Ez egyelőre csak koncepció, de a vállalat biztosan nem véletlenül tette az ötletet közszemlére fejlesztői blogján.
Hirdetés
 

Érdekes cikk jelent meg az Intel fejlesztői blogján: a poszt szerint egyszerűsíteni kellene az x86-os architektúrát. Ehhez a legjobb módszer az lenne, ha eltávolítanák a 16 és 32 bites támogatás egyes elemeit. Több mint 20 éves technológiáról van szó, és ma már szinte mindenki a 64 bites architektúrát használja; a Microsoft például leállította a Windows 11 operációs rendszer 32 bites verziójának szállítását – érvel a csipgyártó.

Egy CPU-arcihetektúra mindenek felett

Az Intel ezért egy új, ún. x86S architektúra bevezetést javasolja, amely egyszerűsítené a jövőbeli processzorok tervezését és a PC indítási folyamatát azáltal, hogy a hardverből eltávolítja a 16 bites és a 32 bites támogatás egyes elemeit. Onnantól a CPU-k azonnal x86-64 üzemmódban indulnának.

Ez utóbbi azért előnyös, mert ki lehetne iktatni váltásoknak azt a sorozatát, amin ma egy CPU a bootoláskor végigmegy (pl. 16 bites valós módból 32 bites védett módba, majd 64 bites long módba). A bejegyzéshez tartozik egy terjedelmes white paper is, amiből úgy tűnik, az Intel nagyon is komolyan gondolja a lépést. És bár a változások némelyike meglehetősen drámai lenne, a felhasználók jelentős többsége szinte semmit sem érzékelne belőle, hívja fel a figyelmet a The Register.

Megszűnne a 8086-osoknál bevezetett 16 bites valós mód, a 80286-osoknál használt 16 bites védett mód, kivezetnék a 32 bites nulladik gyűrűt (ez az operációs rendszer terepe), valamint az egyes és kettes védelmi gyűrűt is, mert utóbbiakat a modern szoftverek nem használják. Azok a szoftverek pedig, melyeknek ezekre szükségük lenne (IBM OS/2 vagy Novell NetWare 4) már rég kikoptak, ahogy a DOS vagy a korai Windowsok (Win 9x). Ezek az operációs rendszerek pedig el sem indulnak egy UEFI-s (Universal Extensible Firmware Interface) gépen (a 2010-es évek elején ez váltotta a gépek BIOS-át).

A nulladik gyűrű kivezetése a 32 bites módban azt fogja okozni, hogy nem lehet x86-32-es hipervizort futtatni, de amúgy is mindenki 64 bites módot használ a több memória elérése miatt, írja a The Register.

Az elképzelés szerint az x86-32 mód nem szűnik meg teljesen, továbbra is lehet majd x86-32-es operációs rendszert indítani egy VM-en belül. Emellett továbbra is futtathatók lesznek az x86-32-es bináris programok és alkalmazások is 64 bites operációs rendszeren – már ha az operációs rendszer biztosítja a megfelelő könyvtárakat és API-kat.

Az X86S azt jelenti, hogy megszűnik a 32 bites rendszerek csupasz fémen történő indításának lehetősége. Ezt az UEFI is megszüntette 16 bites operációs rendszerek esetében – és azt sem vette észre senki.

A részletekért érdemes az Intel oldalára lapozni.

Piaci hírek

Külső appok és dolgozók is hullanak a Redditnél

A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.