A Counterpoint Research adatai szerint februárban 14 százalékkal estek vissza a globális értékesítések.
Hirdetés
 

Durván leverte a globális okostelefon-eladásokat (is) a világjárvány, derült ki a hongkongi Counterpoint Research friss jelentéséből. A kutatócég mérései szerint februárban az értékesítés 14 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Ráadásul ebben az adatban egyelőre főleg a kínai hatás érzékelhető, a világ más piacain még valamivel kevésbé érződött a negatív hatás. A kutatócég forrásai szerint például az Apple Kínában kevesebb mint félmillió készüléket adott el februárban, ami még a szezonális hatásokat figyelembe véve is nagyon rossz eredménynek számít.

Ugyanakkor – írja a Reuters összefoglalója – a legnagyobb távol-keleti piac már kezd magára találni a februári 38 százalékos visszaesés után. Márciusban elkezdtek kinyitni a boltok. Emellett a dél-koreai piacon is vannak biztató jelek.

Sokan reménykednek a távol-keleti piacok gyors feléledésében. Az Apple például világszerte több mint félezer üzletét zárta be. Kínában azonban már ismét kinyitottak az Apple Store-ok, igaz szigorú biztonsági intézkedések mellett.

A legrosszabb csak ezután jön

A Counterpoin elemzője, Jean Park szerint azonban a gyártók most fognak szembesülni az igazán nagy nehézségekkel. A járvány európai és amerikai terjedése miatt egyre több ország zárja le a határait, ami akkor is megnehezíti az ellátási láncok működését, ha alapvetően az államok abban érdekeltek, hogy az áruszállítás zavartalan legyen. A héten például az Apple egyik legfontosabb beszállító partnere, a Foxconn kényszerült felfüggeszteni indiai tevékenységét.

A kínai gyártás súlya egyébként évek óta csökken az okostelefon-iparban. 2016-ban még a gyártás 75 százaléka folyt kínai üzemekben, tavaly pedig már csupán 68 százaléka (szintén a Couterpointer kutatása). A nagy esés 2018-ról 2019-re következett be (lásd a grafikont).

 
Counterpointer Research: China’s Smartphone Production
Infogram


Először a külföldi cégek kerestek más országokat. A Samsung Electronics például tavaly októberben zártabe utolsó, a dél-kínai Huizhouban működő gyárát, amiben 2017-ben még 63 millió telefon készült.

Az Apple-nek nincs saját gyártókapacitás Kínában, de egy ideje tudatosan csökkenti a kitettségét a kínai beszállítók felé. Gyártat Indiába (mert ott komoly kedvezményeket kap), de a cél, hogy a jelenlegi termelés közel harmadát átvigye más országokba, például a már említett India mellett Vietnám és más délkelet-ázsiai ország is felmerült.

Még a kínai gyártók is szivárognak – szintén Indiába. Az OPPO tavaly már ott gyártott 50 millió készüléket, amit idén meg akar duplázni. De követi a példáját a Vivo, amely idén már ott akarja gyártani a telefonjai felét, és a Xiaomi is hasonló tervekben gondolkodik.

Mobilitás

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.