A tajvani meteorológiai szolgálat és a The Weather Company is használatba veszi az új MI-platformot, ami minden eddiginél gyorsabban, akár 2 kilométeres pontossággal lehet képes az időjárási folyamatok szimulációjára és megjelenítésére.

Az Nvidia a múlt héten jelentette be a földi időjárást és éghajlatot "példátlan méretekben szimuláló és vizualizáló" Earth-2 platformot. A bolygó cloud szolgáltatásként létrehozott klónjának (digitális iker) célja, hogy segítsen megtéríteni az éghajlat változását, és ezen keresztül mérsékelje a szélsőséges időjárás okozta gazdasági veszteségeket, ami a vállalat által idézett kutatás szerint már évi 143 milliárd dollárnak megfelelő közvetlen kárt okoz – hétszer többet, mint amennyit a Meteorológiai Világszervezet adatai alapján a 70-es években kapcsoltak hozzá.

A CUDA-X mikroszolgáltatások között önállóan megjelenő modell API-n keresztül érhető el, lehetővé téve az ügyfeleknek a mesterséges intelligenciára épülő emulációk készítsét, és felgyorsítva az interaktív, nagy pontosságú szimulációk futtatását "a globális atmoszférától a helyi felhőtakarón át a tájfunokig és a turbulenciákig". Az Nvidia szerint ez hozzájárul a katasztrófákra vonatkozó korai figyelmeztető rendszerek és az időjárás-előrejelzések hatékonyságához, amelyek "másodpercek alatt" frissülhetnek a "hagyományos, CPU-vezérelt modellezéssel" szemben.

Gyorsabb és olcsóbb, de pontosabb is?

Az Nvidia szerint ez azt jelenti, hogy az Earth-2 platform ezerszer gyorsabb a képek prediktív generálásában, mint a jelenleg alkalmazott modellek, és 3 ezerszer alacsonyabb erergiafogyasztást biztosít a CorrDiff nevű generatív MI-modellnek köszönhetően. A közlemény szerint a technológit az első pillanattól nagy érdeklődés övezi: a tajvani állami meteorológiai szolgálat például annak segítségével szeretné előre jelezni a tájfunok megjelenésének pontos helyét, és a The Weather Company is elkötelezte magát, hogy beépíti szolgáltatásaiba az Nvidia megoldásait.

Ahogy a beszámolókban kiemelik, az Earth-2 platform bejelentése újabb lépés az Nvidia felemelkedésében. A generatív mesterséges intelligencia megjelenésével egyrészt hihetetlen kereslet támadt a társaság csúcstechnológiás GPU-ira, amelyek egyébként az Earth-2 platformot is működtetik, másrészt ma már az Nvidia ambíciói is bőven túlmutatnak a csipgyártáson. Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás elleni küzdelem pedig az MI olyan prominens felhasználási esetei közé tartozik, ami alkalmas a vállalat vezető szerepének biztosítására ezen a területen.

Cloud & big data

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.