Az Unió adatvédelmi testülete nagyon nagy kockázatot lát abban, hogy az EU-s polgárok újabb személyes adatai kerülnek a keresőóriás kezébe.

Komolyan sérülhet az EU-s polgárok magánélethez való joga és személyes adatik biztonsága, ha a Google kezébe kerül a Fitbit – figyelmeztet a felvásárlás kockázataira az Európai Unió adatvédelmi testülete, az EDPB (European Data Protection Board). A keresőcég már most is sok felhasználói adatot begyűjtött, amiket összekapcsolhat a Fitbit adataival.

A testület felszólította a vállalatokat, hogy átlátható módon értékeljék a felvásárlás adatvédelmi és a magánélet védelmével kapcsolatos kockázatait, és tegyenek javaslatokat azok kezelésére, elhárítására. A testület szerint a két vállalatnak ezt még az előtt meg kell tennie, mielőtt kérik az EU monopóliumellenes szerveitől a felvásárlás jóváhagyását – írta a Reuters.

Amerikában sem tapsikolnak

A Google tavaly ősszel jelentette be, hogy 2,1 milliárd dollárt fizet az okoskarkötőket gyártó Fitbitért. A két cég kapcsolata azonban korábban is elég szoros volt. A Fitbit beköltözött a Google felhőjébe, eszközei pedig a Google Cloud Healthcare API-ját használják arra, hogy a gyűjtött adatokat integrálják különböző egészségügyi rendszerekkel.

Elemzők már a bejelentéskor úgy értékelték, hogy a felvásárlás a Google diverzifikációs stratégiájának fontos része, mert a Fitbit révén nem csak 28 millió felhasználóhoz, hanem értékes adatokhoz (egészségügyi- és fitneszadatok) és partnerségekhez jut, ami segítheti további terjeszkedését az egészségügyi piacon.

A politikai döntéshozókban már megállapodás bejelentésekor felmerült, hogy ez nem feltétlenül jó, mert túl sok személyes adat koncentrálódik a keresőcégnél. Különösen az után erősödött fel az ellenzők hangja, miután kiderült: nem teljesen átlátható, hogy a Google hogyan működik együtt az Ascension Health nevű egészségügyi szolgáltatóval. Akkor többen úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai egészségügyi adatvédelmi szabályozás (HIPAA) elavult, és újra kellene gondolni a szabályozást az újabb technológiák függvényében.

Most az EDPB ugyan nem mondta ki, hogy legszívesebben megfúrná a Fitbit felvásárlását, de az akár burkolt fenyegetésnek is értelmezhető, hogy addig ne is adják be a dealt az EU-hoz jóváhagyásra, amíg nem adnak megnyugtató választ a kifogásokra. A felvásárlást egyébként Margrethe Vestager versenyjogi biztos is vizsgálja. A biztos jó ideje beszél arról, mennyire veszélyesnek tartja adatközpontú nagyvállalatok koncentrációját.

Google: minden törvényes és átlátható

A Google elébe menve a kritikáknak már a Fitbit-ügylet bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a felhasználók egészségügyi- és wellness-adatait nem használják fel a Google hirdetési rendszerében reklámok célzásához (tegyük hozzá: ez csak a probléma egy része). Az adatgyűjtés átlátható lesz, és minden Fitbit-eszközt használó folyamatosan nyomon követheti az eszköz gyűjtötte adatokat, azokat bármikor áthelyezheti máshová vagy törölheti – ígérte a vállalat.

Lényegében ugyanezt válaszolták az EDPB mostani nyilatkozatára is. És persze a szokásásos szöveg is jött: az emberek információinak védelme alapvető fontosságú a vállalatnak, ezért konstruktívan együttműködik a szabályozókkal, hogy minden kérdésre megnyugtató válasz szülessen.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.