A beállítás azonban csak az újonnan létrehozott Google-fiókoknál lesz alapértelmezett, és a törlés másfél vagy három év után történik meg.

Vajon erősebb-e a Google három alapelve, amely mentén a magánélet biztonságát garantálja, mint az Apple ugyanerre vontakozó négy alapszabálya? Az Apple a WWDC-n négy alapelv mentén nagyot szigorított a személyes adatok védelmén.

Először is: minimalizálja a gyűjtött adatok körét; másodszor: a feldolgozást amennyire lehet, kihelyezi a készülékre, mert azok elég erősek ahhoz, hogy akár mesterséges intelligenciát is futtassanak; harmadszor: biztonság, ami azt jelenti, hogy a készülék kellő biztonságot ad a rajta tárolt adatoknak; negyedszer: átláthatóság és ellenőrizhetőség, azaz a felhasználó előtt transzparens, hogy a vállalat milyen adatot hogyan és mire használ fel, azt meddig őrzi stb.

Csak az új fiókokra érvényes

A Google-nél már a hét közepén megszületett a válasz az Apple lépésére. A nyomaték kedvéért maga a vezérigazgató, Sundar Pichai jegyezte azt a blogbejegyzést, amelyben a vállalat a magánélet védelmében hozott intézkedéseket jelentette be. Az intézkedések a Google adatkezeléssel kapcsolatos három alapelvét követik: 1. a felhasználó információinak biztonságban kell lenniük, 2. adatot kezelni csak felelősségteljesen lehet, illetve 3. az adatok fölötti irányítás mindig a felhasználóé. Az átláthatóság biztosítása ebből még közvetve is nehezen olvasható ki.

A mostani bejelentés középpontjában a Maps és a YouTube által lecápázott adatok megőrzése áll. A Google itt azt az elvet követi, írta a Google-vezér, hogy adatot csak addig kell megőrizni, amíg az a felhasználó számára hasznos. Mivel a vállalat nagyon sok bírálatot kapott az adatkezelési gyakorlata miatt, tavaly már bevezette, hogy a Google-fiókoknál be lehetett állítani a fiókban rögzített tevékenységelőzmények (hely, webes és appaktivitás) automatikus törlését (Adatok és személyre szabás / Tevékenységvezérlők / Tevékenységvezérlők kezelése). Ám itt túl sok lehetőség nincs: választhatunk, hogy a rendszer 3 vagy 18 hónap után törölje a tárolt adatokat.

Most a vezérigazgatói bejelentés szerint megfordítják a dolgot: az új fiókoknál az előzmények automatikusan törlődnek, hacsak a felhasználó nem dönt másként, azaz állítja át a vonatkozó kapcsolót. A tevékenységek és a lokációs információk 18 hónap után, míg a YouTube-előzmények 36 hónap után törlődnek.

A régebbi Google-fiókoknál továbbra is marad a manuális bekapcsolás. Ezt Pichai azzal indokolta, hogy a Google nem akarja kényelmetlen helyzetbe hozni azokat a felhasználóit, akik bármilyen okból azt szeretnék, hogy a Google az idők végezetéig megőrizze az adataikat.

Az automatikus törlési funkció értelemszerűen csak azokra az adatokra vonatkozik, melyek  lényegében csak egy adott pillanatban, helyzetben szükségesek, azaz a Gmailből, a Google Drive-ról és a Google Fotókból továbbra is manuálisan kell törölni.

Változnak a mobil appok is

Az új szabályokhoz igazodnak majd a mobil appok is. A következő hetekben jön ki Search, a Map és a YouTube app frissítése, amely támogatja az inkognitó módot. Erre azonban senki se építse a biztonságát: az inkognitó mód csupán elválasztja a Google-fióktól a böngészőben folytatott tevékenységet. Ettől még a Google, a netszolgáltatók vagy a hatóságok pontosan látják, hogy ki mit csinál.

A Google ezzel párhuzamosan a felszínhez közelebb hozta a Google-fiók beállító felületét, illetve kibővítette a biztonsági ellenőrzés funkciót is, amelybe beleépült a jelszóellenőrzési mechanizmus is, azaz annak a vizsgálata, hogy az adott jelszó nem kompromittálódott-e.

Biztonság

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.