjobban a telefonjain

Régóta tudható, épp az IHS Markit adataiból, hogy a mobilgyártók közül az Apple keres a legjobban egy telefonon.

A 8-as iPhone teljes anyagköltségét a piackutató 248 dollárra becsüli. Bár a Bloomberg sem tudta az összes alkatrész árát kideríteni, az összeállításból kiderül, hogy a legnagyobb tételt messze a HD-s Retina kijelző teszi ki a maga 45 dollárjával, ehhez képest az A11-es cikk mindössze 27,50 dollár, az előlapi és hátlapi kamera pedig együttesen is csak 21,50. Jelentősebb értéket képvisel még a flash memória, a 64 GB-os modul ára 14 dollár.
 

Így kell szétszedni egy iPhone 8-at

Házilag ne álljunk neki, kockázatosabb, mint amennyire a videó sugallja.


Az összeállítás azért is jó, mert az egyes alkatrészekhez ad némi piaci hátteret is. Például hogy a telefonba a Qualcomm MDM9655-ös vagy az Intel XMM 7480-as modemegysége kerül. És bár a Qualcomm és az Intel nagy riválisok, mindkét egységet a tajvani TSMC gyártja.

Egy generációval idősebb, mindössze 10 dollárral olcsóbb

Az összeállításból az is kiderül, hogy az egy generációval idősebb iPhone 7 alig olcsóbb, mint a jelenleg kapható csúcsmodell (az iPhone X, amely már előrendelhető, de a boltokba csak november elején érkezik, értelemszerűen még nem szerepel az összeállításban). A Retina HD kijelző például közel 7 dollárral drágább (51,90 USD), míg a processzor olcsóbb, az A10 csak 22,90 dollárba került.

 
Apple iPhone: anyagköltség, kisekreskedelmi ár modellenként
Infogram


A lista nem teljes, eddig az Apple összesen 17 modellt (almodellekkel együtt) dobott piacra, az iPhone X lesz a tizennyolcadik. Ezekből eddig eladott 1,2 milliárd darabot. A Bloomberg joggal írja, hogy valószínűleg az iPhone minden idők legsikeresebb fogyasztói terméke. A konkurensek ugyanis hiába adnak el számszerűleg több telefont, a csapásirány sokkal szélesebb, jellemzően kínálnak a drága – az iPhone-nal összevethető árú és tudású – készülékek mellett olcsó telefonokat is, amelyek az eladások zömét viszik.

Akit érdekel a Bloomberg összeállítása, kattintson.

Konzumer tech

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.