Ez egyelőre csak koncepció, de a vállalat biztosan nem véletlenül tette az ötletet közszemlére fejlesztői blogján.

Érdekes cikk jelent meg az Intel fejlesztői blogján: a poszt szerint egyszerűsíteni kellene az x86-os architektúrát. Ehhez a legjobb módszer az lenne, ha eltávolítanák a 16 és 32 bites támogatás egyes elemeit. Több mint 20 éves technológiáról van szó, és ma már szinte mindenki a 64 bites architektúrát használja; a Microsoft például leállította a Windows 11 operációs rendszer 32 bites verziójának szállítását – érvel a csipgyártó.

Egy CPU-arcihetektúra mindenek felett

Az Intel ezért egy új, ún. x86S architektúra bevezetést javasolja, amely egyszerűsítené a jövőbeli processzorok tervezését és a PC indítási folyamatát azáltal, hogy a hardverből eltávolítja a 16 bites és a 32 bites támogatás egyes elemeit. Onnantól a CPU-k azonnal x86-64 üzemmódban indulnának.

Ez utóbbi azért előnyös, mert ki lehetne iktatni váltásoknak azt a sorozatát, amin ma egy CPU a bootoláskor végigmegy (pl. 16 bites valós módból 32 bites védett módba, majd 64 bites long módba). A bejegyzéshez tartozik egy terjedelmes white paper is, amiből úgy tűnik, az Intel nagyon is komolyan gondolja a lépést. És bár a változások némelyike meglehetősen drámai lenne, a felhasználók jelentős többsége szinte semmit sem érzékelne belőle, hívja fel a figyelmet a The Register.

Megszűnne a 8086-osoknál bevezetett 16 bites valós mód, a 80286-osoknál használt 16 bites védett mód, kivezetnék a 32 bites nulladik gyűrűt (ez az operációs rendszer terepe), valamint az egyes és kettes védelmi gyűrűt is, mert utóbbiakat a modern szoftverek nem használják. Azok a szoftverek pedig, melyeknek ezekre szükségük lenne (IBM OS/2 vagy Novell NetWare 4) már rég kikoptak, ahogy a DOS vagy a korai Windowsok (Win 9x). Ezek az operációs rendszerek pedig el sem indulnak egy UEFI-s (Universal Extensible Firmware Interface) gépen (a 2010-es évek elején ez váltotta a gépek BIOS-át).

A nulladik gyűrű kivezetése a 32 bites módban azt fogja okozni, hogy nem lehet x86-32-es hipervizort futtatni, de amúgy is mindenki 64 bites módot használ a több memória elérése miatt, írja a The Register.

Az elképzelés szerint az x86-32 mód nem szűnik meg teljesen, továbbra is lehet majd x86-32-es operációs rendszert indítani egy VM-en belül. Emellett továbbra is futtathatók lesznek az x86-32-es bináris programok és alkalmazások is 64 bites operációs rendszeren – már ha az operációs rendszer biztosítja a megfelelő könyvtárakat és API-kat.

Az X86S azt jelenti, hogy megszűnik a 32 bites rendszerek csupasz fémen történő indításának lehetősége. Ezt az UEFI is megszüntette 16 bites operációs rendszerek esetében – és azt sem vette észre senki.

A részletekért érdemes az Intel oldalára lapozni.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.