Új tanszéket hoztak létre az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen a Bosch támogatásával, amely többek között a robotikával és önvezetéssel kapcsolatos mesterséges intelligencia területét fedi le.

Megnyitották Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) és a Bosch Csoport együttműködésében felálló tanszék tevékenysége az önvezetéstől az ipari robotikáig széles területet fed le. Az új tanszék kutatásai kiterjednek többek között a gépi látásra és az emberi agyműködést leképező rendszerekre is. A tanszék alapításának célja, hogy modern, az iparral szerves kapcsolatban lévő kutatási központ és tudásbázis jöjjön létre, fogalmaz az egyetem közleménye.

Az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia tanszéke gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programokkal várja hallgatóit. Az egyik fókuszterület a német vállalat és az egyetem együttműködésében a 4. és 5. szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése lesz. (Ezen a szinten a gépi intelligencia emberi beavatkozás és közvetlen felügyelet nélkül átveheti a járművek irányítását.)

A tanszék tereit is közösen alakították ki

A Bosch a tanszék fizikai terének kialakításában és felszerelésében is aktívan közreműködött. Az egyetem lágymányosi campusán új típusú egyetemi tér, modern kutatási környezet jön létre. A tanszék mintegy négyszáz négyzetméteres területén oktatásra alkalmas tereket, rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs tereket, workshop szobát, könyvárat is kialakítottak. A cél az volt, hogy a legtöbb funkció egy helyen és könnyen elérhető legyen.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja win-win-win szituációról beszélt a tanszék ünnepélyes megnyitóján. Mint mondta, olyan nyitott együttműködési modellt alakítottak ki a Bosch Csoporttal, amely mind a két együttműködő fél, mind az egész magyar gazdaság számára előnyös. Az egyetem valós kutatási problémákkal foglalkozhat, és azonnali visszacsatolást kap. Ez a programba beszálló további piaci cégek oldalán javuló versenyképességet eredményez, és összességében pozitívan hat az egész magyar gazdaságra.

A Bosch Csoport magyarországi vezetője, Dr. Szászi István szerint a tanszék hozzájárul, hogy az országban működő iparvállalatok magasabb hozzáadott értékű termékeket állíthassanak elő a globális ellátási láncokban.

A megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a humboldi modellről beszélt, ami szerinte az egyetemek és az ipar szoros együttműködésére épül. Ennek jele, példálózott a miniszter, hogy a nyitó ünnepséget a tanszék üzletfejlesztésért felelős vezetője moderálja. Egy tudományegyetemen korában ilyen pozíció elképzelhetetlen lett volna, mondta Palkovics.

A tanszék munkája kapcsolódik a Mesterséges Intelligencia Szövetség működéséhez, illeszkedik a több száz cég tevékenységét összefogó platform programjához, például a hazai szuperszámítógép-park fejlesztéséhez. (Palkovics példaként a folyamatban lévő debreceni HPC-fejlesztéseket emelte ki.)

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.