Az adatokat keletkezésük helyén elemző technológia a gyártástól az adatközpontokon át a szállítmányozásig mindenféle területen segíthet a versenyképesség növelésében.

Négy év múlva a vállalatok az adatok 75 százalékát már az adatközpontokon és a felhőn kívül fogják létrehozni és feldolgozni a Gartner előrejelzése szerint. Hatalmas adatmennyiségről beszélünk, amelyet keletkezési helyéhez minél közelebb, az edge-en (peremhálózaton) szükséges feldolgozni az agilis, a változásokra gyorsan reagáló, sőt azokat előrejelző, értelmes és eredményes innovációhoz, a fejlődéshez.

Az innováció természetes közege az együttműködés, az ember és a vállalatok fejlődése egyaránt ezt igazolja. Globalizált, digitális gazdaságunkban sincs olyan szereplő, amely minden ügyfelének összes problémájára egyedüli szállítóként megoldást tudna adni. Egymással partnerként együttműködő vállalatok vállalkozhatnak erre, így ma már vállalatok hálózatai versenyeznek egymással a világpiacon.

Nem hagyhatják ezt figyelmen kívül a hazai, helyi piacra termelő, szállító vagy szolgáltató vállalatok sem, mert a globális ellátási láncok mindenhová elérnek. A helyi és a nemzetközi szereplők mindenütt versenyeznek, ezért a belföldi piacra összpontosító vállalatoknak is fel kell venniük a nemzetközi tempót, hogy gyorsabban növeljék innovációs erejüket, és bővítsék partnerkörüket, kiterjesszék hálózatukat.

 

 

A járvány első hullámában a vállalatok arra kényszerültek, hogy egyik napról a másikra távmunkára, online működésre, vagy legalábbis a fizikai világot több virtualitással kiterjesztő, hibrid modellre váltsanak. A COVID-19 katalizátorként hatott a digitális átalakulásra, és ma már egyértelmű, hogy a sebességet váltó innováció nem fog visszavenni ebből a tempóból.

Továbbra is bizonytalan, hogy a világjárványon mikorra tudunk felülkerekedni, ráadásul a járvány csupán egy – talán nem is a legnagyobb – a globális kihívások közül, amelyekkel az emberiség szembesül. A klímaváltozás elleni küzdelem, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a gazdaság kizöldítése, fenntarthatóvá alakítása olyan feladatokkal szembesít bennünket, amelyek csak közös erőfeszítéssel és újítással lesznek megoldhatók.

A digitális technológia kulcsszerephez jut mindebben, mivel adatvezéreltté, gyorsabbá és eredményesebbé teszi a megoldásokhoz vezető innovációt. Az újítás tempójával együtt persze a hibázás kockázata is növekszik, ettől azonban nem szabad megijedni. Éppen ellenkezőleg, az újító a másoknál hamarabb elkövetett hibákból gyorsan tanul, ezért az új ismereteket a fejlesztésbe, a folyamatokba is előbb tudja visszacsatolni.

Széles lehetőség a széleken

Pontosan ezt teszi az adatokat keletkezésük helyén elemző edge megoldások segítségével a vállalatok mind szélesebb köre világszerte. A gyárcsarnokokban és a raktárakban telepített érzékelőkről gyűjtött adatok akár valós idejű elemzése segíti például a termékminőség biztosítását, a selejt csökkentését, a gyártási és logisztikai folyamatok optimalizálását és automatizálását ipari környezetekben.

Rab Gergely

termékspecialista, tanácsadó

Dell Technologies

Hasonló edge megoldások optimalizálják az ellátási láncok, a szállítmányozó vállalatok, a kikötők és a repterek működését, a közúti forgalom irányítását. Ugyancsak szenzoradatok elemzésével valósul meg a kritikus infrastruktúrák védelme és hibamegelőző karbantartása, az adatközpontok és más létesítmények energiahatékonyságának javítása – és a példákat hosszan sorolhatnánk a kereskedelemtől kezdve az egészségügyön át az űrkutatásig, az élet minden területéről.

A változásokra gyorsan és eredményesen válaszoló innováció lehetőségei szinte határtalanok, megragadásukhoz azonban a vállalatoknak a támogató technológiák – a peremhálózati, adatközponti és felhőalapú megoldások, az ötödik generációs távközlési hálózatok, a dolgok internete és a mesterséges intelligencia – mellett hozzáértő és motivált emberekre, megbízható partnerek együttműködésére is építeniük kell.

A cikk szerzője Rab Gergely (Dell Technologies) termékspecialista, tanácsadó.

Cloud & big data

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.